Leegstand … ook in de deelgemeenten?

Op 2 juli 2018

Het stadsbestuur doet inspanningen om de leegstand in het kernwinkelgebied aan te pakken. Via subsidies wil men leegstaande panden aantrekkelijk maken. Maar is dit écht de kern van het probleem aanpakken? Hebben die subsidies het gewenste effect?

Het leidde niet echt tot minder leegstand in het kernwinkelgebied, vooral op het einde van de Ooststraat.  Veel leegstand wordt bovendien gemaskeerd door pop-up winkels of door uitbreidingen van bestaande winkels die tijdelijk heel goedkoop  kunnen huren.

Siska Rommel, gemeenteraadslid voor N-VA, vraagt zich af of dit geen oneerlijke concurrentie is met de bestaande lokale handelaars die al jaren hun winkel uitbaten, en van niemand enige financiële steun krijgen. Misschien kunnen ze beter hun deuren tijdelijk sluiten en dan met subsidies van de stad weer hun zaak openen? Siska hoopt dat het niet zover komt….

De grote aandacht voor het stadscentrum heeft ook een ander nadelig gevolg.  De vermindering van het aantal handelszaken in de deelgemeenten en andere stadskernen wordt versterkt door een gebrek aan beleidsaandacht. In Beveren sloten al verschillende zelfstandige zaken, waardoor de lokale bediening dreigt te verdwijnen.

Volgens N-VA moet er ook een kernversterkend detailhandelsbeleid komen voor de dorpskernen van Beveren en Rumbeke, en voor delen van Krottegem (Ardooisesteenweg).

Een kernversterkend beleid moet stimulerend werken op verschillende niveaus : fiscaliteit, subsidiëring, stimulering van investeringen en natuurlijk mobiliteit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is