Fusieplannen in Roeselare?

Op 2 mei 2022


Heeft Roeselare fusieplannen?
Dit is de vraag die Lieve Lombaert, N-VA raadslid, stelt aan de burgemeester en het schepencollege.
De fusies tussen verschillende gemeente kent een stroomversnelling. We zouden april 'de maand van de fusies van gemeenten' kunnen noemen. Er is een fusie op komst tussen Wingene en Ruiselede. De fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek is nu wel van de baan maar Mechelen wil een fusie met Willebroek. Ook andere gemeenten hebben de intentie om tegen 2025 te fuseren zoals Beveren en Kruibeke, Bilzen en Hoeselt, Borgloon en Tongeren, Borsbeek sluit aan bij Antwerpen, Ham en Tessenderlo, Moerbeke en Lokeren, Wachtebeke en Lochristi en Oudenaarde wil een superfusie met Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem.
Volgens N-VA Roeselare zijn er verschillende redenen om te fuseren met een andere gemeente.
Kleine gemeenten kiezen voor een fusie omdat ze als gemeente elkaar kunnen aanvullen en zo een sterker en professioneler worden. In het laatste geval hebben de inwoners al heel veel contact met elkaar door ver doorgedreven samenwerkingsakkoorden. De inwoners van de twee fuserende gemeenten kunnen het goed met elkaar vinden dit maakt dat de fusie betere slaagkans heeft. Fusies tussen kleinere gemeenten wordt meestal goed verteerd.
Kleinere gemeenten willen beroep doen op meer kennis van grotere gemeenten en gaan daarom een fusie aan. Zo kan de dienstverlening van de kleinere gemeente beter worden en kunnen ze beroep doen op de kennis van een grotere gemeenten. Deze type van fusie loopt zeker niet van een leien dakje. De bewoners van de kleine gemeente voelen zich heel dikwijls bedreigt en kunnen een fusie moeilijk plaatsen. De emotionele band dat ze hebben met hun eigen gemeente dreigt verloren te gaan en opgeslorpt te worden in een groter geheel.
De reden waarom grotere gemeenten willen fuseren met een kleinere gemeente is natuurlijk anders. De grote gemeente hebben heel dikwijls een veel grotere schuldenlast per inwoner, bv. de stad Mechelen. De reden waarom er zo aangedrongen wordt op een fusie is om deze schuldenlast te kunnen halveren. Deze schulden verdwijnen niet zomaar. De schulden worden kwijtgescholden door de Vlaamse overheid maar het is natuurlijk de Vlaamse belastingbetaler die mee betaalt aan de schuldenberg bij een andere gemeente.
Het is dan ook van zeer groot belang dat de inwoners betrokken worden bij de voorbereiding van een mogelijke fusie en dat de inwoners op tijd ingelicht worden over het fusietraject en de bijhorende voor- en nadelen. Indien een fusie enkel en alleen de bedoeling heeft om de grote schuldenberg te halveren is deze fusie gedoemd om te mislukken.
Roeselare heeft geen ambitie om fusies aan te gaan en is ook niet gevraagd geweest om in te stappen in een fusie. Indien Roeselare ooit aan een fusie zou denken dan zullen de burgers zeker inspraak krijgen.

Lieve Lombaert
N-VA gemeenteraadslid Roeselare
 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is