De vraag van twee miljoen…

Op 1 april 2021
Moermanparking Roeselare

Waarom koopt het stadbestuur de Moermanparking? N-VA in het verweer.

 

In de gemeenteraad besliste de meerderheid om de Moermanparking aan te kopen. Argument: er doet zich daar een “opportuniteit” voor; we kunnen die grond kopen voor 2 miljoen euro.
Een aantal jaar geleden was hij duurder …

Er zijn natuurlijk verschillende “opportuniteiten”. Zo zou je de grond van de stedelijke werkplaatsen kunnen verkopen. Zo zou je de stedelijke werkplaats kunnen verhuizen naar de buitenrand,  wat op vlak van mobiliteit  én prijstechnisch te overwegen is. Bovendien zou dit de samenhang van de kern in Roeselare kunnen versterken met een mooi project aan de kop van de vaart.  Dat is goed centraal gelegen, op wandelafstand van de kern, in het groen, met een prachtig zuid-gericht zicht.
Of je zou van de opportuniteit waarbij het stadhuis wordt herbouwd, gebruik kunnen maken om parkeerruimte te voorzien, ten minste voor minder mobiele bezoekers van het stadhuis.
‘Ouderen en minder mobiele mensen moeten maar op de markt parkeren’, vond schepen Muylle. Dat wil dus ook zeggen dat de autovrije marktplaats dan voorgoed wordt opgegeven…

Het is moeilijk te geloven, maar volgens schepen Kindt is er geen budgettaire weerslag door deze aankoop van 2 miljoen euro, want er is een ‘oorlogskas’ . Kan je die dan niet beter gebruiken om de schuldenlast voor de stad te verminderen, zodat de belastingdruk gemilderd wordt? Bovendien zijn er de budgettaire ontsporingen die Covid heeft veroorzaakt.

Nog moeilijker te geloven: N-VA-fractievoorzitter Brecht Vermeulen deed fel zijn best om te achterhalen wat het plan van de stad dan precies was. ‘We weten het nog niet’, was zowat het enige wat ik kon opmaken uit het antwoord van schepen Kindt.

Schepen Kindt zei letterlijk: ‘We gaan het terrein voorlopig als parkeerruimte bewaren en die misschien wat opfrissen, want nu kunnen we zelf beslissen.’ Maar dat we hier voort kunnen parkeren, vonden we verrassend. Hadden we ons parkeerbeleid niet in volle vertrouwen overgedragen aan Parkeren NV? Wisten die niet veel beter dan wij hoe je met parkings omgaat? Heb ikzelf niet laatst nog op de gemeenteraad gevraagd of we niet een extra inspanning voor horeca en winkeliers zouden kunnen doen door de gratis middagtijd te verlengen?  Heb ik niet gevraagd om  op donderdag- en vrijdagavond met gunstige tarieven te werken eens de covid-miserie voorbij is? En was het antwoord toen niet, bij monde van Griet Coppé, dat er aan het parkeerbeleid niets zou veranderen, want dat alles goed loopt met Parkeren NV?

En nu wil Henk die parkeerruimte in eigen beheer nemen en  ze opfrissen. Niet al te grondig, want men weet niet voor hoe lang de grond parking blijft…
Hier wordt dus gespeculeerd met grond. Men is constant bezig leegstandtaks te heffen, men voert een beleid dat grondspeculatie afremt, en dan gaat men als stadsbestuur zelf speculeren?


Groen zat al te juichen want die droomden al luidop van een park. Bizar :  eerst moet iedereen volgens Groen van het platteland komen naar de stad, en dan moet het platteland weer in de stad worden getrokken, waardoor de zich uitbreidende verstedelijking enkel maar toeneemt. Als je winkels wegjaagt rond de Moermanparking, komt er  een winkelcomplex bij in de buitenwijken. Voorbeeld: Sportline. Mooi natuurlijk en goed bereikbaar, maar waar vroeger velden waren, komen nu steeds meer bouwcomplexen.
Toch wist schepen Kindt nog niet of daar wel een park zou komen. Appartementen komen er wellicht ook niet, want schepen  Muylle liet weten dat er stilaan genoeg appartementen zijn.

Er is dus twee miljoen en men weet zogezegd niet wat men met de Moermanparking zal doen, en dat wordt toegejuicht door Groen. Er is blijkbaar géén crisis…
Toch kunnen wij niet geloven dat men echt niet weet wat men ermee gaat doen. Wij denken dat men het wel weet, maar dat u en ik het nog niet mogen weten. Transparantie is geen prioriteit.
 

Bart De Meulenaer

Gemeente- en Politieraadslid

N-VA Roeselare

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is