Ook jonge gezinnen en singles hebben graag de kans om te wonen in het stadscentrum van Roeselare.

Op 25 oktober 2021

Roeselare telt steeds meer singles en éénoudergezinnen. Daardoor zijn de huishoudens vandaag kleiner én zijn er meer. Er zijn ook nog steeds veel jonge gezinnen en starters, die graag in de stad willen wonen. Dat betekent dat er meer nood is aan kleinere en betaalbare woningen.
Huidige verordening is sterk gericht op traditionele gezinswoningen met een minimale breedte van 6 meter of appartementen.
Dieter Carron, actief in Roeselare als vastgoedmakelaar luidt hiervoor de alarmbel:
“Ik merk dat er een zeer grote vraag is naar betaalbare rijwoningen. Om de rijwoningen betaalbaar te houden is het dringend nodig om de verordening aan te passen en toe te laten dat woningen iets smaller dan de huidige 6 meter mogen zijn.
Niet iedereen wil op een appartement of in een gemeenschap gaan wonen. Vooral voor jonge gezinnen met kleine kinderen of mensen met huisdieren is een appartement niet geschikt vanwege het ontbreken van een eigen privatieve tuin en ruimte voor de kinderen.
Er zijn tal van mogelijkheden om een smalle kwaliteitsvolle stadswoning te bouwen mét voldoende architectuur, licht, lucht en ruimte. Inclusief de nodige oppervlakte voor bergingen, terrassen, speelruimte voor kinderen en rustige slaapkamers.
In andere centrumsteden zoals Brugge, Kortrijk, Gent of Antwerp is de kwaliteit van het ontwerp en de omgeving doorslaggevend om de breedte te bepalen. Roeselare dient ook dringend tegemoet te komen aan de noden van de jonge gezinnen om de vergrijzing van onze stad tegen te gaan”
Schepen Nathalie Muylle bevestigde dat de verordening momenteel een minimale gevelbreedte van 6m bevat en dat dit bij de dienst stedenbouw ter discussie staat.
Zij denken momenteel goed na over de nieuwe verordening die volgend jaar zal uitgebracht worden.
In de nieuwe verordening zal rekening gehouden met de insteek om smaller en kleinere grondgebonden woningen mogelijk te maken.
Daarnaast wordt er ook goed nagedacht over de parkeernormen, elektrische auto’s en een tegengewicht voor de appartementisering van Roeselare.
Wij van N-VA Roeselare, hopen dat dit goed uitgewerkt wordt en volgen de nieuwe verordeningen van dichtbij op.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is