U bent hier
Tot in den treure …
Het is vervelend als we steeds op dezelfde nagel moeten kloppen. En toch doen we het. Omdat het nodig is…
Een minimalistische voorstelling van de rekening krijgt steeds minder inhoud en is steeds minder transparant. Reeds verschillende malen hebben we gevraagd om het document inhoud te geven naast louter tabellen.
Bijkomende analytische gegevens over de kostenplaatsen zouden op zijn minst kunnen aantonen welke diensten het meest deficitair zijn en daarom stadstoelage opslorpen. Inkomsten per dienst en kosten per dienst geven een eerste indicatie over de efficiëntie van onze diensten. Vergelijken met andere instellingen is dan ook verhelderend.
Durven vragen stellen naar het niveau van de stadstoelage is er het rechtstreekse gevolg van.
Twee voorbeelden ter verduidelijking :
- Er is een duidelijke toename van de ontvangsten voor onze diensten in 2015. Het overgrote deel van deze toename is toe te schrijven aan een hogere stadstoelage die verhoogd werd met 1.117.891 euro. Er is geen enkele reden aangehaald waarom die zo hoog is. Dit zet niet aan tot een zuinig beleid.
- Schulden op lange termijn. Financiële schulden van 42.800.686 euro moeten verdeeld worden tussen het OCMW en het Zorgbedrijf door de splitsing van OCMW en zorgbedrijf vanaf 1.1.2016. Niets is hiervan te merken. Het lijkt me nochtans eenvoudig om uit te maken voor welke projecten die werden aangegaan, hetzij voor OCMW-projecten hetzij voor projecten die nu worden overgenomen door het Zorgbedrijf.
Boekhouding moet ten dienste staan van duidelijkheid en transparantie.
Georges Decoene, fractieleider N-VA