U bent hier
N-VA Roeselare steunt Beitemse inwoners in hun protest tegen grote storende kippenkwekerij
Verschillende inwoners van Beitem zijn terecht ongerust. Minister Schauvlieghe heeft immers begin juni verschillende negatieve adviezen en zelfs een arrest van de Raad van State naast zich neergelegd en aan de firma Sininvest toch nog een vergunning voor 160.000 braadkippen toegekend.
Het bedrijf bestaat sinds 1986 en begon aanvankelijk met legkippen. Er waren in de voorbije jaren verschillende exploitanten, en de site is niet continu in uitbating geweest. In 2008 had het bedrijf een vergunning voor het houden van 56.000 braadkippen en het wou dat naar 120.000 optrekken. Het kreeg dus een vergunning voor 112.000 kippen.
Ongeveer vier jaar geleden heeft de nv Sininvest (met zetel in Roeselare) de gebouwen van een leegstaand pluimveebedrijf op de Aardeweg in Moorslede opgekocht. Het bedrijf startte drie jaar geleden de procedure om het aantal braadkippen opnieuw op te trekken van 112.000 naar 160.000 stuks, hoewel er steeds meer woningen gebouwd werden in de onmiddellijke omgeving.
Tijdens het openbaar onderzoek werden 37 bezwaarschriften ingediend. Men vreesde voornamelijk bijkomende geur- en lawaaihinder en confrontatie met storende transportbewegingen. Zowel de gemeente Moorslede als de deputatie in Brugge gaven destijds een negatief advies i.v.m. de aanvraag tot het verkrijgen van een milieuvergunning. Toch leverde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die vergunning af… Begrijpe wie kan!
Twee buurtbewoners trokken daarom naar de Raad van State.
De Raad van State velde ongeveer een half jaar geleden een arrest waarin ze de bezwaren van de bewoners gegrond vond.
Ondanks alles negeerde minister Schauvlieghe (CD&V) deze maand alle bekende negatieve adviezen en het belangrijke arrest en kende ze toch een vergunning voor 160.000 braadkippen toe. Dat was een donderslag bij heldere hemel volgens de een, en een duidelijk bewijs van onfrisse vriendjespolitiek volgens de ander.
Het gaat weliswaar over een bedrijf dat zich op het grondgebied van de gemeente Moorslede bevindt, maar dan wel op 300 meter van het grondgebied Roeselare, de kern van Beitem, met tal van nieuw gebouwde woningen (Beheytstraat). Het betreft dus een vergunning waarbij de gevolgen groter zullen zijn voor de Roeselaarse dan voor de Moorsleedse bevolking.
Schepen Nathalie Muylle liet al weten dat de stad Roeselare nog nooit om advies gevraagd werd voor deze vergunningsaanvraag. Dergelijk advies is evenwel niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Waarom dit niet is gebeurd, is één groot vraagteken.
N-VA-fractieleider Brecht Vermeulen vroeg welke stappen het stadsbestuur zou nemen om de ongerustheid van de (Roeselaarse) buurtbewoners weg te nemen ? Volgens schepen Muylle zou er nog maar één iemand hierover contact genomen hebben met de Roeselaarse milieudienst. Het stadsbestuur zou pas door de berichtgeving in de pers hiervan op de hoogte zijn gebracht... Bijzonder vreemd aangezien deze dwingende lokale problematiek al de hoorzitting van “Beweging.net” op 13 april 2016 ter sprake kwam…
Brecht Vermeulen, parlementariër, gemeenteraadslid en fractieleider van N-VA Roeselare, wil dat het belang van de inwoners hier prioritair is. Hij adviseert met aandrang dat het stadsbestuur van CD&V, sp.a en Groen de Beitemse inwoners met raad en daad bijstaat. Dus: géén spelletjes!