Eerst op kosten van de stad naar Amerika en dan elders gaan werken

Op 23 oktober 2013

Projectdirecteur Colin Beheydt, de nummer 3 in de hiërarchie in het  stadsbestuur van Roeselare, heeft onlangs deelgenomen aan een internationaal congres te Boston (Verenigde Staten).

Dit werd georganiseerd door de ICMA (International City Management Association) en vond plaats van vrijdag 20 september tot en met woensdag 25 september 2013.

Het is vrij uitzonderlijk dat iemand van het stadsbestuur deelneemt aan een internationaal congres, zeker in de Verenigde Staten.  Bij ons weten heeft nog niemand in de Roeselaarse stadsadministratie hem dat voor gedaan.

Daarom stelde N-VA - fractieleider hierover een aantal vragen op de gemeenteraad van 21 oktober 2013 :

  • In tijden van budgetkrapte en besparingen zou ik graag vernemen hoeveel de deelname van het betrokken personeelslid aan de stadskas heeft gekost of nog zal kosten ?
     
  • Bestaat er een intern afsprakenkader over welke kosten door de werkgever (het stadsbestuur) worden gedragen en welke kosten de deelnemer zelf moet betalen ?
     
  • Ik kan me best voorstellen dat de deelname een heel verrijkende ervaring zal geweest zijn voor het betrokken personeelslid, maar ik vraag me af hoe nuttig dit is voor het stadsbestuur ?
     
  • Hoeveel Europese en in het bijzonder Vlaamse deelnemers waren er aan dit congres ?  Op hoeveel deelnemers in het totaal ?
     
  • Wordt dit congres ondersteund door de VVSG of is de VVSG ook betrokken bij de ICMA ?
     
  • Moet men lid zijn van de ICMA om te kunnen deelnemen aan dit congres ?  
     
  • Is de stad Roeselare lid van de ICMA en hoeveel is de jaarlijkse kostprijs hiervan ?
     
  • Heeft het betrokken personeelslid  interessante tips als ‘Quick wins’ opgemerkt op dit congres, en heeft hij al concrete voorstellen gedaan om die in Roeselare nog dit jaar of volgend jaar te implementeren ?

Schepen Henk Kindt antwoordde dat de kostprijs ten laste van de stad € 1991,21 bedroeg.  De stad Roeselare is lid van de ICMA en kreeg hierdoor korting bij de deelname. De schepen had er ook niets op tegen dat de betrokken topambtenaar in de Verenigde Staten aan dit congres deelnam en de stad de kosten hiervoor ten laste nam  omdat “ de cursus volledig past binnen ons programma Vorming, Training en Opleiding voor het stadspersoneel, wordt dit in principe door de werkgever betaald. Al heeft de directeur in kwestie ook een aantal kosten persoonlijk ten laste genomen. En de meerwaarde is er beslist, dat zal u merken wanneer u het verslag over dit congres ontvangt “.

Omdat schepen Kindt rond de hete brij heen ging, legde N-VA – fractieleider Brecht Vermeulen de vinger op de wonde.   Want niet alleen was Colin Beheydt de eerste Roeselaarse ambtenaar die aan een congres in de V.S. deelnam, niet alleen was hij er ook de enige Belg op dat congres met 3500 deelnemers, hij diende nauwelijks 2 weken na zijn terugkeer ook nog eens zijn ontslag in bij de stadsbestuur van Roeselare omdat hij in Brugge adjunct-stadssecretaris kan worden.

Op dat moment krijgt de persoonlijke rijke ervaring voor het personeelslid en de meerwaarde voor de stad toch een zeer ranzige smaak.  De deelname aan dat congres begint dan veel meer te lijken op een snoepreisje op kosten van het stadsbestuur dan op iets waar het stadsbestuur een return van haar geïnvesteerd geld kan van krijgen.

Het getuigt tevens van weinig deontologie als een topambtenaar deelneemt aan sollicitaties om bij zijn werkgever weg te gaan en terzelfdertijd nog voor meerdere dagen naar verre bestemmingen vertrekt om er een congres mee te maken.  Het risico bestaat dat dit gebrek aan deontologie niet uit zichzelf bestaat, maar mogelijks groeit uit een sfeer die mogelijks al aanwezig is.   We zijn immers de ruime delegatie bij het bezoek aan Dogbo (Benin) nog niet vergeten.   Mocht er een deontologische normvervaging bestaan, om de verdenking over ‘graaicultuur’ en ‘zelfbediening’ nog niet uit te spreken, dan eisen wij dat het schepencollege de zaken nauwlettend opvolgt.  Wat wij zeker niet willen is dat goede ambtenaren ook mee het slachtoffer zouden worden van een situatie die scheef aan het groeien is.
 

Brecht Vermeulen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is