N-VA wil DRINGEND herevaluatie van fietstweerichtingsverkeer in smalle straten

Op de gemeenteraadszitting van 20 januari diende Siska Rommel, N-VA- gemeenteraadslid, een toegevoegd punt in ivm de onveilige situaties in straten waar fietsers tegen de rijrichting in mogen fietsen.

Volgens haar leidt dit soms tot gevaarlijke verkeerssituaties, waarbij de fietser  licht tot zelfs ernstig verwond kan geraken.  Ze hoopt dat haar oproep gehoor vindt en dat er niet eerst een zwaargewonde moet vallen vooraleer het stadsbestuur ingrijpt.

Als voorbeeld werd de A. Rodenbachstraat gebruikt, waarbij het deel tussen de Kattenstraat en de hoek van de Diksmuidsesteenweg zelfs minder breed is dan de minimumbreedte van 3 meter.

Volgens haar is het een wonder dat er op deze plaats nog geen ernstig ongeval gebeurde.

“Als je weet dat de maximumbreedte van een bus of een vrachtwagen 2.55m is, dan hoeft het geen betoog dat het onmogelijk is om dan nog fietsers in beide richtingen toe te laten” zegt ze.

Recent waren er al dergelijke ongevallen. In Beveren gebeurde er eind november op de hoek van de Processiestraat en de Wijnendalestraat  een dergelijk ongeval en vorige week werd een fietser aangereden op de hoek van de Hoogstraat in Rumbeke.

Het is niet omdat de stad de mogelijkheid heeft om in straten breder dan 3 meter 2-richtingsverkeer voor de fietser toe te laten, dat dit steeds moet gebeuren.

De veligheid van de zwakke weggebruiker primeert ten allen tijde.  Indien er gevaar bestaat voor de fietser, dan moet deze maatregel desnoods weer ingetrokken worden, totdat de omgevingsvoorwaarden voldaan zijn om dit veilig te laten verlopen.

 

Siska Rommel

Gemeenteraadslid N-VA Roeselare

Lees ook via https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/te-weinig-plaats-voor-fietsers-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is