Roeselaarse stadsbestuur is zwaar gezakt!

Op 13 februari 2016

De Roeselarenaar was niet tevreden over burgemeester Martens.  Amper 4,6 op 10 haalt hij nog tegenover 5,3 in 2012 en 5,8 in 2009.  Maar niet alleen de burgemeester was gezakt. Ook het huidige stadsbestuur krijgt veel minder punten : 5,4 op 10 tegenover 6,4 in 2009.  Dit zijn enkele van de opvallende besluiten uit het Gemeenterapport dat Het Nieuwsblad eind januari 2016 publiceerde.  Niet minder dan één op 3 Roeselarenaars vindt dat het huidige bestuur slechter is dan het vorige, en 1 op 2 vindt dat er niks in positieve zin geëvolueerd is sinds 2009.

Luc Martens is taalvaardig en sluw.  Hij gaat zich ook steeds nadrukkelijker en hooghartiger uitlaten ten aanzien van zijn politieke tegenstanders, waarbij hij niet de bal maar graag de man speelt.

Héél veel Roeselarenaars waren verre van gelukkig toen CD&V in 2012 koos voor een coalitie met  sp.a en Groen.  De toenmalige meerderheid van CD&V en sp.a had haar meerderheid uit 2006 met  57,5% van de stemmen zien afkalven tot 42,2%. Een coalitie met N-VA had een ruime meerderheid van 57,2% opgeleverd. Maar Luc Martens wou  tot elke prijs Burgemeester blijven.  Er werd een voorstel gedaan aan N-VA Roeselare – twee schepenzetels, wat we natuurlijk niet konden aanvaarden. De CD&V-mandaten (de reeds beloofde schepenambten) waren belangrijker dan de stem van de Roeselaarse kiezer  en zo kregen we een stadsbestuur waarvoor we eigenlijk niet gekozen hadden. CD&V  ging voor een coalitie met sp.a en Groen, wat een meerderheid van amper 50,7% van de stemmen opleverde. Maar die coalitie garandeerde vooral het zitje van de burgemeester en dat van 6 van de 9 schepenen. Het leven kan soms eenvoudig zijn…   Ook al hebben ze het reglementair correct gespeeld, de bevolking voelde zich niet gerespecteerd in z’n kiesgedrag.  Het signaal van de kiezer negeren is nooit de juiste keuze in een democratie. En de N-VA beschouwt zich daarom nog altijd als morele overwinnaar.

Stad Roeselare blijft koploper inzake de belastingdruk.  Na het Heuvelland en Mesen hebben we in Roeselare nog altijd de hoogste tarieven voor Aanvullende Personenbelasting en voor opcentiemen op onroerende voorheffing.  Het is niet omdat de Gezinsbond, het ACV en andere middenveldorganisaties hierover geen gegroepeerde acties meer opzetten dat de Roeselaarse burger dit vergeten is.

Ondanks de goednieuws-show die de meerderheid graag speelt, is de Roeselarenaar ook ontevreden over de manier waarop criminaliteit en kleine overlast (fietsendiefstal, winkeldiefstal, nachtlawaai, intimidatie, …) wordt aangepakt.

Mobiliteit, fietsersveiligheid en moeilijk parkeren waren pijnpunten die al bestonden sinds de vorige coalitie, en die tot op heden veeleer  verslechterd zijn.  De huidige meerderheid is bezig met het uitwerken van een mobiliteitsplan en een circulatieplan dat wellicht de situatie nog zal verergeren.  Alsof men niets geleerd heeft uit de experimenten in Krottegem, met de Westlaan en de KaDo-wijk.

En dan is er de vaststelling dat 7 op de 10 Roeselaarse burgers zich volgens het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad verzetten tegen de komst van meer vluchtelingen.  Men is duidelijk bezorgd over de impact op de eigen leefwereld als de instroom van asielzoekers en erkende vluchtelingen sneller verloopt dan het tempo waarop we die mensen kunnen integreren in onze samenleving. Aankondigingen dat men aanvankelijk 600 asielzoekers wilde opvangen in Roeselare en gebeurtenissen als op oudejaarsavond in Keulen of de groepsverkrachting van een minderjarig meisje in Oostende zijn voor de inwoners van Roeselare olie op het vuur. De Roeselareaars willen natuurlijk een helpende hand uitsteken naar wie echt op de vlucht is voor oorlog en vervolging. Maar een inwoner van de stad van Peegie is verre van  naïef en wil dat het stadsbestuur deze problematiek ook niet op een volkomen naïeve manier aanpakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is