BART HARTIG : In een gemeenteraad vol met slechte antwoorden, verwijt de meerderheid de minderheid slechte vragen.

Op 26 september 2013
Je moet het maar presteren. Op de zomers warme avond van 23-09-2013 zaten we met zijn allen weer tesamen in de gemeenteraadszaal van Roeselare.
 
Griet Coppé (CD&V, Schepen mobiliteit heeft net een vraag van Brecht Vermeulen (fractieleider NVA) betreffende de Groene Straat helemaal niet beantwoord met de reden: 'het is van voor mijnen tijd'. Later meer hier over.
 
Schepen Coppé heeft ook net beweerd dat Roeselare nooit Gas boetes zal geven aan mensen die de parkeerplaatsen van gehandicapten onterecht bezetten. Later meer, ook hier over.
 
En dan komt Dirk Lievens (fractieleider CD&V) zijn beklag doen dat de oppositie slechte vragen stelt. Prachtig eigenlijk. De meerderheid maakt zich twee keer onsterfelijk belachelijk door de non-antwoorden van Schepen Coppé, en daar komt ridderlijke Dirk op de proppen. 'Snel een brandje stichten achter de vuurhaard' moet die gedacht hebben om daarna op de verschroeide aarde te kunnen stappen, vrij van vuur.
Dirk Lievens hekelde een vraag van Lieve Lombaert (gemeenteraadslid N-VA). Oh ramp, de vraag van Lieve Lombaert was eerder gesteld geweest op een commissie. So what? Wat je op een commissie vraagt, doe je omwille van een technische invulling van wat je wil weten. Op de gemeenteraad doe je het omwille van een politieke invulling. Dezelfde vraag kan je dus zeker twee keer stellen. 
 
Omdat één keer vragen geen garantie geeft op antwoord is het soms zelfs aangewezen nog een keer te vragen.
 
Immers, Schepen Coppé kon Brecht Vermeulen niet beantwoorden op zijn vraag (betreffende verbreding Groenestraat aan kruispunt bij Decathlon). Want, het is van voor haar tijd. Het is zelfs van de vorige coalitie. Even denken, wie zat daar in, die er vandaag niet in zit? Euh.... niemand. Wie was er toen Schepen van immobiliteit? Juist, Henk Kindt (SP.a huidig: Schepen Financiën). Nu is Meneer Kindt niet van mijn gedacht en ik niet van het zijne, maar het is best wel een aangename mens. Dus als Schepen Coppé wil, bezorg ik haar graag eens het gsm-nummer van Schepen Kindt. Je weet nooit dat ze het niet zelf durft vragen. Of ze heeft het al eens gevraagd en durft het niet opnieuw vragen om Meneer Lievens niet in toorn te laten ontsteken.
Nu, in ieder geval heeft Brecht Vermeulen zijn antwoord nog niet. 
Ook andere collega's van andere partijen verwonderden zich over de lange duur die de Schepen van mobiliteit nodig heeft om antwoorden te verzinnen. Toen onze Schepen voorstelde om de vragen naardipod [at] roeselare.be (dipod is de technische dienst en het magazijn) te sturen klonk er hartelijk gelach om de goede mop van de Schepen van Mobiliteit. Alleen Mevrouw Coppé lachte niet, want het was niet als mop bedoeld.
 
Soms krijg je wel een antwoord op een vraag die je maar één keer stelt.
Want we hebben volgende vraag maar één keer gesteld, bij monde van Filiep Manhaeve (gemeenteraadslid N-VA), en we kregen warempel antwoord. Niet dat het antwoord bijzonder doordacht was, maar enfin, het was een antwoord. De vraag van Filiep Manhaeve was of we geen gasboetes zouden kunnen uitschrijven voor mensen die parkeerplaatsen van gehandicapten onrechtmatig gebruiken.
Misschien dat we de vraag nog een keer stellen. Je weet nooit of er dan een goed antwoord uitkomt.
 
Immers, Mevrouw Coppé zei dat Roeselare NOOIT Gasboetes zou uitschrijven bij het verkeerd gebruik van gehandicaptenkaarten, of het foutief bezetten van gehandicaptenparkeerplaatsen. (gelukkig is dat woord 'gehandicaptenkaarten' alleen in Gent geschrapt en niet in Roeselare.) Terwijl dat nu juist een keer een invulling zou zijn van een goede gasboete.
Immers, de kritiek op gasboetes is steeds dezelfde: het zijn pestbelastingen, ze verminderen de rechtszekerheid, het brengt niets bij aan de maatschappij. 
Welnu, de rechtszekerheid in deze is duidelijk. Wie niet gehandicapt is, staat niet op gehandicaptenplaatsen. Een pestbelasting is het ook niet, tenzij Schepen Coppé het als ACW'ster zou presteren om te zeggen dat gehandicaptenbescherming pesten is. 
En tenslotte brengt deze vorm van gasboetes wel degelijk wat bij aan de maatschappij. Namelijk respect voor gehandicapten zonder politionele beslommering. Een ideale gas-boete dus. Maar niet voor Mevrouw Coppé.
 
Ach, een mens went aan alles. We wennen zelfs aan de non-antwoorden van onze Schepen van mobiliteit.
Maar waar ik niet WIL aan wennen, is dat ik dan van de meerderheid te horen krijg, dat de oppositie geen goede vragen stelt. Je moet het maar presteren. 
 
Hartige groeten,
 
Bart De Meulenaer

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is