Dreigingsniveau 3 in Roeselare

Op 13 december 2015

Na de terreuraanslag van 13 november in Parijs, verhoogde het OCAD het dreigingsniveau voor het hele land van 2 naar 3 op een schaal van 4. De federale regering nam hierdoor al een aantal maatregelen en deed ook aanbevelingen aan de lokale politiezones.

We worden de voorbije dagen constant geconfronteerd met beelden van een verhoogde politiemacht, aanwezigheid van het leger en het aanpassen van bepaalde evenementen, voornamelijk in Brussel. We merken dat een hele hoop mensen hier vragen over hebben: niet alleen over het bezoek van bepaalde steden of evenementen, maar ook over wat inwoners mogen verwachten in eigen stad. Ook in Roeselare treft de politie bij dreigingsniveau 3 een aantal maatregelen. Het evenwicht tussen panikeren en alert blijven is moeilijk, maar moet gezocht worden.

In dit kader, stelde onze fractie - bij monde van gemeenteraadslid Maxim Deweerdt - hierover een aantal vragen. Welke maatregelen neemt de lokale politie? Welke gevolgen heeft de verhoging voor toekomstige en geplande evenementen (bv. Kerstmarkt)? Zijn er in dat kader al evenementen afgelast/uitgesteld?

Het antwoord van burgemeester Martens, als hoofd van de politie, was bijzonder karig: “de politie neemt dezelfde maatregelen zoals getroffen zijn net na de aanslagen in Verviers, waarna het dreigingsniveau ook naar 3 gestegen was. Extra maatregelen moeten evenement per evenement bekeken worden.”

Gemeenteraadslid Deweerdt reageerde hierop gepast: “Ik begrijp volkomen dat hier – uit veiligheidsoverwegingen – geen details kunnen vrijgegeven worden, maar de bevolking heeft recht om te weten wat ze kunnen verwachten. De grootste paniek en het onveiligheidsgevoel komen voort uit het feit dat men niet weet wat te verwachten: men ziet overal soldaten en politie met zware geweren zonder daarvan op de hoogte te zijn. Ook bij lokale evenementen – denk maar aan de kerstmarkt – moeten de bezoekers op voorhand weten wat te verwachten.”

De politiezone RIHO neemt ongetwijfeld correcte en doortastende maatregelen, maar we hopen dat de bevolking op gepaste wijze zal worden geïnformeerd om zo paniek te vermijden en alertheid te verhogen.

Maxim Deweerdt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is