Het Zwarte Woud in Roeselare?

Op 19 februari 2020, over deze onderwerpen: Zorgbedrijf

N-VA Roeselare pleit voor minder dure en natuurlijke middelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit in onze stedelijke kinderdagverblijven.

Recent vernamen we via de media dat Bart Wenes, voorzitter van Motena (de nieuwste naam voor Het Zorgbedrijf van OCMW…) gelukkig is: vandaag kan een kinderdagverblijf in Roeselare de luchtkwaliteit van het Zwarte Woud aanbieden!

In onze N-VA-fractie is wel wat kennis aanwezig over luchtkwaliteit en de interactie ervan met gezondheid. Een reactie dringt zich op.

Ten eerste:  we geloven oprecht dat de luchtkwaliteit van het kinderdagverblijf ondertussen is verbeterd. Ten tweede:  beweren dat de luchtkwaliteit in dat kinderdagverblijf die van het Zwarte Woud evenaart, neigt naar populisme. Die stelling kunnen we rangschikken in de categorie “goed-nieuws-show”, om de term “fake news” niet in de mond te hoeven nemen.

Hoe krijgen we lucht van goede kwaliteit?
Er spelen een aantal factoren. We geven een niet-exhaustieve lijst.


1) Luchtvochtigheid

Het is geen geheim dat in onze over-geïsoleerde huizen een te lage luchtvochtigheid aanwezig is.

Dat is lastig voor de longen. Ongelakt hout kan water opnemen en water afgeven. Hout is een passieve waterstock en zal net die vochtigheid vrijgeven die nodig is. De longen van de mens zijn daaraan historisch aangepast. In een bos, bijvoorbeeld het Zwarte Woud, is de luchtvochtigheid van een ander gehalte dan in een Roeselaars klaslokaal of een kinderdagverblijf.

 

2) Temperatuur

Temperatuur is natuurlijk een belangrijke factor bij luchtvochtigheid en bij de ontwikkeling van schimmels en bacteriën. Het hoeft geen betoog dat het gemiddelde kind in een kinderdagverblijf niet gewend is aan de gemiddelde temperatuur 

van het Zwarte Woud en zo is er al een wezenlijk verschil in luchtkwaliteit door de hogere temperatuur in onze gebouwen.

 

3) Hout

Hout, of bomen, staan in het vuil, in de schimmels, tussen paddenstoelen, met hun wortels in de aarde. Bomen hebben bijgevolg een sterk afweermechanisme of ze waren al lang uitgestorven. Bij naaldhouten is dat gebaseerd op harsen, bij eiken op tannine (zuren) en zo heeft elke houtsoort zijn eigen systeem ontwikkeld. Hout is dus actief antiseptisch en bestrijdt actief die bacteriën die ook voor de mens schadelijk zijn. Immers, de mens leefde sinds zijn ontstaan vooral in bosrijke gebieden (maar niet meer sinds de industriële tijd). Verschillende Duitse studies wezen al op de positieve invloed van ongelakt hout op het bacteriënbestand in woningen en dus op de luchtkwaliteit. Maar in onze Belgische kinderdagverblijven is dat ongelakte hout zelden te vinden.
 

4) Elektrostatische oplading

Door de te lage luchtvochtigheid in onze gebouwen en het overdadig gebruik van niet-natuurlijke stoffen in het interieur (denk maar aan polyprop-gordijnen, pvc-vloeren, gelakte deuren, plastieken deurklinken, … ) komen we tot een veel te hoge elektrostatische oplading. Dat leidt letterlijk tot spanning in de lucht en zorgt ervoor dat geladen stofdeeltjes ook rijkelijk in de lucht zweven en zo via onze neus onze longen binnenkomen.

 

Nu is het in theorie wel mogelijk dat bij een luchtverbeteringssysteem aan deze vier facetten werd gedacht, hoewel het tegengaan van elektrostatische oplading via dat systeem bijzonder moeilijk is. Toch is het een dure omweg om te komen tot het juiste resultaat. Het spreekt voor zich dat een ingewikkeld ecosysteem als een bos natuurlijk veel meer rijkdom bevat dan een luchtverbeteringssysteem. Met natuurlijke middelen is een kortere en even efficiënte weg mogelijk. Dat betekent: investeren in natuurlijke materialen, de luchtvochtigheid op peil houden en zorgen voor voldoende frisse lucht. Met andere woorden: renoveer met natuurlijke materialen en zet de vensters open.

Nu is het alsof Motena aan een roker zou zeggen: gebruik deze puffer zodat je longen wat rust krijgen, terwijl je hem beter zou aanraden om te stoppen met roken.

Meestal zijn ingewikkelde oplossingen niet de beste. Keep it simple and short. Lopen we in het Zwarte Woud met een puffer rond?

 

Bart De Meulenaer

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is