“Schaatsweide” in Roeselare? Nog niet voor morgen!

Op 21 december 2015, over deze onderwerpen: Beveren, Cultuur en ontspanning

De schaatspiste op de Grote Markt tijdens de Kerstperiode is voor veel mensen een bron van plezier.

Maar niets evenaart het schaatsen in de vrije natuur op een bevroren vijver of waterloop. Veel jaren geleden konden mensen op die manier tijdens een harde winter nog gezellig schaatsen op de vijver van het Sterrebos bijvoorbeeld. Het duurt wel vele dagen vooraleer het ijs voldoende dik is op een vijver of waterloop. Dan nog is dit niet zonder gevaar.

N-VA gemeenteraadslid Trees Coffyn stelde op de gemeenteraad een prima alternatief voor, namelijk een “schaatsweide”. Veiliger, gemakkelijker, sneller te gebruiken, lage werkingskost, …

Voor een “schaatsweide” wordt een stuk braakliggende grond of weide afgevlakt met een geringe diepte van ±15cm. De natuur doet dan verder zijn werk : het terrein wordt gevuld met regenwater en dan is het wachten op vorst. Gezien de geringe diepte is de schaatsweide na enkele dagen vorst dichtgevroren en is ze voldoende veilig om te schaatsen.

Naast het terrein kan dan eventueel een zitbank komen om de schaatsen gemakkelijk aan te binden.

Trees Coffyn suggereerde zelfs een plaats waar die “schaatsweide” kon komen. Bij het nieuw aan te leggen industriepark in Beveren nabij de Krommebeek is er drassige grond waar het stadsbestuur wel een bufferzone zal voorzien om overstroming te voorkomen. Dat zou een ideale plaats zijn voor die “schaatsweide” .

Helaas! Schepen Bouckenooghe (Groen) motiveerde totaal naast de kwestie z’n afwijzing, met veel argumenten, die wel geldig waren voor een vijver en een beek, maar niet voor een schaatsweide. Het Roeselaarse stadsbestuur gaat dus momenteel niet in op het voorstel…    Ondertussen heeft de gemeente Ruiselede in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland wel een schaatsweide in het Parochieveldbos aangelegd…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is