Wie is Grietje Houvenaghel en wat zijn onze aandachtspunten bij het BCSD

Op 22 mei 2023

Wie? Stamboomnationalist met een zorggevoelig hart. Actief als kinesitherapeut, uit overtuiging actief lid BCSD.

Naast mama van 2 kinderen heeft Grietje ook een prachtige kleindochter. Als oud-scout blijft ze nog altijd in de beweging actief en ook tot op vandaag blijft ze zich dagelijks inzetten voor mens en maatschappij. Die aangeboren sociale reflex zorgde er samen met haar Vlaams nationalisme dat haar met de paplepel was ingegeven om na het opsplitsen van de Volksunie vol overtuiging voor N-VA te kiezen.

Voor N-VA Roeselare is Grietje lid van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst van Roeselare. Bij de wekelijkse bijeenkomsten wordt beslist over de leeflonen en aanvullende steun voor mensen die het door omstandigheden even minder goed hebben . Dit BCSD maakt deel uit van het Welzijnshuis (OCMW) die de sociale aspecten van Roeselare verzorgt. Deze politiek samengestelde vergadering staat apart van de gemeenteraad en waakt over de toekenning van de middelen van de sociale dienst.

Wekelijks komen er een 100-tal dossiers op de agenda. Voornamelijk over de toekenning van een leefloon. Hier staan altijd een traject tegenover waarbij bijvoorbeeld werk zoeken, Nederlands leren, budgetbegeleiding tegenover staan. Voor Grietje zouden de toekenningen soms met meer inspanningsverbintenissen van de betrokkenen gepaard mogen gaan. Maar dikwijls zijn de andere partijen daar minder toe geneigd.

Ook het toekennen van een huurwaarborg of tussenkomsten voor medische kosten kunnen gebeuren. In uitzonderlijke gevallen kan het leefloon ingetrokken worden als er geen medewerking is rond het begeleidingstraject.

In de bijna 10 jaar dat Grietje deze rol vervult ziet ze geen  verbetering. Het aantal dossiers groeit en in Roeselare stijgt ondanks de vele inspanningen de armoede.

Er is een positieve interactie met de sociale dienst van het Welzijnshuis die naast het voorbereiden van de dossiers ook met de leden van het comité bekijken welke werkwijze gevolgd kan worden. Als Roeselaarse N-VA hechten we erg veel belang aan het kennen van de Nederlandse taal en de activering naar werk.

Werkpunten voor Roeselare:

Op vandaag is er een onduidelijkheid over de ‘billijkheidsredenen’ waarom een ouder bvb geen kosten moet betalen voor een kind. In Roeselare kan hier zeker een extra inspanning gebeuren om ouders op hun ook financiële verantwoordelijkheid te wijzen.
Gebrek aan samenwerking met de Vlaamse regering die in het buitenland nakijkt als er vastgoed aanwezig is, ook hier blijft Roeselare achter.
Veel informatie is voor het ruime publiek niet gekend dus ook daar zou een betere communicatie mogen gebeuren. Een verhuurder van een woning kan bijvoorbeeld als iemand nalaat zijn huishuur te betalen bij het Welzijnshuis aankloppen voor een oplossing. Reden is dat men op die manier een uithuiszetting en latere problemen kan voor komen.
Efficiëntie zoeken in de begeleiding. De laatste 10 jaar zien we meer en meer mensen tewerk gesteld om de armoede hier te begeleiden.
Specifieke problemen voorkomen via wijkwerking kan wel maar soms moet er sneller een gespecialiseerd profiel ingezet worden. Veel vragen zijn te technisch om via de sociale werkers antwoorden te kunnen bieden.
Als N-VA Roeselare staan we ook achter het idee om het leefloon te hervormen tot een lager basisbedrag zodat de essentiële noden gedekt kunnen worden, de aanvullende bedragen worden dan gelinkt aan inspanningen om te integreren of naar werk te zoeken. Een deel van het bedrag kan ook in alternatieve systemen zoals voedselcheques uitgekeerd worden. Voordeel is zo dat de middelen besteed worden aan zaken waarvoor ze dienen.

 

Bemerkingen voor ons? Mail naar roeselare [at] n-va.be en doe je verhaal of bezorg ons nieuwe ideeën.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is