Koenraad Degroote en Brecht Vermeulen willen de heropening van de schietstand in de vroegere Rijkswachtkazerne van Roeselare

Op 27 november 2013

West-Vlaanderen telt 19 politiezones.  Niet elke politiezone beschikt over een eigen schietstand.  Meer nog : er zijn niet zoveel plaatsen waar de politie met haar vuurwapens kan oefenen.  En daar knelt het schoentje.

 

Omzendbrief GPI48 legt aan de politie de verplichting op om jaarlijks 4 schietoefeningen te organiseren plus een evaluatiesessie.   Een blijvende kennis van correct wapengebruik is immers in het belang van de veiligheid.
Schietoefeningen moeten in schietstanden gehouden worden. Die worden uitgebaat ofwel door een overheidsdienst ofwel door een schuttersvereniging.

 

In West-Vlaanderen waren er volgende schietstanden, waar de politiediensten gebruik van maakten :

  • Brugge (West-Vlaamse Politieschool)
  • Zandvoorde (Oostende) (Schietstand aan Zee)
  • Nieuwpoort
  • Kortrijk
  • Gullegem (Wevelgem) (Flandria Arms)
  • Beveren-Leie (Waregem)

 

In het voorjaar werd de schietstand in Beveren-Leie afgekeurd door de federale preventieadviseur.  Hierdoor moesten een aantal politiekorpsen op zoek gaan naar andere lokaties.   Samen gebruikten ze deze schietstand voor meer dan 6000 manuren per jaar. 

 

In Moeskroen is enkele jaren geleden een nieuwe schietstand in gebruik genomen waar – ondanks haar alles behalve centrale ligging – o.a. de politiezones Vlas, Grensleie, Komen en Riho gebruik van maken.

 

Nochtans staat in Roeselare de schietstand in de gewezen Rijkswachtkazerne aan de Mandellaan leeg, en ligt Roeselare veel centraler voor veel politiekorpsen dan Moeskroen.
Brecht Vermeulen is niet alleen N-VA fraktieleider in de gemeenteraad van Roeselare maar ook politieraadslid in de politiezone RIHO.  Koenraad Degroote is lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, burgemeester van Dentergem en voorzitter van de politiezone MIDOW.   Beiden pleiten om de gewezen schietstand in Roeselare opnieuw open te stellen voor de omliggende korpsen. 

 

Op de hoek van de Mandellaan en de Beversesteenweg bevond zich vroeger de plaatselijk Rijkswachtkazerne.  Die rijkswachtkazerne bestaat uit acht woningen (met woonrecht voor ex-Rijkswachters tot aan hun pensioen), een administratief gebouw, een magazijnencomplex, garages en een schietstand.  De gebouwen worden momenteel beheerd door de Regie van de Gebouwen.  Alhoewel de politiehervorming reeds meer dan 10 jaar geleden operationeel werd, is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de site.  Meer nog : enkel 1/3 van het administratief gebouw wordt gebruikt door de Douanediensten van de FOD Financiën, maar toch wil de bevoegde Staatssecretaris over de Regie der Gebouwen de toekomst van de schietstand niet los zien van de toekomst van het administratief gebouw.

 

In zijn antwoord op een parlementaire vraag van Volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote van  5 september 2013, wees Staatssecretaris Servais Verherstraeten er op :

  • dat de schietstand niet meer aan de Vlarem-normen zou beantwoorden;
  • dat er investeringen nodig zijn om de schietstand opnieuw operationeel te maken
  • dat er nog geen vraag van de Federale politiediensten kwam om de schietstand opnieuw in dienst te stellen.

 

Hierop zijn enkele nuances te maken :

  • De Staatssecretaris heeft in zijn antwoord echter geen rekening gehouden dat de Vlarem 2-wetgeving een uitzondering voorziet voor politiediensten (Besluit van 1 juni 1995 artikel 5.32.7.1.1 paragraaf 2 en 3).
  • Vanzelfsprekend zullen investeringen nodig zijn om een schietstand opnieuw in dienst te krijgen.  Maar deze kostprijs zal beperkt zijn (vermits de schietstand maar jaren na de in werking treding van de Vlarem uit dienst werd gesteld).  Daarenboven zijn er ook aan het gebruik van de schietstand in Moeskroen of elders jaarlijkse kosten verbonden.
  • De behoefte bestaat bij ons weten niet bij de federale politie, maar wel bij de lokale politiezones.

 

We zijn op de hoogte dat vanuit de provincie een oplossing wordt voorbereid om in de oude militaire kazerne te Zedelgem een schietstand te installeren.  Dat was aanvankelijk voorzien voor binnen 3 jaar, maar ook dit dossier loopt vertraging op.   

 

Maar een oplossing voor Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is op korte tijd minstens zo noodzakelijk.  Leegstand van overheidsgebouwen moet vermeden worden.  De vroegere gebouwen van de toenmalige Rijkswachtkazerne in Roeselare zijn nog in te goede staat om ze zonder nuttig gebruik te laten verkommeren.  Zeker als er een behoefte bestaat om een deel van het gebouw, dat voor zeer specifieke politionele doeleinden werd gebouwd, opnieuw in gebruik te nemen door de politiediensten.

 

Koenraad Degroote en Brecht Vermeulen zullen elk in hun politiezone de nodige initiatieven nemen opdat de beide politiezones waarin zij betrokken zijn, alsook eventueel andere omliggende politiezones, een gebruiksrecht kunnen krijgen voor deze schietstand.
Als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers blijft Koenraad Degroote dit ook opvolgen bij Staatssecretaris Verherstraeten, bevoegd over de Regie der Gebouwen.

  

Roeselare, 25 november 2013

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is