Verschil in tarieven gehanteerd door verschillende wijkhuizen.

Op 18 september 2024

N-VA gemeenteraadslid, Lieve Lombaert stelde hierover een vraag in de gemeenteraad, vanavond.

Op donderdag 29 augustus is het Beverhuys geopend. Een Roeselaarse vereniging, die niet gevestigd is in Beveren wil een zaaltje reserveren om een grote activiteit te organiseren. Deze vereniging is gevestigd aan de rand van Beveren. Zij kregen dan ook te horen dat zij het dubbele van de verhuurprijs moeten betalen dan de Beverse verenigingen.

Na wat opzoekingswerk stel ik vast dat alle Wijkhuizen een tarief hanteren die verschilt tussen een vereniging van de omgeving zoals een vereniging op de Zilverberg, een vereniging van Beitem, een vereniging van Beveren … en een vereniging van Roeselare, Rumbeke, …

Een vereniging van Beitem krijgt een veel lagere huurprijs om Beitem Kerke te huren dan een vereniging buiten Beitem. Dit is ook het geval voor de Zilverlink en ook voor het Beverhuys.

Deze Wijkhuizen zijn gebouwd met Roeselaars belastinggeld. Dit wil dus zeggen dat iedereen van Roeselare mee help te betalen om deze Wijkhuizen te bouwen. Het is dan ook heel verwonderlijk dan niet alle Roeselaarse verenigingen eenzelfde huurprijs betalen. Wij begrijpen ten volle dat particulieren, verenigingen buiten Roeselare een meerprijs betalen maar niet dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen lokale verenigingen en andere Roeselaarse verenigingen.

Waarom kunnen we niet zoals bij de verhuur van bijvoorbeeld de Sint-Jozefskerk een tarief A, tarief B en tarief C hanteren?

Categorie A | Stadsdiensten, adviesraden en andere overheden
Categorie B | Roeselaarse verenigingen, onderwijsverstrekkers, vzw’s of serviceclubs
Categorie B | Regionale, provinciale, Vlaamse en federale steunpunten, koepels en administraties
Categorie C | Niet-Roeselaarse verenigingen, particulieren en commerciële organisaties

 

Het verschil in tarieven die gehanteerd wordt door de verschillende Wijkhuizen hangt niet af van de Stad Roeselare. Deze Wijkhuizen worden uitgebaat door een afzonderlijke vzw. Daarenboven werd er naast de investeringen die door de stad Roeselare gedaan werden ook middelen voorzien door meestal de kerkfabriek zodat deze vzw’s dan ook voor hun eigen vereniging een inspanning willen leveren en voor de andere Roeselaarse verenigingen wordt een normale prijs gehanteerd. Het is dan ook aan de vzw’s om indien mogelijk een korting toe te staan als de andere Roeselaarse verenigingen op regelmatige basis huren aan een welbepaalde vzw.

De tarieven van categorie A, categorie B en categorie C kunnen enkel gehanteerd worden als de stad Roeselare zelf de uitbating van een gebouw of infrastructuur verhuren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is