Er mag in Roeselare geen plaats zijn voor overlast en criminele activiteiten rond prostitutie

Op 20 november 2024

Als het van N-VA afhangt, moet er een plan komen dat de overlast en criminele activiteiten rond prostitutie in Roeselare aanpakt. Dat zei fractieleider Brecht Vermeulen op de gemeenteraad van 18 november 2024.

Op de vraag van Brecht Vermeulen antwoordde burgemeester Kris Declercq dat er momenteel 13 huizen gekend zijn die gelinkt zijn aan prostitutie. Een vijftal daarvan werden specifiek gecontroleerd en er was deze maand ook een gerichte actie bezig. Specifiek naar mensenhandel, uitbuiting en andere criminele activiteiten.

Brecht Vermeulen : “We mogen niet denken dat de problematiek zich in andere steden voordoet en niet in Roeselare. Meer nog, we mogen het niet laten aanslepen en wachten totdat het problematiek buitenproportioneel escaleert en verettert. We moeten elke voedingsbodem voor criminele activiteiten die met prostitutie gepaard gaan, onvruchtbaar maken. Dat vraagt een plan. “Follow de money” en dan wordt snel zichtbaar waar de focus moet komen.”

Verschillende steden in binnen- en buitenland wijzen op nieuwe problemen die met prostitutie verbonden zijn. Appartementen en woningen worden gehuurd zogezegd voor een woonplaats maar zijn eigenlijk plaatsen waar klanten worden uitgenodigd. Dat veroorzaakt overlast op meerdere domeinen en raakt de openbare orde. Prostituées zijn soms slachtoffer van mensenhandel en van criminele organisaties. 

In Antwerpen en Mechelen werden appartementen al met bestuurlijke handhaving verzegeld en gesloten omwille van illegale prostitutie en overlast.

In 2017 kwam de overlast aan het hotel aan de Vijfwegen in Rumbeke in de pers omdat alle kamers gehuurd werden door prostituées.  Naar verluidt zou dit zich recent opnieuw herhaald hebben. In verschillende woningen blijkt ook in Roeselare prostitutie georganiseerd te worden. Al dan niet met overlast en al dan niet gekoppeld aan misdrijven zoals drugs, huisjesmelkerij, abnormale profijten bij vastgoedacties gekoppeld aan prostitutie, uitbuiting, diefstal, illegaal verblijf, … 

Na een oproep uit april 2023, onderzocht de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen een criminele organisatie die vrouwen rekruteerde in het buitenland via online advertenties. Ze regelden ook hun vervoer en woonst. De – soms illegaal in ons land verblijvende - slachtoffers moesten de helft van hun inkomsten uit prostitutie afgeven. De bende was actief in onder andere Roeselare.

Prostitutie op zelfstandige basis is sinds 1 juni 2022 uit het Strafrecht gehaald. Pooierschap en  het (on)rechtstreeks bekomen van een abnormaal economisch voordeel of elk ander abnormaal voordeel, via prostitutie, blijft wel strafbaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is