Persbericht : extra geld naar Roeselare dankzij Vlaams Regeerakkoord

Op 17 oktober 2019, over deze onderwerpen: OCMW, Zorgbedrijf

Vlaams Regeerakkoord zorgt voor bijna 11 miljoen euro extra investeringsbudget voor Roeselare

De vorming van de Vlaamse Regering zorgt ervoor dat Roeselare in totaal (voor de periode 2020-2024) € 10.966.276 extra middelen krijgt om te investeren. Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord: dat bepaalt dat de Vlaamse overheid de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ voor de betaling van de ambtenarenpensioenen over zal nemen. Dat vernam N-VA Roeselare van medewerkers uit de Regering van Minister-President Jan Jambon.

 

Naast deze bijkomende financiering blijft ook het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor onze steden en gemeenten, de komende jaren elk jaar met 3,5% groeien.

 

De pensioenfactuur voor statutaire medewerkers op rust weegt zeer zwaar door voor lokale besturen. Zij moeten immers zelf de pensioenkosten voor hun vroeger personeel betalen. Tegen 2024 komt daar nog eens jaarlijks 6% bovenop. Vooral voor steden die vroeger een ziekenhuis hadden, is de problematiek nog zwaarder: zij blijven ook na de privatisering betalen voor het statutaire ziekenhuispersoneel dat met pensioen gaat. Het risico bestond dat er daardoor steeds minder geld beschikbaar bleef voor investeringen in bouw- en infrastructuurprojecten. De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten meer financiële ademruimte geven zodat ze de komende jaren sterk blijven investeren. De Vlaamse Regering komt hen nu te hulp met 1,33 miljard aan extra middelen.  “Dat komt niet alleen de inwoners ten goede, maar is vooral ook een troef voor onze economie en het aantal jobs in Vlaanderen”, verduidelijkt N-VA-voorzitter Chris Deneir. 

 

“Dit extra geld kunnen we alleszins goed gebruiken. N-VA Roeselare wil dat die bijkomende Vlaamse financiering bij voorkeur geïnvesteerd wordt in veilige fietspaden die van de weg gescheiden zijn , in het vernieuwen van rioleringen die meer dan 60 jaar oud zijn, in het oplossen van de files, in het duurzaam vergroenen van het stadscentrum, in het verhogen van de maatschappelijke veiligheid en in een dorpshuis dat een echte cultuurzone kan worden in Beveren”, vult N-VA fractieleider Brecht Vermeulen aan. “We hebben nog veel te veel onveilige fietssituaties, vooral aan de invalswegen. Daar hameren we al jaren op. Een fietssuggestiestrook schilderen op een gevaarlijke situatie maakt die situatie zelf niet veiliger. Echte investeringen zijn daarvoor nodig. Door gebrek aan geld en aan visie, werd dit altijd maar vooruit geschoven.’

 

De Vlaamse Regering zal voor de volgende jaren onderstaande bedragen van de zogenaamde responsabiliseringsbijdrage voor de betaling van de ambtenarenpensioenen overnemen van de stad Roeselare. 

2020:     1.243.432

2021:     1.498.376

2022:     2.087.731

2023:     2.837.611

2024:     3.299.126

Let wel : dit zijn cijfers voor zowel de responsabiliseringsbijdrage van de stad, van het OCMW, het Zorgbedrijf als van het vroegere Stedelijk Ziekenhuis.

 

Meer info ? 

Brecht Vermeulen 0475 246120  brecht.vermeulen [at] n-va.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is