U bent hier
Inspraak jeugdraad in jeugdbeleid en meerjarenplan
N-VA Roeselare wil dat de jeugdraad in de volgende legislatuur meer inspraak krijgt in het jeugdbeleid en het meerjarenplan. Als de stad actief advies vraagt en inzet op samenwerking, kan het orgaan echt mee beslissen over het beleid en de budgetten. Dat budget moet bovendien grondig worden herbekeken zodat de middelen niet langer naar dure consultants en omkadering gaan, maar rechtstreeks naar Roeselaarse jongeren. Dat kan onder andere door een groter budget te voorzien voor jeugdbewegingen en jeugdwerking. Op die manier werkt N-VA aan een jeugdbeleid niet alleen voor jongeren, maar ook door jongeren.
Op de gemeenteraad van 23 april vroeg gemeenteraadslid Justine Pillaert naar de inspraak van de Roeselaarse jeugdraad in het jeugdbeleid en het meerjarenplan. De Vereniging van Vlaamse jeugddiensten wil dat de jeugdraad lokaal de motor van een vernieuwde aanpak van beleidsparticipatie is voor en door kinderen en jongeren.
Volgens de schepen van jeugd Michèle Hostekint werd in 2013 inspraak gevraagd aan de jeugdraad en worden hun adviezen opgevolgd. Er werden ook heel wat recente initiatieven aangehaald waarin de samenwerking wordt aangehaald.
Voor N-VA is dat echter niet genoeg. De stad moet de adviezen niet enkel opvolgen, maar er zelf actief om vragen, zoals het decreet ook stelt. Ook inspraak in het meerjarenplan moet verder gaan dan een eenmalig voorleggen. N-VA wil voor de volgende legislatuur het budget voor het jeugdbeleid grondig herbekijken. De jeugdraad moet daarbij in die mate inspraak krijgen zodat zij zelf kunnen bepalen waar de prioriteiten liggen. “Ik vrees dat projecten waarvoor meer geld naar de omkadering dan naar de uitwerking gaat, geen grote achterban hebben. Als we besparen op projecten waarvan de opkomst en de return slechts minimaal is, zal er meer geld zijn voor jeugdbewegingen en jeugdwerking zelf,” aldus Justine Pillaert.