Reuzenschaakbord Grote Markt

Op 21 december 2015, over deze onderwerpen: Cultuur en ontspanning, Grote markt

In maart 2015 liet het stadsbestuur 17 van de 70 parkeerplaatsen op de Grote Markt verwijderen om de terrassen van de horecazaken te kunnen vergroten. Enkele weken geleden werd ook een reuzenschaakbord op de grond getekend. Tot nog toe wordt dat schaakbord niet of nauwelijks gebruikt. De schaakstukken zijn ook nergens te zien. Daarom stelde N-VA gemeenteraadslid Justine Pillaert in de gemeenteraad van 14 december een vraag om uitleg rond dit schaakbord. Ze vroeg hoe hierrond gecommuniceerd wordt en waar inwoners of bezoekers de schaakstukken kunnen halen.

Schepen van sport, José Debels, kaderde dit project met ‘spelen in de stad’ als achtergrond. Aan het schaakbord gingen al enkele zetten vooraf. Zo werd het in eerste instantie op de Grote Markt geschilderd om foutparkeerders de goede weg te wijzen. In de tweede plaats is het uiteraard ook de bedoeling dat voorbijgangers hier een spelletje kunnen spelen. De Roeselaarse schaakvereniging ‘De Torrewachters’ werd daarom aangesproken om over het reuzenschaakbord te overleggen. Zij zullen dit project promoten door er nu en dan zelf te spelen of door initiaties te voorzien.

De schaakstukken zijn nog maar net geleverd en zouden daarom pas in het voorjaar 2016 geplaatst worden. Ze zouden op het bord blijven staan om zo de voorbijgangers uit te nodigen een potje te spelen. De N-VA fractie vraagt zich echter af of deze aanpak geen mensen in de verleiding zal brengen enkele stukken te ‘schaken’. Mocht dit probleem zich voordoen, kunnen de schaakstukken nog altijd in een nabijgelegen café worden opgeborgen met een uitleensysteem. N-VA stelde tot slot nog voor om het schaakbord met wat groen te bekleden om voor wat beschutting te zorgen en zo sociale gêne bij de spelers te vermijden.

Justine Pillaert

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is