U bent hier
Bib+ moet naam Rodenbach dragen
Te goedkope cultuur?
Tot ver buiten de gemeentegrenzen wordt Roeselare gelinkt aan Albrecht Rodenbach, stad en historische figuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar niet voor het eigen stadsbestuur.
In de wandelgangen was al te horen dat er voor het in opbouw zijnde kennis- en leercentrum “toch niet opnieuw voor zo’n ouderwetse Vlaamse naam” zou worden gekozen. Niet meteen de meest bemoedigende uitspraken voor een respectvolle omgang met ons culturele en historisch erfgoed. Maar N-VA bleef ijveren en geloven in een keuze met daarin de naam Albrecht Rodenbach.
Wat lazen we echter twee maanden terug in ‘De Streekkrant’? “Over de naam van de nieuwe bibliotheek is nog geen definitieve beslissing genomen maar volgens de burgemeester zal de naam Bib+ wellicht ook de definitieve naam worden.” Geen sprake meer van de naam Albrecht Rodenbach en dat uit de mond van een gewezen minister van cultuur.
Wat lezen we deze maand in ‘Omtrent’ van de huidige Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege? “Cultuur is onze sterkte”, maar ook de boodschap dat er moet bespaard worden, ook op het departement cultuur. Laat in de naamgeving van de nieuwe “Bib+” nu net een kans liggen voor het bestuur om uit te pakken met een zowel culturele, historische als toeristische troef terwijl dit geen eurocent kost. Toch kan dit er blijkbaar niet van af. Of is dit té goedkoop voor een prestigieus project en bestuur. N-VA vraag zich af of er ook zal bespaard worden op de inhuldigingsplaket met de namen van burgemeester en schepenen.
Gegeven woord
Extra pijnlijk is natuurlijk dat in 2001 nog door leden van de CD&V-meerderheid actie gevoerd werd tegen de verkommering van het sterfhuis van Albrecht Rodenbach. Ondertussen is dit sterfhuis met de grond gelijk gemaakt en verrijst op enkele meters daarvandaan een nieuwe “Bib+”, de trots van diezelfde CD&V-meerderheid die helemaal niet meer naar Albrecht Rodenbach verwijst. Of toch… in gemeenteraad werd beloofd dat er ergens wel een zaaltje binnen de “Bib+” naar onze Roeselaarse dichter zal genoemd worden. Vergeten we echter niet dat bij de afbraak van het sterfhuis N-VA de mondelinge belofte kreeg dat de nieuwe bibliotheek de naam Albrecht Rodenbach zou dragen.
Het was natuurlijk naïef geloof te hechten aan een gegeven woord van mensen uit deze meerderheidspartij. Zeker als het gaat om een ‘kleinigheid’, nu we weten hoe men omgaat met beloftes over gemeentebelastingen. Bovendien was dit een afspraak met een lokale oppositiepartij. Natuurlijk totaal wat anders dan met een Vlaamse Regering. Want wat lezen we in het ‘Stadscontract tussen de Vlaamse Regering en de Stad Roeselare 2007-2012’ op pagina 8?
“Roeselare heeft ook een uitgesproken affiniteit met het begrip Vlaamse Beweging. Figuren als Guido Gezelle, Hugo Verriest en Albrecht Rodenbach waren de grote gangmakers die de overgang naar een Vlaams onderwijs en een Vlaamse identiteit op gang brachten. De Groote Stooringe blijft voor eeuwig en altijd verbonden aan het Roeselaarse Klein Seminarie en vormde het toppunt van verzet tegen het Franstalig onderwijs dat toen de scepter zwaaide. Gezelle, Verriest en Rodenbach brachten ook veel jongeren uit die periode de liefde voor de Vlaamse taal en het Vlaamse volk bij. Deze unieke cultuurhistorische erfenis moet gerespecteerd worden. Het lijkt evident dat de nieuwe bibliotheek, die op enkele tientallen meters van het sterfhuis van A. Rodenbach wordt gebouwd, daar de nodige aandacht aan besteedt en er een eigentijdse invulling aan geeft.”
Wellicht beseften Vlaams Minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn ploeg toen evenmin dat met die “nodige aandacht” de naam van een zaal bedoeld werd.
Meer dan eendagsvliegen
Blijkbaar zijn de figuur van Albrecht Rodenbach en de Vlaamse en historische achtergrond van Roeselare goed om contracten af te sluiten en subsidies binnen te rijven, maar zijn ze deze meerderheid verder van geen enkel nut. Of toch… als eendagsvliegen op bijvoorbeeld de academische zitting tijdens de 11-juliviering. Want dan pakken bijvoorbeeld de burgemeester en de schepen van cultuur graag uit met deze roemrijke figuur uit het al even roemrijke Vlaamse verleden van onze stad om er de rest van het jaar in alle talen over te zwijgen.
Laat het duidelijk zijn, N-VA Roeselare vraagt (en dat is zeer zacht uitgedrukt) dat de nieuwe bibliotheek de naam Albrecht Rodenbach krijgt, gerust samen met de naam “Bib+”. Maar het gaat over meer dan dit symbool. Het wordt tijd dat deze meerderheid zich niet langer schaamt voor het historische en Vlaamse imago van onze stad, maar het echter nog meer uitdraagt en promoot. Want dit is bovendien een historische troef. Het bestuur gaat er graag prat op dat Roeselare een centrumstad is, maar N-VA vraagt zich af of er niet enkel bedoeld wordt dat Roeselare zich moet ontwikkelen als winkelcentrum. Commercie een jaar lang en cultuur en geschiedenis één dag per jaar.
Misschien moeten iedereen ook leren om bij een afspraak met de meerderheid de handen op elkaar te slaan. Wellicht is dit handelsgebaar meer waard dan een gegeven woord.
N-VA Roeselare zal alles in het werk stellen om de naam Albrecht Rodenbach in de naam van de nieuwe “Bib+” te laten opnemen. Maar hoe het ook uitdraait… Roeselare en Albrecht Rodenbach blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot spijt van wie het benijdt.