N-VA wil een veiliger verkeerssituatie voor scholieren

Op 30 september 2016

Op de gemeenteraad van maandag 19 september 2016 stelde gemeenteraadslid Siska Rommel een aantal concrete vragen over de investeringen en maatregelen die nodig zijn om de veiligheid te verbeteren voor de jeugd die met de fiets naar school gaat. 

Zij gaf een aantal voorbeelden. Er is de onveilige situatie aan de stationsomgeving omdat er geen duidelijk afgebakende gedeelten zijn die enkel voor fietsers bestemd zijn. De Ardooisesteenweg heeft geen fietspad op het onveiligste deel, en op het Stationsplein rijden fietsers aan hoge snelheid tussen voetgangers door. Ze herhaalde ook dat de invalswegen naar de stad op veel plaatsen bijzonder onveilig zijn voor fietsers omdat er geen fietspad is of omdat er een smal fietspad net naast de rijstrook ligt.

Een echte doorn in het oog is dat de zwakke weggebruikers door de vele wegenwerken in echt gevaarlijke situaties terecht komen !

Er gebeuren ook te weinig snelheidscontroles in de schoolomgeving (zone 30). Kortrijk voert hierrond al jaren een strenge politiek, die nu zijn vruchten afwerpt.

En toestaan dat fietsers tegen de richting in rijden in een smalle eenrichtingsstraat is misschien handig op kalme momenten maar tijdens de spitsuren is dit levensgevaarlijk.

Als familie- en kindvriendelijke partij zet N-VA Roeselare de verkeersveiligheid voor de schoolgaande jeugd voorop bij de start van het nieuwe schooljaar. Het kan veel beter.

Een artikel in Het Laatste Nieuws vermeldt dat 51 % van de Roeselaarse ouders er niet gerust in zijn om hun schoolgaande kinderen het verkeer in te sturen.  Er zijn verschillende andere onderzoeken die gelijkaardige resultaten aangeven. Ouders maken zich terecht zorgen.

De meerderheidspartijen CD&V-sp.a-Groen brengen geregeld een goednieuws-show als het over maatregelen ten voordele van de fietsers gaat. Maar er blijven structureel veel zwakke punten bestaan en er zijn heel wat onveilige fietssituaties in Roeselare en omgeving. Opdat schoolkinderen op een veilige manier aan de schoolpoort geraken kan er nog veel gedaan worden. In het verkeer zorgt de schoolgaande jeugd voor de grootste piekmomenten, maar onze scholieren worden ook met de grootste risico’s geconfronteerd.

Het antwoord van de bevoegde schepen Coppé was uiterst bedroevend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is