U bent hier
Roeselare 2030
Het Roeselaarse stadsbestuur wil onder de noemer ‘Roeselare 2030' de inwoners en bezoekers bevragen over de ontwikkeling van de stad in de komende twintig jaar. De voltallige oppositie schoot het voorstel af als gesubsidieerde campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.
Het stadsbestuur begint aan een charmeoffensief. Na al die jaren de burger te negeren gaat men nu op kosten van de burger eens de mening vragen van de burger. Een grote bevraging met een krantje en een groot feest. En wat krijgt de burger terug voor het verspilde belastingsgeld? Een goedkoop samengesteld verkiezingsprogramma voor de CD&V en de Sp.a. Blijkbaar heeft men geen voeling met de burger om zelf een programma te schrijven.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander voor een grote inbreng van de burger. Maar liever inbreng voor de beslissingen. N-VA is van mening dat de burger de drijvende kracht is van een stad. Het bestuur moet er zijn voor de burger en niet omgekeerd. Het bestuur heeft meermaals bewezen dat ze eerst iets beslissen en dan pas de burger inlichten. Aanpassingen en suggesties van de burger worden dan van tafel geveegd met de worden "te laat". In het verleden werden er al geregeld studies gemaakt rond de toekomst van de stad. Zo heb je het mobiliteitsplan van 2000. Daarin staat perfect uitgewerkt hoe men de verkeersdrukte kan vermijden in de stad, hoe men de fiets meer moet promoten, dat het openbaar vervoer tekort schiet,... Er was een toekomstvisie en nu zijn we die toekomst en blijft alles een visie. Bitter weinig is ervan gerealiseerd.
Neem me niet kwalijk dat ik twijfel aan de goeie intenties van dit project. Onlangs werd nog het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgesteld. Een lijvige bundel, met daarin een toekomstvisie voor de stad. Ook hier werd de mening van de burger gevraagd nadat hij geschreven was. Als men dan toch zo bezorgt is en men echt de mening van de burger wil weten dan had men dit gedaan voor deze studie. Nu is het alweer van "te laat" zoals zoveel beslissingen van het bestuur. Moeten we niet besparen? Of is de burgemeester terug van plan om de belastingen te verhogen na de verkiezingen en met de glimlach de kiezer te bedriegen.
Had ik een open haard, dan keek ik uit naar het krantje. Voorlopig moeten we het doen met de hete lucht uit het stadhuis.
Filiep Manhaeve
Hoe waardevol vond je dit artikel?
Geef hier je persoonlijke score in