U bent hier
N-VA Roeselare staat aan de kant van de getroffen scholen
Op 6 juni lichtte de directie van de Scholengroep Sint-Michiel –vlak voor de examens- de grote fusie in hun middelbare-scholennet toe. Met ingang van 1 september 2018 zullen alle bestaande scholen in hun huidige vorm ophouden te bestaan. Vier grote campusscholen, waarvan 3 in Roeselare en 1 in Ardooie, komen in de plaats. De Broederschool, Onze Jeugd en VISO moeten hun gebouwen verlaten. Naar verluidt zouden de namen “Barnum” en “Klein Seminarie” ongebruikelijk worden binnen het nieuwe geheel.
N-VA Roeselare deelt de bezorgdheid van de leerlingen, ouders, leerkrachten over de toekomst van hun school en stapte mee in de protestmars, waaraan meer dan 2000 leerlingen, oud-leerlingen, ouders en leerkrachten –toch zij die van hun directie mochten- van nagenoeg alle scholen van de Scholengroep Sint-Michiel deelnamen.
N-VA Roeselare ging nog een stapje verder en heeft ervoor gezorgd dat dit dossier ook werd besproken in het Vlaams Parlement. Tijdens de plenaire vergadering van woensdag 14 juni, stelde N-VA onderwijsspecialist Koen Daniëls een actuele vraag aan Minister van Onderwijs Hilde Crevits over de scholensituatie in Roeselare.
U kan de tussenkomst terugvinden via deze link: https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1144264/verslag/1146029
Daniëls gaf daarbij aan dat een school niet zomaar een toevallige verzameling van leerlingen en leerkrachten op één plek is, maar dat elke school zijn cultuur en sfeer heeft en ouders daar bewust voor kiezen.
Uit het debat met de Minister van Onderwijs bleek dat de scholengroep in de communicatie onterecht de minister en de Vlaamse Regering heeft gebruikt om haar plannen te verantwoorden. Er is immers geen enkel decreet dat een minimale schoolgrootte oplegt, dat stelt dat er campusscholen zouden moeten komen noch dat er een zogenaamde brede eerste graad moet komen. In tegendeel: elke school afzonderlijk kiest hoe ze zich organiseert en dat kan dus zijn zoals alles nu is : zonder fusies en zonder scholen die verdwijnen.
Koen Daniels (N-VA) “Voor N-VA is het duidelijk: bestuurlijke organisatie en efficiëntiewinsten kunnen, maar dat is geen schoolvergroting. In het Vlaams Regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD staat: “Ook bij nieuwe bestuursmodellen moet de herkenbaarheid van de individuele school en haar inbedding in de lokale gemeenschap behouden blijven. “De vakbonden zijn hier niet bij betrokken. Het personeel wist van niets en de ouders vernemen dat volgend schooljaar er alles anders zou uitzien. Een school en haar kwaliteit wordt gemaakt door leerkrachten met leerlingen, niet door in een Excel iedereen samen te voegen”.
Wij willen dan ook als N-VA Roeselare een hoopvolle boodschap meegeven aan de ouders, scholieren, leerkrachten en aan die tien scholen die opgaan in vier grote scholen, namelijk: jullie kunnen wel blijven bestaan. Het Vlaams Regeerakkoord staat aan de kant van de individuele school. Er moet geen brede eerste graad komen, want er is de getrapte studiekeuze ...Het buitengewoon onderwijs moet niet verdwijnen in de massa, maar kan best blijven bestaan als een aparte, nestwarme didactische omgeving.
N-VA Roeselare
Lieve Lombaert, Siska Rommel & Brecht Vermeulen