Het mysterie van Roeselare: Gladheid in het stadscentrum

Op 30 december 2016

Rond sinterklaastijd was het in het stadscentrum ongewoon glad. De brandweer deed verwoede pogingen om die gladheid weg te werken, maar zonder resultaat. In de aanloop van dat weekend gebeurden er dan ook verschillende ongevallen met voertuigen en voetgangers. Het was bovendien de eerste zondag dat het stadscentrum autovrij was. Het zou een topweekend voor de vele kerstshoppers worden en dus moest de civiele bescherming worden opgeroepen om de straten te zuiveren van het mysterieuze goedje dat de gladheid veroorzaakte. Uiteraard zorgde dat voor de nodige verkeershinder en bijkomende kosten.

Nu is alles gelukkig achter de rug en op de website van de stad staat te lezen dat een team specialisten onderzoekt wat de oorzaak van die opmerkelijke gladheid is. Gemeenteraadslid Mieke Van Hootegem vroeg meer uitleg op de gemeenteraad van 19 december 2016 i.v.m. de oorzaak van het mysterie en het aantal ingediende schadeclaims.

Schepen van mobiliteit Griet Coppé deelde mee dat de oorzaak nog niet bekend is. Blijkbaar kampen buurtgemeenten met dezelfde problemen rond gladheid. Ook werden er gespecialiseerde bureaus ingeschakeld geweest om dit verder te onderzoeken. Voor de handelaars in Roeselare heeft het voorval geen schadelijke gevolgen gehad, maar er zijn wel acht schadeclaims binnengekomen (vijf fietsers, één bromfietser en twee voertuigen).

N-VA Roeselare vindt dat het toch erg lang duurt vooraleer er resultaten van het onderzoek worden gegeven en vraagt zich af of er niet meer achter zit. In de wandelgangen van het stadhuis doet het verhaal de rondte dat een straatveger olie verloren heeft en die op een verkeerde manier heeft willen opruimen. De pers suggereert bovendien dat kwaad opzet niet is uitgesloten. Het gladheidsmysterie is dus nog altijd niet uitgeklaard!

Mieke Van Hootegem

Gemeenteraadslid 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is