Gemeenteraad 23/11/2020: De Roeselaarse reuzen staan in de hoek.

Op 23 november 2020, over deze onderwerpen: Cultuur en ontspanning
Lieve Lombaert_Reuzen

In 2016 zijn de reuzen van onze stad onder het stof gehaald en een nieuwe vereniging werd opgericht met de naam Reusselaere. Een aantal gemeenteraadsleden zoals oa de familie Debruyne, Schepen Tom Vandenkendelaere, Frederik Declercq ...   en ikzelf zijn lid van deze vereniging en maken deel uit van de familie van de reuzenduwers. De familie Debruyne is ook eigenaar van een reus, deze reus staat wel niet in DIPOD. 

De stadsgilde Reusselaere is ambitieus. Er is al gezorgd voor nieuwe uitrusting voor de dragers en deze stadsgilde wil de bestaande reuzen restaureren. 

Het grote probleem waarmee de Reusselaere geconfronteerd wordt is de stalling van deze reuzen. Deze reuzen staan nog altijd in DIPOD maar door de verbouwingen die daar aan de gang zijn, staan de reuzen in het vuil en vangen veel stof. Ook de beschermhoezen die de reuzen toch enige bescherming geven zijn verdwenen. 

Omdat ons erfgoed niet verloren mag gaan, ben ik bezorgd over het verder bestaan van deze reuzen. 

Mijn vraag is dus de volgende:

Is er al een plaats gevonden waar de reuzen kunnen bewaard worden zodat zij niet verder onder het vuil en stof moeten staan?

Antwoord schepen Lievens: 

Stad Roeselare heeft een luisterend oor naar de zorgen van Reusselaere. De bewaring is een opslagplaats waar hoezen voor voorzien zijn die vervangen worden. Men zal deze week nog met de voorzitter samen zitten om een oplossing door te praten.

Repliek Lieve Lombaert: 

Bedankt voor je repliek schepen. 

Met de reuzen willen we in de toekomst zeker nog uitpakken. Onze stad wil van Roeselare een Reuzen stad maken. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk geïnterpreteerd worden. 

Dat deze reuzen voor onze bevolking belangrijk zijn bewijst het feit dat het wijkcomité van de wijk de Ruiter Peten uit de Most heeft laten restaureren en daarenboven is de familie De Bruyne eigenaar is van een reus en deze afzonderlijk stalt. Door de slechte stalling is er niets meer te zien van deze restauratie. De kledij van Peten uit de Most is weer zo grauw als voorheen. Dit wil zeggen dat de investering van de wijk de Ruiter eigenlijk verloren geld is. 

Dat de reuzen een belangrijk zichtbaar deel van ons erfgoed, daar zijn we het allemaal over eens. Vandaar dat deze reuzen ook met respect moeten behandeld worden. Dat deze reuzen moeten gevrijwaard worden van stof en van vochtigheid. Vandaar mijn voorstel. Het is een voorstel op korte termijn en deze is als volgt: zet een deeltje van DIPOD af zodat enkel de verantwoordelijken van de reuzen toegang krijgen tot dit gedeelte. De reuzen kunnen dan ook niet beschadigd worden en ze staan stof vrij.

Ik heb ook een voorstel op lange termijn. Er komt een nieuw stadarchief op deze plaats waar nu de reuzen geplaatst worden. Als teken dat wij als stad dit erfgoed belangrijk vinden stel ik dus voor om zeker plaats te voorzien om onze reuzen in het archief te plaatsen. Ze zullen er droog staan en in een stofvrije omgeving. Daarenboven kunnen we ook zorgen dat zij permanent door de archief bezoeker zichtbaar zijn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is