Een nieuw parkeergebouw in de Leenstraat.

Op 28 april 2025

Reeds van in de bestuursperiode 2012-2018 houdt onze fractie een pleidooi om de verkeersknoop in het centrum te ontwarren en om structurele maatregelen te nemen om het handelscentrum aantrekkelijk te houden voor mensen die komen winkelen en genieten, vooral voor mensen van buiten Roeselare. 

Ons handelscentrum is een van de vitale onderdelen voor de beleving en dynamiek van onze stad. Vitale onderdelen moeten zuurstof krijgen.  Bloed en zuurstof moet aangevoerd kunnen worden naar het centrum, zonder dat het dichtslibbing en infarcten veroorzaakt.

En de mobiliteit moet veilig en vlot kunnen gebeuren voor elke weggebruiker. En of je dat niet graag hebt of niet, de bezoeker aan het stadscentrum wil dicht kunnen parkeren bij zijn bestemming en dat in een omgeving waarin hij zich veilig voelt.  Tot op heden vinden veel mensen de ondergrondse parking voorbij het station net te ver, en ook niet altijd veilig genoeg.

 

Als een van de onderdelen van kritiek op het toenmalige nieuwe mobiliteitsplan van de meerderheid, heeft N-VA in november 2016 gesteld : “Nu moeten alle bezoekers die vanuit de Meensesteenweg het centrum willen binnen komen voorbij het knelpunt aan de Sint-Michielskerk om door te rijden naar de Grote Markt of Botermarkt op zoek naar een parkeerplaats. Er is dringend nood aan een parkeergebouw ten zuiden van de Grote Markt en zo dicht mogelijk bij de Sint-Michielskerk. “

 

In februari 2017 deed ons toenmalig gemeenteraadslid Lieve Lombaert een pleidooi voor een parkeergebouw nabij de Meensesteenweg op maximaal 400 meter van de Sint-Michielskerk. Bedoeling was dat de mensen die van Moorslede, Ledegem of Rumbeke via de Meensesteenweg komen en een parkeerplaats nodig hebben, niet over de Grote Markt en door de Ooststraat en Jan Mahieustraat moeten rijden om een parkeerplaats te vinden.  De drukte aan de Grote Markt en de Ooststraat zal daardoor sterk verminderen.

 

Ook toenmalig schepen Filiep Bouckenooghe (Groen) hield in 2018 een pleidooi om een parkeermogelijkheid te brengen in de Meensesteenweg.

 

N-VA heeft dit standpunt in de verkiezingsprogramma’s van 2018 en 2014 telkens herhaald.

 

Toen de plannen gemaakt werden voor de bouw van het nieuwe stadhuis, heeft onze fractie in november 2020 ook al een voorstel gedaan om onder het nieuwe Roeselaarse stadhuis een betalende parking onder te brengen waardoor het stadsbestuur de Grote Markt ook aantrekkelijker kan maken. Het voorstel werd niet aanvaard door de meerderheid.

 

 

Toch heeft ook cd&v in de loop van de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen erkend dat er een oplossing zou moeten komen voor bezoekende automobilisten die vanuit het zuiden het stadscentrum binnenrijden.

De resultaten van de participatie-acties naar aanleiding van de Mobiliteitsstudie, zoals die vorige week dinsdag op de gemeenschappelijke commissie werden voorgelegd, herhaalde ook een aantal pijnpunten :

-De helft van de respondenten vindt dat de verkeerssituatie in de Ooststraat problematisch is

-Ongeveer 20% vindt dit ook van de Noordstraat en Zuidstraat

-Velen vinden dat er te druk verkeer is in de stad / er is teveel file (300+).

- Een belangrijk deel vindt dat het centrum niet vlot bereikbaar is (150) en dat het centrum  vlot bereikbaar moet blijven met de auto vanuit de verschillende wijken (100).

- Op bepaalde momenten zijn er ook te weinig parkeerplaatsen (90).

 

Onze fractie is inmiddels afgestapt van de keuze om dat parkeergebouw te voorzien op de hoek van de Meensesteenweg/Rijselstraat.  Omdat dit eigenlijk net iets te ver ligt van het centrum om een commercieel aantrekkelijk alternatief te worden voor andere parkeermogelijkheden, zoals de Stationsparking.

Ook het voorstel om een ondergrondse parkeerkelder te maken onder het Polenplein – blijkbaar een idee dat de Volksunie bij monde van Mik Babylon in de jaren 1970 nog heeft voorgesteld – lijkt ons niet langer verdedigbaar. Dat zou blijkbaar omwille van ondergrondse waterstromen technisch moeilijk en duur zijn.

 

Maar de visie om een parkeergebouw in het centrum dicht bij het stadhuis, de horeca aan de Grote Markt en het Polenplein, het bioscoopcomplex, de Ooststraat en de vele scholen te brengen, vinden we wel het behouden waard.

Dan is het natuurlijk altijd maar de vraag : waar zou dat dan kunnen komen?

Nu de plannen concreter worden om de twee bestaande academies (de STAP Adriaen Willaert en de SASK) op één site nabij het Cultureel Centrum De Spil en het vroegere Spillebad in een nieuwe Academiecampus “AcademiePlus” onder te brengen, ontstaan er mogelijkheden.

Op de Leenstraat zal de bestaande infrastructuur van de SASK – die al eigendom is van het stadsbestuur – vrij komen.

De parking op de site van het vroegere studiebureau Altec/Demey, is reeds eigendom en wordt eigenlijk niet optimaal aangewend.

Het appartementsgebouw met de losse garageboxen achteraan, kan ook mogelijkheden bieden.

En mocht het VTI ook nog behoefte hebben aan bijkomende infrastructuur, dan kan dat ook bekeken worden.

Daarom legt onze fractie het volgende ter stemming voor :

Voorstel van beslissing

“De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om - in overleg met de Scholengroep Sint-Michiel en de mede-eigenaars van het appartementsgebouw 4A-8 – de oprichting van een parkeergebouw (eventueel gecombineerd met andere functies) in de Leenstraat te onderzoeken, en in voorkomend geval voor te bereiden en uit te werken.”

Dit voorstel werd, mits amendement, goedgekeurd door de meerderheid! Op de volgende mobiliteitsbevraging zal men peilen naar de nood aan deze parking.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is