N-VA vraagt betalende overdekte fietsenstalling.

Op 28 juni 2022

Het hoeft geen betoog: fietsen/ fietsmobiliteit is de laatste jaren exponentieel toegenomen.

Doordat er door de overheid in fietspaden en fietsnetwerken werd geïnvesteerd, is de Vlaming de fiets als volwaardig vervoersmiddel gaan zien.

Vaak kiest men ervoor om een (dure) kwaliteitsvolle fiets aan te kopen, zoals een elektrische fiets, een speedelec of een bakfiets. Ook de elektrische step zien we steeds vaker in het straatbeeld. De eigenaars van dit vervoersmiddel zijn vaak bezorgd om hun fiets of step onbewaakt achter te laten. 

In Nederland bestaan er reeds enkele betalende overdekte fietsenstallingen (in het midden van de stad) om veilig en tegen een kleine vergoeding je fiets achter te laten.

Het creëren van een overdekte, betalende en bewaakte fietsenstalling zou een antwoord kunnen bieden op deze nieuwe behoefte van de Roeselaarse bewoners of bezoekers.

De fietsenstalling zou dan best voorzien worden met oplaadpunten en lockers om helm, step of andere zaken veilig op te bergen.

Daarnaast zou dit ook een verbetering zijn om de voetpaden vrij te houden voor de voetganger, die nu vaak door geparkeerde fietsen op het voetpad gehinderd worden. Net zoals de stad verkiest om de auto ondergronds te krijgen, zou het mooi zijn om de geparkeerde fiets ook wat uit het straatbeeld te bannen.

De laatste cijfers van de stad tonen een kleine toename van fietsdiefstallen, dit voorstel kan dus zeker een oplossing bieden.

Momenteel voldoet de ondergrondse fietsenstalling op de Munt niet. De helling maakt het onmogelijk om met een bakfiets deze parking te gebruiken. Daarnaast zijn er geen lockers of laadpunten aanwezig.

De schepen van mobiliteit geeft toe dat er werk moet gemaakt worden van een fietsparkeerplan, maar toch werd het punt niet weerhouden.

N-VA vindt dit een gemiste kans. Vermoedelijk komt de meerderheid op dit punt terug, maar dan is het natuurlijk een “eigen” voorstel.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is