U bent hier
Lokale aanpak van cybercriminaliteit nodig
N-VA Roeselare vindt dat de politie en het stadsbestuur te weinig aandacht schenken aan het opkomende fenomeen “cybercriminaliteit” in haar Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2018-2019.
De dreiging van ransomware (afpersvirussen), phishing, factuurvervalsing, datadiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit neemt elk jaar toe. In 2017 waren er in België 3.205 gerapporteerde fraudedossiers via internetbankieren, goed voor een totaalbedrag van 2.524.332 euro. Het jaar daarvoor waren dat er amper 475, voor een bedrag van 441.000 euro. Het Verbond van Belgische Ondernemingen, VOKA, de Federale Computer Crime Unit, het Centrum voor Cybersecurity België, UNIZO, verzekeringsondernemingen, het parket-generaal, …allen wijzen op de toegenomen criminaliteit via e-mails of via het internet.
De Roeselarenaar denkt er nauwelijks aan om de politie in te schakelen wanneer hij het slachtoffer is geworden van afpersing, oplichting of diefstal via computers, tablets of smartphones. Dat is merkwaardig, want de politie wordt voor andere feiten wel snel ingelicht. Dat blijkt uit cijfers voor Roeselare die aan de gemeenteraadsleden werden gegeven en die vreemd genoeg een dalende tendens voor de informaticacriminaliteit weergeven : van 67 meldingen in 2015 naar 45 in 2017.
Op de gemeenteraad van 19 maart 2018 vroeg Brecht Vermeulen (N-VA) dat de Roeselarenaars meer gesensibiliseerd zouden worden om de politie onmiddellijk in te schakelen als ze slachtoffer worden van (pogingen tot) dergelijke misdrijven. De politie moet ook ruimer bekend maken dat ze hiervoor gespecialiseerde medewerkers heeft (de Computer Crime Units) . Maar de politie en de stad moeten de inwoners ook actiever informeren : “De stad heeft een uitgebreide communicatiedienst met veel medewerkers. Het zou goed zijn dat er via de sociale media van de stad Roeselare, maar ook van de Politiezone RIHO, al dan niet met een filmpje en een nuttige link, informatie rond preventie en veiligheid wordt gegeven.”