Erkenning voor Roeselare als onroerenderfgoedgemeente

Op 8 mei 2020, over deze onderwerpen: Cultuur en ontspanning

N-VA Roeselare is bijzonder tevreden met de erkenning als onroerenderfgoedgemeente

Onroerend erfgoed vormt een belangrijke hoeksteen voor onze identiteit en voor onze gemeenschapsvorming. Daarom is N-VA Roeselare bijzonder tevreden dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele aan de stad Roeselare de erkenning van nieuwe onroerenderfgoedgemeente heeft toegekend.   Het stadsbestuur kan daarmee gemakkelijker een eigen onroerenderfgoedbeleid voeren. Ze neemt ook een aantal bevoegdheden over van het agentschap Onroerend Erfgoed, zoals advies bij aanvragen van sloop- en kapvergunningen, behandelen van meldingen van archeologisch onderzoek en bepaalde toelatingen aan beschermd erfgoed.

N-VA fractieleider Brecht Vermeulen : "Roeselare is een stad die een centrumfunctie heeft tegenover haar omliggende buurgemeenten, maar toch een dorp is tegenover grootsteden en miljoenensteden. Dat specifieke brengt ook een charme die ondersteund wordt met de aanwezigheid van authentieke gebouwen, omgevingen, tradities en gebruiken. Het bewaren van dat onroerend goed is essentieel voor de N-VA, omdat het een wezenlijk onderdeel vormt van onze identiteit als Vlaming en als Roeselaarnaar.  Roeselare was tot de 18de eeuw nog vrij klein. Daardoor zijn we qua historische gebouwen en onroerend erfgoed niet sterk bedeeld is. We moeten het dan ook met de nodige zorg te koesteren en wat we hebben ook meerwaarde geven."

Het stadsbestuur wil als erkende onroerenderfgoedgemeente extra aandacht geven aan haar imago van historische stad , meer in het bijzonder aan het stadhuis met belfort, het oud gemeentehuis van Rumbeke, de oude Post, het "arsenaal" (voormalig brandweerarsenaal – nu Wielermuseum), de toren van de Sint-Michielskerk, het oud gemeentehuis van Oekene, het herbestemmen van verschillende kerken en kapellen, en het restaureren van orgels. Het  stadsbestuur zal afsprakennota's opstellen met een aantal lokale erfgoedinitiatieven. De werkgroep Erfgoed en de sterk verankerde erfgoedgemeenschap in de scholen en wijken zullen kunnen rekenen op werkingssubsidies. 

N-VA Roeselare zal op dat domein ook blijven ijveren voor een volwaardig museum rond de figuur van Albrecht Rodenbach. Dat kan desgevallend ook ingebed worden in een museum van de "stad en streek".

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Roeselare denkt aan een eigen renovatiepremie, woningtypetoets en bouwmeesterprogramma. Met een renovatiehuurcontract zal het mogelijk zijn om verwaarloosd erfgoed aan te kopen en te laten renoveren. Veelbelovende initiatieven die getuigen van creativiteit en goede wil ten opzichte van het erfgoed.”

Bij de uitvoering van haar erfgoedbeleid zal de stad Roeselare zich laten bijstaan door een intergemeentelijke samenwerking binnen Midwest. 

Naast Roeselare zijn er nog 21 andere erkende onroerenderfgoedgemeenten in Vlaanderen. 

lees ook: https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/roeselare-erkend-als-onroerende...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is