AANPAK SOCIALE WOONFRAUDE WEGENS BEZIT ONROEREND GOED

Op 21 november 2022

Sociale woningen moeten terecht komen bij huurders die er recht op hebben. Het is voor de N-VA onaanvaardbaar dat iemand die zelf onroerend goed bezit, een sociale woning kan huren. Vlaams minister Matthias Diependaele heeft daarom in 2021 een raamovereenkomst afgesloten om dat te laten onderzoeken door privé-onderzoeksbureaus. Sociale woningmaatschappijen konden hierop intekenen. Het SVK en De Mandel hebben hier niet op ingetekend. 30 andere sociale huisvestingsmaatschappijen deden dat wel.
Tot november 2022 lieten zij 650 onderzoeken uitvoeren in verschillende landen. Daarvan werden 312 van onderzochte huurders (48%) betrapt omdat ze in het buitenland een grond of een huis bezaten.
Fractieleider Brecht Vermeulen : “Nu de wachtlijst van De Mandel gestegen is van 1286 personen in 2012 naar 3731 in januari 2022, vindt N-VA dat de sector nauwgezet moet kijken
dat de woningen ook terecht komen die voldoen aan de voorwaarden. Bij de 8 West-Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen die wel hun medewerking gaven, blijken 30 van de 53 onderzochte huurders (56%) eigendom te bezitten en dus niet te voldoen aan de toelatingsnormen. Als grootste sociale huisvestingsmaatschappij moet De Mandel het voorbeeld geven, en ook bij haar huurders het woningbezit in het buitenland onderzoeken. Elke door woonfraude onrechtmatig bewoonde woning is er een te veel”.
De controle op buitenlandse eigendommen is niet makkelijk. Buitenlandse overheden hebben niet altijd een kadaster of willen niet zomaar informatie delen. N-VA wil dit risico op woonfraude aanpakken.  De acht sociale huisvestingsmaatschappijen uit West-Vlaanderen die wel zijn ingestapt zijn :  Mijn Huis, Eigen Haard, Woonregio Kortrijk, Helpt Elkander, Impuls, Woonmaatschappij IJzer en Zee en Oostende.  Als het onderzoek aantoont dat er effectief een bewijs van eigendom is in het buitenland, betaalt de Vlaamse overheid het onderzoek volledig terug en 75 procent bij een negatief vooronderzoek.  Een betrapte fraudeur moet de (vaak jarenlange) onrechtmatig genoten sociale huurkorting terugbetalen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is