CREATIEF èn SOLIDAIR

Op 3 november 2014

Recente nieuwsberichten over energie bevestigen wat we al lang orakelen: België is effectief een surrealistisch land !

Vorige week nog kregen we de paradox van het zonnepaneel op onze boterham: onbesuisd en ondoordacht oversubsidiëren van groene stroom leidt blijkbaar tot een 30% hogere energiefactuur in de toekomst. Een erfenis van een socialistische excellentie uit Gent.

Maar dat is “pas” voor volgend jaar. In de nabije toekomst moeten we ons zorgen maken of we überhaupt nog voldoende energie kunnen krijgen. Ik vraag me serieus af in welk tijdperk of in welk continent we leven. Waar en hoe is dit ontspoord ?

Er is ondertussen al heel wat te doen geweest rond de mogelijke afschakeling van elektriciteit en de terechte ongerustheid van de burgers en bedrijven. Roeselare blijft gelukkig gespaard van een mogelijke afschakeling van het energienet.    
Maar niet alle gemeenten hebben die zekerheid.

Wij moeten uiteraard nog afwachten hoe koud de winter zal zijn. Vanaf november tot maart zal het energieverbruik in elk geval hoger zijn. Een stroomonderbreking is uiteindelijk het laatste redmiddel. Het lijkt ons meer dan normaal dat wij er alles aan doen om een afschakeling te vermijden.

Zopas startte de overheid in samenwerking met ELIA een sensibiliseringscampagne met handige tips hoe wij als individu een steentje kunnen bijdragen om energie te besparen (zie: http://offon.be/nl).  Wij nemen dit vanzelfsprekend ter harte, maar wordt het niet eens tijd dat wij de overheid nu eindelijk eens wijzen op haar verpletterende verantwoordelijkheid ? 

Ook onze stad Roeselare kan de nodige stappen ondernemen om het stroomverbruik te verminderen. Onze stad zou effectief solidair kunnen zijn met andere gemeenten. Onze buurgemeenten Tielt en Izegem nemen hier al het voortouw door de  kerstverlichting minder lang te laten branden.

Deze vraag stelde ik tijdens de gemeenteraadszitting van oktober j.l.         
Concreet denken wij aan een aantal zaken die wij tijdelijk kunnen missen  zoals  het afkoppelen van de energieverslindende ijspiste, het tijdelijk uitschakelen van sommige feestverlichtingen en -waarom niet- de openbare verlichting doven op weloverwogen plaatsen?
Het antwoord van de meerderheidspartijen was vlug gereed: N-VA gaat de kerstsfeer toch niet bederven? Een vooraanstaand CD&V-coryfee twitterde zelfs: “wat gij kunt missen, kan ik niet missen”. Laat het duidelijk zijn: N-VA Roeselare is zeker niet tegen de kerstmarkt en laat de handelaars zeker niet in de kou staan !                          

N-VA Roeselare denkt alleen vooruit: waarom geen rolschaatsbaan in plaats van een ijspiste? Waarom kunnen vuurmandjes niet gedeeltelijk de kerstverlichting vervangen ?      Solidariteit met een gezonde portie creativiteit brengt bovendien ook mensen samen. Is dit niet bij uitstek de kerstsfeer die we beogen ? Degenen die de oliecrisis begin jaren ’70 hebben meegemaakt zullen dit beamen: het algeheel rijverbod tijdens de weekends werd een waar volksfeest.

Het oorverdovende stilzwijgen van de socialistische en de groene fractie in Roeselare spreekt boekdelen: blijkbaar moet N-VA hun stokpaardjes overnemen ?

Het antwoord van de burgemeester op mijn vraag was eerder vaag en allesbehalve concreet. Hij beloofde stellig om onze suggesties mee te nemen. Ondertussen is het al november...

 

Mieke Van Hootegem

Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is