De 3 oppositiepartijen roepen een extra zitting van de gemeenteraad samen

Op 27 maart 2019

De 3 oppositiepartijen roepen een extra zitting van de gemeenteraad samen.

"Op de duur krijgen pers en anderen meer informatie dan de gemeenteraadsleden. Zonder informatiedeling geen debatten, en zonder debatten geen democratische controle. Dan glijdt de gemeenteraad af tot een ordinaire ja-knikkende stemmachine." vindt Brecht Vermeulen.

Op 24 oktober stelde het vernieuwde stadsbestuur de 8 kernlijnen van haar bestuursakkoord aan de pers voor. Zij werkte dit de laatste weken verder uit en wil dit met een grote show toelichten aan de bevolking op 3 april in De Spil.
Enige toelichting werd nog niet gegeven aan de gemeenteraad. Nochtans vroeg de oppositie al enkele keren inzicht te krijgen. Maar dat bleef telkens bij een algemene omschrijving.

Op basis van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, moet de gemeenteraad samen komen als 1/3 van de raadsleden hierom verzoekt.
De gemeenteraadsleden van N-VA, Vlaams Belang en Groen hebben hiervoor een vraag gericht zoals voorzien in het huishoudelijk reglement, en verzoeken de gemeenteraad samen te roepen op 3 april 2019. Deze aanvraag werd maandagavond om 23.45 uur afgegeven tijdens de zitting van de gemeenteraad.
De 3 partijen hebben geen enkel bezwaar dat de meerderheidspartijen hun plan toelichten aan de bevolking en hiervoor een inspraakronde organiseren, maar dat mag niet betekenen dat de gemeenteraad hiermee buiten spel wordt gezet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is