Gerenoveerde Oude Tramstatie: wat zal daar gebeuren?

Op 2 juni 2017

N-VA Roeselare is bijzonder tevreden dat het stadsbestuur op 18 mei plotseling toch heeft beslist om de Oude Tramstatie nabij de Ardooisesteenweg te behouden in plaats van die half af te breken.  Maar onze partij vindt het totaal onbegrijpelijk dat het schepencollege niet weet welke functie dit historische gebouw moet krijgen en wie er zal instaan voor de uitbating. Brecht Vermeulen heeft duidelijk gewezen op dit gebrek aan visie op de gemeenteraad van 22 mei 2017.

N-VA Roeselare wil dat het stadsbestuur de oprichting van een vzw stimuleert, die moet instaan voor een aantrekkelijke uitbating en die bovendien een investeringssubsidie van het stadsbestuur kan krijgen om de renovatie uit te voeren.

Op 22 april 2017 heeft N-VA Roeselare zelf haar 25 voorstellen bekend gemaakt voor Krottegem, waarbij het behoud van de Oude Tramstatie, als waardevol erfgoed, één van die voorstellen was.  Het is inmiddels duidelijk dat er nog steeds een tekort is aan vergaderlocaties in Krottegem.  Het PC De Kiem en de nieuwe kantine van Club Roeselare bieden mogelijkheden maar ze hebben ook hun beperkingen.

In het verleden verklaarde het stadsbestuur meer dan eens dat de kostprijs om het gebouw te renoveren heel hoog was.  Maar enkele experten lieten horen dat het gebouw structureel in orde was.  Als er creatief en slim wordt gewerkt, kan dit gebouw volgens N-VA Roeselare tegen een bijzonder aanvaardbare prijs gerenoveerd worden. 

In oktober 2016 liet schepen Filip Bouckenooghe (Groen) weten dat de Oude Tramstatie opgenomen zou worden in een nieuwe groenzone in Krottegem, maar het werd toen niet uitgesloten dat een deel van het gebouw onder de sloophamer zou komen. Alle aandacht ging toen maar al te duidelijk naar de aanleg van een groenzone en niet naar het historische gebouw, naar het Roeselaarse erfgoed.

Dankzij de tussenkomsten en de voorstellen van vele mensen heeft het stadsbestuur dan toch gekozen voor het volledige behoud van de Oude Tramstatie.

Al van 2011 zijn er gesprekken aan de gang om het oude stationsgebouwtje te behouden en er een nuttige bestemming aan te geven.  Nu eens verkoos het stadsbestuur om het gebouwtje te behouden, en dan weer om het af te breken…

Nu maar hopen dat het voorstel van N-VA Roeselare niet in dovenmansoren valt.

 

Brecht Vermeulen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is