U bent hier
Pleidooi voor een nieuwe straatnaam: de Gaston Leferestraat
De Mandel werd opgericht op 3 september 1920. De eerste directeur van De Mandel was Daniel van Eeckhoutte-Boutens, toenmalig stadssecretaris. Zijn officiële titel was beheerder-zaakvoerder.
Omdat Daniel van Eeckhoutte plots overleed, benoemde de beheerraad van De Mandel op 30 december 1927 Gaston Lefere, die sinds 1922 als “schrijver” (= secretaris) bij de maatschappij werkte, als nieuwe zaakvoerder. Gaston Lefere was in 1926 ook al benoemd tot zaakvoerder van de Samenwerkende Maatschappij Het Roeselaars Werkmanshuis (de huidige cvba De Roeselaarse Woning).
Met het aantreden van Gaston Lefere ontstond er een nieuwe dynamiek en werden veel nieuwe projecten opgestart. De bekendste hiervan zijn: de wijk nabij de Mandellaan en de Mandeldreef (weliswaar niet genoemd naar de rivier de Mandel maar wel naar het feit dat daarrond de eerste grote wijk van De Mandel gebouwd werd met 337 woningen, volgens het zogenaamde tuinwijkconcept), de Zuidmolenstraat, de Heropbouwstraat, en de Vredewijk (Vredestraat, Borstelstraat/Damberdstraat). Ook na de Tweede Wereldoorlog zorgde Lefere opnieuw voor een heropbloei met nieuwe woonwijken zoals het Prinsenhof, de Westkouter, de Rodenbachwijk, de Meiboomwijk, Schiervelde, ...
In 1966 diende Gaston Lefere wegens gezondheidsredenen zijn ontslag in als directeur bij de algemene vergadering. Op 1 april 1967, na 45 jaar dienst, nam Gaston Lefere ontslag en werd hij benoemd tot afgevaardigd beheerder. Op 17 juli 1967, nauwelijks enkele maanden na zijn pensioen, overleed hij.
Op de gemeenteraad van 20 januari 2014 stelde men voor om bij een nieuw project van De Mandel nabij de Oostnieuwkerkesteenweg de straat te noemen naar de E.H. Achiel Lauwers. N-VA-fractieleider Brecht Vermeulen stelde evenwel voor om die nieuwe straat te noemen naar Gaston Lefere.
De familieleden van Gaston Lefere hadden immers al meer dan 10 jaar geleden voor het eerst gevraagd om een straat te noemen naar hun vader. Het stadsbestuur heeft hierop toen geantwoord, zowel naar de familie als naar De Mandel zelf. In dat antwoord gaf het stadsbestuur aan dat ze de straatnaam wel wou overwegen, maar dat dit voorlopig niet aan de orde was gezien de ligging van veel nieuwe straten. Mondeling werd toegevoegd dat deze straatnaam eigenlijk best past :
- bij de aanleg van een nieuwe straat (geen herbenoeming van een bestaande straat)
- bij een project van De Mandel
- bij een project in de buurt van de stadskern, aangezien Gaston Lefere zelf woonde in de buurt van de Westlaan.
Bovendien is er nog een extra argument omdat zijn dochter Gudrun Lefere gehuwd was met wijlen Jozef Geeraert (Gero Paints). Het project waar de nieuwe straat wordt aangelegd, ligt op de site waar enkele jaren geleden de vroegere vestiging van de verffabriek van Gero Paints was.
Schepen Kris Declercq wilde op de zitting van de gemeenteraad geen standpunt innemen, maar zou aan de leden van de cultuurraad en aan de werkgroep straatnamen de kans bieden eventueel een nieuw voorstel te doen. Het is nu wachten op de beslissing van de cultuurraad.
De voorzitter van Groen, de tevens secretaris is van de cultuurraad, heeft inmiddels al bijkomende informatie opgevraagd.