Roeselare moet criminaliteit actiever bestrijden

Op 23 maart 2018

N-VA Roeselare wil dat het Roeselaarse stadsbestuur méér initiatieven neemt om misdrijven te verminderen.  Door geregelde en gerichte controles bij bepaalde handelszaken (o.a. in verband met voedselkwaliteit, zwartwerk, aanwezigheid illegalen, brandveiligheid, vergunningen/attesten, fiscale aangiften) kunnen  illegale activiteiten bestreden worden.

Uit onderzoek na de aanslagen van moslimextremisten in binnen- en buitenland bleek dat witwaspraktijken soms aan terrorisme gekoppeld waren. Ook georganiseerde misdaad blijkt dikwijls gefinancierd via dekmantels zoals: kapsalons, sishabars, eethuizen, cafés, krantenwinkels … Daarnaast zijn er ook massagesalons en clubhuizen van motorbendes die soms de spil zijn van illegale en criminele activiteiten.

Een bestuurlijke aanpak in de bestrijding van de criminaliteit bestaat al vele jaren in Nederland. In België was Maasmechelen in 2009 de pionier. Genk startte in 2012 een pilootproject en heeft ondertussen  een ‘Dienst bestuurlijke aanpak en criminaliteit’. Ook Antwerpen,  Turnhout en Kortrijk organiseren een bestuurlijke aanpak van specifieke criminaliteitsvormen. In Limburg, Antwerpen en Namen zijn er ondertussen ARIEC’s (Arrondissementele Informatie- en Expertise Centra) opgericht.

Roeselare heeft haar eigen stedelijke administratieve verordening tegen nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.  Door voorwaarden op te leggen I.v.m de ligging en de uitbating kan Roeselare sturend optreden. Maar dat  is niet meer dan een eerste stap.

Het stadsbestuur kan véél meer doen.  Roeselare kent 2 zogenaamde “one percent”-motorclubs op haar grondgebied. Ze worden dikwijls vermeld bij criminele activiteiten. In Limburg en Antwerpen is het vestigen van een clubhuis aan specifieke voorwaarden van het Stedelijk Reglement gebonden.  Roeselare zou dat ook moeten opleggen.  Op 22 mei 2015 hebben politie RIHO en het parket een zogenaamd “grote” controleactie gehouden in acht handelszaken aan de Ardooiesteenweg. Een handelspand werd gesloten, er werden drie mensen aangetroffen die illegaal in België verbleven.   Bovendien werd een kleine hoeveelheid hasj gevonden. Voorts werden drie inbreuken i.v.m. voedselveiligheid vastgesteld. Processen-verbaal volgden in verband met sociale fraude. Ten slotte moest de brandweer een 100-tal opmerkingen maken in verband met brandveiligheid.  Maar een dergelijke actie werd later - en jammer genoeg  - niet herhaald…

Brecht Vermeulen (N-VA) : “Voor illegale activiteiten moet de Roeselaarse voedingsbodem zo onvruchtbaar mogelijk gemaakt worden.  Wij willen daarom dat het stadsbestuur geregelder gecoördineerde controleacties met verschillende overheidsdiensten opzet. Het probleem is natuurlijk dat het dikwijls gaat  over al te versnipperde bevoegdheden. Verschillende diensten zouden nauwer moeten samenwerken: politie, parket, brandweer, FAVV, sociale inspectie, FOD Financiën, … “.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is