N-VA Roeselare positief maar toch gegrond kritisch over nieuwe zwembad.

Op 10 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur en ontspanning

De N-VA heeft gemengde gevoelens over het nieuwe zwembad dat Sportoase via een publiek-private samenwerking zal bouwen en uitbaten op Schiervelde. Gemeenteraadslid Siska Rommel stelde op de gemeenteraad van september laatsleden enkele pertinente vragen.

N-VA betwist niet dat er een nieuw zwembad nodig is. Het Spillebad kent teveel technische gebreken en is te klein voor een stad als Roeselare.

Maar het nieuwe zwembad is vooral gericht op andere dingen dan de basisfunctie ‘zwemmen’. Alhoewel er al verschillende fitness- en dansclubs zijn in Roeselare, gaat Sportoase daar nu ook een fitnessclub en een dansclub uitbaten. Dit wekt de indruk dat deze clubs, die nu zeer actief zijn in Roeselare, helemaal niet voldoen en dat een bedrijf dat geen affiniteit heeft met Roeselare het niveau moet verhogen. Hiermee heeft N-VA het moeilijk. Siska Rommel vroeg terecht of dit geen oneerlijke concurrentie is en men vreest dus dat er een aantal fitness- en dansclubs hun deuren zullen moeten sluiten. De meerderheid gaf toe dat ze zich dat ook had afgevraagd, maar dat er voorts geen bezwaren waren …

Het nieuwe zwembad zal een groot deel van de bestaande parkeerruimtes innemen. Dat betekent dat de parkeergelegenheid te beperkt zal zijn tijdens de evenementen die er nu al plaatsvinden (jaarbeurs, bouwbeurs, landbouwbeurs, voetbalmatchen, volleybalmatchen, …). Om dit op te lossen kan de stad blijkbaar gebruik maken van de parkeerplaatsen bij de REO-veiling, aan de overkant van de Diksmuidsesteenweg. Maar dit is een vrij drukke weg die zal overgestoken moeten worden. Siska Rommel wilde dan ook weten hoe dit op een veilige manier zou kunnen gebeuren. De schepen voor mobiliteit moest dit evenwel nog uitwerken …

In het huidige zwembad komen ook verschillende sportclubs trainen. Die blijken nu ontgoocheld te zijn. Terwijl zij de meest intensieve gebruikers zijn van het Spillebad vinden ze het onbegrijpelijk dat ze geen inspraak kregen bij de opmaak van de plannen. Net zoals de Roeselaarse bevolking werden ze pas in de week voor de gemeenteraad ingelicht, maar op dat moment waren alle plannen definitief… De sportclubs vinden dat er een te grote nadruk ligt op het recreatieve en het commerciële gedeelte, maar dat het gedeelte voor baantjeszwemmers en sportclubs nauwelijks beantwoordt aan wat ze wilden. Is het normaal dat het nieuwe zwembad niet geschikt is voor waterpolo?

Het zwembad zal natuurlijk ook een naam moeten krijgen. Voor N-VA is het een evidentie dat de naam van onze Olympische Roeselaarse zwemkampioen Frederik Deburghgraeve op het nieuwe zwembad prijkt. Alhoewel vele Roeselarenaars dit een logisch eerbetoon aan “ons Fredje” zullen vinden, lijkt het stadsbestuur weinig geneigd om daarop in te gaan. Zouden ze dat echt durven weigeren omdat het voorstel van N-VA Roeselare komt en niet uit hun eigen kringetje?

En de kostprijs? De PPS-constructie zorgt ervoor dat de uitbater een vaste prijs per jaar vraagt aan het stadsbestuur. Geen onverwachte kosten dus… Maar de prijs is wel hoog !  1.440.000 euro per jaar of net geen 4.000 euro per kalenderdag. Het is onbegrijpelijk dat de verenigingen belastingen ophoesten om een concurrent te betalen. Ook de toegangsprijs zal hoger worden.

Om al die redenen heeft N-VA zich onthouden bij de stemming.

Natuurlijk had de meerderheid in de week voor de gemeenteraad veel moeite gedaan om het project als een unieke investering met filmpjes, mooie cijfers voor te stellen. Allemaal fantastisch op het eerste gezicht … maar eens die eerste indruk verwerkt is, komt er ook groeiend inzicht … omdat N-VA Roeselare graag duidelijkheid schept aan de Roeselaarse belastingbetaler.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is