N-VA Roeselare stelt sorteerstraatjes in grotere nieuwe verkavelingen voor

Op 20 december 2015

Uitgangspunt

Zwerfvuil is in onze stad een groot probleem. Niet alleen op straten en pleinen, maar zeker ook rond de glasbollen treft men allerlei zwerfvuil aan. Het plaatsen van camera’s rond deze glasbollen brengt echter geen soelaas. Sluikstorters hebben allerlei manieren om ervoor te zorgen dat ze niet gezien worden. Zo zal de vervuiler niet betalen en dat is net wat wij willen bereiken. We moeten dan ook een andere manier vinden waardoor het sluikstorten vermindert en waarbij het principe van ‘vervuiler betaalt’ wordt gehanteerd. 

Wat is een sorteerstraatje?

Een sorteerstraatje bestaat uit ondergrondse containers. Boven de grond staan inwerpzuiltjes met een klep die men kan openen met een sorteerpasje. Daardoor zal het principe van ‘de vervuiler betaalt’ gehanteerd worden. Voor elk type vuil is er een ondergrondse container voorzien. Als deze container vol is en moet worden opgehaald, krijgt de ophaler een signaal en kan dan de ondergrondse container geledigd worden. Een sorteerstraatje werkt pas wanneer men een loopafstand van ongeveer 200m voorziet. 

Voordelen van een sorteerstraatje?

Op plaatsen waar er al met sorteerstraatjes gewerkt wordt, stelt men vast dat er zeker vermeldenswaardige voordelen zijn. Er moeten geen afvalzakken meer gekocht worden, er is minder zwerfvuil en er wordt minder aan sluikstorten gedaan. Er is geen risico op ongedierte en bovendien is er geen geurhinder. Omdat het ophalen pas gebeurt wanneer de container vol is, zijn er minder ophalingen, is er minder CO2-uitstoot en minder lawaaihinder. De afvalcontainers werken op zonne-energie zodat ze ook geen elektriciteit verbruiken en dus duurzaam zijn. 

Waarom bij nieuwe verkavelingen?

Bij deze sorteerstraatjes zitten de containers in de grond. In Vlaanderen is het moeilijk om alle leidingen in kaart te brengen en alle bestaande ondergrondse leidingen te respecteren bij het installeren van ondergrondse containers. Daardoor valt de installatie nogal duur uit. Wanneer er echter een nieuwe verkaveling of appartementenblok wordt gebouwd of verbouwen, kan er tijdens de grondwerken voorzien worden dat er op een bepaalde plaats een

sorteertraatje zal komen. Op deze manier is zo’n project uiteraard wel haalbaar.

We zijn er als partij dan ook van overtuigd dat dit een veel betere oplossing is dan de klassieke ophaling van ons huisvuil.

Zoals we van de meerderheid gewoon zijn, vinden ze dit geen goed idee. Naar hun zeggen zijn ze daar al jaren mee bezig, maar MIROM is daar nu nog niet klaar voor. Deze vernieuwing is niet prioritair en zo blijft zwerfvuil en sluikstorten een probleem dat men niet wil aanpakken. 

 

Lieve Lombaert

Gemeenteraadslid van N-VA Roeselare

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is