N-VA lanceert nieuwe acties tegen sluikstorten en zwerfvuil in Roeselare

Op 24 april 2016

 

Zowel zwerfvuil als sluikstorten zijn een ontoelaatbaar probleem in Roeselare. Bijna iedereen stoort zich aan zwerfvuil maar toch is het op veel plaatsen aanwezig. Waar zwerfvuil nog veel met onachtzaamheid en slordigheid te maken heeft, is sluikstorten ook vaak het bewust dumpen van afval omdat men niet wil betalen voor het ophalen en de verwerking ervan. Het stadsbestuur moet daardoor jaarlijks duizenden euro’s ophoesten om vele kilo’s zwerfvuil te verwijderen.

Sluikstorten kent veel oorzaken. Sommigen vinden de kostprijs van de afvalzakken te duur. Anderen vinden het DIFTAR (gedifferentieerd Tarief) en de nieuwe werkwijze op de containerparken ingewikkeld of ongewenst. Er zijn mensen die de weg naar het containerpark te lastig of te ver vinden. Een aantal personen hebben ongetwijfeld ook weinig respect voor het milieu en denken alleen aan zichzelf.

Wat de oorzaken ook zijn, het probleem moet nog meer aangepakt worden. Op teveel plaatsen is er  zwerfvuil aanwezig . Het is trouwens een fenomeen dat niet enkel in deze stad bestaat. Nagenoeg alle steden kampen met ditzelfde probleem.

Verschillende studies wijzen uit dat zwerfvuil een hoger onveiligheidsgevoel creëert. De achtergelaten vuilnis geeft de buurt een negatief imago , trekt  andere sluikstorters  en ook ongedierte aan  . Buurtbewoners, wandelaars of passanten vinden dit bijzonder onaangenaam.

 

N-VA Roeselare wil deze problematiek op 3 niveaus aanpakken.

Eerst en vooral willen we sensibiliseren om zo het zwerfvuil te vermijden. Vervolgens willen we diegenen faciliteren en belonen die de nodige inspanningen leveren om dit soort vuil te vermijden. Ten slotte moeten overtreders bestraft worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet de stad nog meer inzetten op informatie en sensibilisering.

  • Risicoplaatsen zoals parken, open ruimtes, wandel- en fietspaden, druk bezochte straten en plaatsen die al langer slachtoffer zijn van sluikstorten moeten in kaart gebracht worden.
  • Indien een buurt er slordig bijligt, trekt dit zwerfvuil en sluikstorten aan. Samen met de wijkwerking  willen we wijken aansporen om een meter en/of peter aan te stellen om dit probleem per wijk aan te pakken. Deze verantwoordelijken kunnen er dan samen met het stadsbestuur en de wijkbewoners voor zorgen dat hun eigen wijk er netjes bij ligt.
  • N-VA wil een experiment lanceren om met een mobiel containerpark de verschillende afvalcontainers naar de bevolking te brengen en niet telkens te wachten totdat de bewoners naar het vaste containerpark gaan. Dat moet een extra middel vormen voor personen met verplaatsingsmoeilijkheden of voor zij die niet in het bezit zijn van een wagen. N-VA Roeselare stelt dan ook voor om een testproject in een geïnteresseerde wijk op te zetten.
  • Naast de wijkwerking moeten ook scholen, jeugdverenigingen, handelaars en ondernemingen betrokken worden bij het continu sensibiliseren en kan het stadsbestuur samen met hen concrete actiepunten afspreken. Zo wordt het voor de inwoners en voor de bezoekers in de stad duidelijk dat onze stad veel aandacht besteedt aan netheid.
  • Roeselare heeft zich ook ingeschreven voor de Netheidsbarometer van OVAM. Het zou goed zijn dat de netheid en aanwezigheid van zwerfvuil ook op voldoende straten gemeten wordt en als opvolgingsinstrument voor alle burgers gebruikt kan worden.
  • Het stadsbestuur moet een jaarlijks netheidsrapport opmaken, dat de jaarlijkse gegevens over sluikstorten en zwerfvuil samenbrengt en de evolutie ervan weergeeft.
  • In samenwerking met de taalcursussen en inburgeringscursussen, moet ook een specifiek informatiekanaal gemaakt worden voor de anderstalige nieuwe inwoners van Roeselare, teneinde te vermijden dat zij onbewust of onbedoeld ook bijdragen aan zwerfvuil en sluikstorten.

Het faciliteren en belonen vormen de tweede pijler.

  • Het stadsbestuur moet nog meer materiaal voorzien voor verenigingen, ondernemers, scholen, handelaars, wijkverantwoordelijken… om hun omgeving netjes te houden.
  • Vermits er in de omgeving waar veel schoolgaande jeugd komt, een groot verschil is tussen de schoolperiodes en de vakantieperiodes, moet het stadsbestuur werkafspraken maken met de schoolbesturen om het zwerfvuil dat van leerlingen afkomstig is te verminderen
  • Scholen en jeugdverenigingen krijgen een beloning voor het uitwerken van een campagne
  • Een beloning wordt uiteraard gegeven wanneer een wijk er netjes bijligt, en hiervoor werkafspraken gemaakt zijn
  • Het zou dan als aanvulling ook een goed idee zijn om diegenen die op een goede manier sorteren te belonen.
  • Onze kringloopeconomie krijgt meer en meer vorm, onze grondstoffen zijn niet onuitputtelijk dan is het ook van groot belang dat er veel afval gerecycleerd wordt en dat diegene die daarvoor de nodige inspanning levert beloond wordt.
  • N-VA wil in Roeselare ook ‘afvalstraatjes’ met ondergrondse afvalbakken voor gescheiden afval voorzien bij een aantal plaatsen waar er veel geconcentreerde bewoning is. Hierdoor zullen de inwoners van deze buurten met een speciale badge elk uur van elke dag hun afval kunnen wegbrengen op een correcte plaats.  
  • Bij grote bouwprojecten in het stadscentrum moet het voorzien van ondergrondse afvalcontainers voor gescheiden ophaling de regel worden.
  • Er moeten opnieuw meer vuilnisbakjes komen. Uit onderzoek is gebleken dat de straten er veel netter bijliggen als er veel vuilnisbakjes voorzien worden op straten en pleinen die als problematisch worden beschouwd.
  • Braakliggende terreinen die lange tijd op bouwontwikkeling wachten, worden dikwijls uitgelezen sluikstortplaatsen. Het stadsbestuur moet hierbij ook een afsprakenkader opmaken en dit opleggen aan de eigenaars.
  • De aangiftes in verband met sluikstorten moeten op een vrij eenvoudige manier kunnen ingediend worden en dit zowel online als op papier. Dit is op vandaag niet het geval.
  • Armoede mag geen reden zijn om afval niet reglementair aan te bieden. Inwoners in armoede (met een verhoogde tegemoetkoming, in budgetbegeleiding of met een collectieve schuldenregeling) krijgen alleszins recht op een aantal gratis huisvuilzakken.
  • Er moeten meer hondentoiletten en uitloopweiden voorzien worden op verschillende plaatsen in de stad, zodat het risico op hondenpoep nog meer afneemt.

Tenslotte  moet er kordater repressief opgetreden worden. De inwoners die wel meewerken aan een nette stad, moeten worden beloond en de vervuiler moet gestraft worden.  

  • Het repressieve spoor is het spoor dat het meest heeft gefaald in het verleden. Denk maar aan de onbruikbare resultaten van de camera’s bij de glascontainers, …  Repressief optreden is moeilijk en zeer tijdsintensief :  het doorzoeken van sluikstort naar identificatiemateriaal levert niet altijd het gewenste resultaat op, en PV’s leidden maar zelden tot vervolging.
  • De pakkans moet sterk verhoogd worden. Slechts een uiterst klein deel van alle sluikstortmeldingen leidt tot een effectieve boete.
  • Gemeenschapswachten moeten worden ingeschakeld om sluikstort te doorzoeken naar identificeerbare materialen.
  • Bestraffing moet niet enkel gebeuren met een GAS boete maar ook met een retributie, waarvan de tarieven door de gemeenteraad moeten goedgekeurd worden.
  • Alhoewel camera-bewaking niet altijd effectief of efficiënt bleek in het verleden, moet hier toch nog meer worden op ingezet.
     

Lieve Lombaert, gemeenteraadslid
Frederik Declercq, gemeenteraadslid
Brecht Vermeulen, gemeenteraadslid-fractieleider
Bart Delaere, voorzitter N-VA Roeselare
Adel Vanlerberghe en Marc Declercq, leden van de werkgroep Milieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is