U bent hier
Betaalt OCMW politiek verlof terug, of niet … ?
Het politiek verlof geeft aan werknemers uit de privé-sector de mogelijkheid van het werk afwezig te zijn om een politiek mandaat uit te oefenen. Werknemers die lid zijn van een provincieraad, een districtsraad, een gemeenteraad, de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie, de Vlaamse gemeenschapscommissie, de Franse gemeenschapscommissie, een raad voor maatschappelijk welzijn, van de Raad van de Duitstalige Gemeenschap of die het ambt bekleden van voorzitter van een van die instellingen of lid zijn van hun uitvoerend college, hebben recht op politiek verlof om hun mandaat of ambt uit te oefenen.
Werkgevers kunnen om de drie maanden terugbetaling krijgen van de lonen en de werkgeversbijdragen voor de periode van het politiek verlof. De aanvraag tot terugbetaling moet ingediend worden bij de instelling waar de werknemer zijn mandaat of ambt waarneemt in de vorm van een aangifte van schuldvordering, opgesteld voor elke betrokken werknemer.
De betrokken instelling vordert dan op haar beurt de lonen en de werkgeversbijdragen die zij aan de werkgevers heeft terugbetaald van de betrokken mandataris terug. Het van de mandataris teruggevorderde bedrag mag echter niet meer bedragen dan de helft van de wedde of de presentiegelden die hij ontvangt.
Bron: http://www.werk.belgie.be
In de OCMW-raad van 13 maart 2013 vroeg Georges Decoene van N-VA Roeselare dat het OCMW het teruggevorderde inkomen van een bestuurslid door zijn of haar werkgever niet langer zou terugeisen (maximaal de helft van het presentiegeld ontvangen in hetzelfde jaar). Op die manier wordt het recht op politiek verlof niet afgeremd. De vraag van de heer Decoene vertrekt vanuit het idee dat werkende raadsleden op deze manier hun recht maximaal kunnen uitoefenen en zo meer tijd vrij kunnen maken om hun dossiers nog beter te bestuderen.
Voorzitter Geert Depondt (CD&V) schoot dit NVA-voorstel sneller af dan het op de tafel kwam en hij werd daarbij sterk gesteund door de groene coalitiepartners.
Verbijstering alom evenwel op de OCMW-raad van 10 april 2013.
In besloten vergadering stelde de voorzitter voor dat het OCMW het teruggevorderde inkomen (door ABVV) van raadslid mevr. Vanessa Degrendele (SP.a) niet zou terugeisen. Deze terugvordering dateert uit de vorige legislatuur en die werd betwist door mevr. Degrendele omdat zij geen weet had van de mogelijkheid voor de werkgever (ABVV)om het verlies aan loon terug te eisen. Zij vond dat ze beter geïnformeerd had moeten worden, en had dit naar eigen zeggen “dan niet opgenomen”.
Onze bedenking hierbij is dat het ABVV als vakbond zijn eigen medewerkers niet inlicht over hun rechten en over de gevolgen van politiek verlof, terwijl deze vakbond toch een grote leverancier is van kandidaten voor SP.a.
De meerderheid keurde dit éénmalige voorstel goed, omdat volgens de voorzitter de toenmalige leiding van het OCMW haar leden niet voldoende had geïnformeerd. Een wel bijzonder weinig bevredigende uitleg! Ondertussen heeft mevr. Degrendele kosteloos gebruik kunnen maken van het politiek verlof als lid van de meerderheid.
Het is duidelijk dat de regels voor de raad niet dezelfde zijn als voor de meerderheid…