N-VA wil meer voorrang voor sociale woningen aan mensen die al lang in de stad wonen

Op 9 oktober 2021

Op de gemeenteraad van eind september 2021 heeft Brecht Vermeulen een concreet voorstel gebracht om een bijkomende prioriteit te geven aan kandidaat-huurders die minstens 20 jaar in Roeselare wonen of gewoond hebben, en vervolgens ook nog aan kandidaat-huurders die in de laatste tien jaar minstens vijf jaar in Roeselare wonen of gewoond hebben.

Brecht Vermeulen : “Het mag niet zijn dat mensen die al heel lang in Roeselare wonen, ervaren dat ze onrechtvaardig behandeld worden of minder schijnbaar minder toegang krijgen tot een sociale woning dan mensen die hier nog niet lang zijn.  Ik heb de voorbije jaren tientallen mensen meegemaakt die jarenlang in Roeselare woonden, voorheen nooit beroep hebben moeten doen op een sociale woning, maar dan plots zien dat de woningen toegewezen worden aan mensen die maar heel weinig maatschappelijke binding hebben met Roeselare.  En zo ontstaat een gevoel van frustratie, een gevoel dat anderen wel voorrang krijgen en een gevoel van onrechtvaardigheid.

Zo verliest de overheid ook het maatschappelijk draagvlak voor het bestaan van sociale woningen en voor de bouw van bijkomende sociale woningen.”

 

N-VA Roeselare wil daarvoor het Lokaal Toewijzingsreglement aanpassen met een gemeenteraadsbeslissing, en voorrang geven aan mensen die al lang in Roeselare wonen.  Brecht Vermeulen gaf op de gemeenteraad 15 voorbeelden van gemeenten die dat nu al doen.  Hij weerlegde ook dat deze voorrangsregel racistisch of discriminerend zou zijn, hetgeen vroeger door links wel beweerd werd.

 

Er volgde een fel debat tussen schepen Michèle Hostekint en fractieleider Brecht Vermeulen over de wenselijkheid van die maatregel. De meerderheid stemde vervolgens het voorstel van N-VA weg. Groen steunde het ook niet, maar erkende dat ze van de zaak niet echt op de hoogte waren.

 

Het is blijkbaar een courante praktijk dat maatschappelijke werkers van het OCMW systematisch nieuwkomers direct inschrijven bij een SHM en SVK. Hierdoor staan deze nieuwkomers massaal ingeschreven op de wachtlijsten.

 

Het is een objectieve vaststelling dat verschillende gemeentebesturen geen bijkomende sociale huurwoningen meer willen hebben nu hun BSO bereikt is.Zelfs al blijft de wachtlijst groot.  Hun argument is steevast dat de sociale huurwoningen door nieuwkomers worden bewoond, of door bewoners uit andere gemeenten of provincies. 

 

Brecht Vermeulen was zelf van 1993 tot juni 2012 directeur van De Mandel. Hij wordt nog altijd aangesproken door mensen die hem advies vragen rond sociaal wonen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is