BART HARTIG: “Veelbelovende commissie bijzondere zaken 09-07-2013 wordt farçe”

Op 10 juli 2013
Op de laatste gemeenteraad heb ik een vraag gesteld aan de Burgemeester en Schepenen. Mijn vraag was of de werking van de stadsdiensten, de dienstverlening, het flexwerken, inderdaad zonder problemen zouden kunnen gegarandeerd worden, nadat 12 ontslagen vielen.
Immers, een stadsbestuur dat prat gaat op haar koersvaste ervaring, zal allicht ook in vroegere bestuurlijke periodes steeds weer de efficiëntie hebben nagestreefd, en indien dan vandaag simpelweg 12 jobs kunnen sneuvelen zonder dat de dienstverlening verzwakt, dan werpt dat vragen op.

Natuurlijk weet ik ook wel, dat een kerntakendebat KAN leiden tot ontslagen. Het hoeft niet, je kan het soms met uitdoofscenario’s doen (zoals we ook in ons programma 2012 hadden vooropgesteld), maar het kan gebeuren dat er toch ontslagen vallen. Hoewel niet alleen NVA maar ook de christelijke vakbond hadden begrepen dat er GEEN naakte ontslagen zouden vallen bij de koersvaste ervaren bestuursploeg, vielen ze dus toch. Toen wij er kabaal rond maakten werd ik persoonlijk door de burgemeester aangemaand om meer intellectuele eerlijkheid aan de dag te 
leggen.

Kaasschaaf

Henk Kindt zei in de commissie (in stilte werd gefluisterd door een collega van een andere partij, dat het een ‘bescheten commissie’ was) dat bij de besparingen de kaasschaafmethode niet was toegepast, maar dat men wel degelijk kwalitatieve besparingen doorvoert. Dat horen wij graag. Immers, niet iedereen moet evenveel besparen, degenen die al zeer efficiënt werken, moeten daarvoor beloond, en degenen die wat minder efficiënt zijn moeten worden bijgestuurd.
Nu blijkt toch wel dat die ontslagen helemaal niet volgens kwalitatieve normen zijn gestuurd, maar wel degelijk zijn gevallen in de diensten die men begrenst. Je zou dan denken dat goede krachten worden overgeheveld naar andere diensten, dat pensioenregelingen kunnen helpen en dat je op die manier je stadsdienst kwalitatief op peil houdt. Niet dus. Blinde ontslagen volgens de kaasschaafmethode.

Doe het zelf

Toen er opnieuw met cijfers werd gegoocheld in de commissie (1.7 mio euro besparingen bij de satellieten en 1.4 mio meer belastingen) en wij vroegen of men die cijfers dieper kon toelichten krijgen wij het verbazingwekkende antwoord dat men eigenlijk van ons verwacht uiteen te zetten welke ideëen wij allemaal hebben om de kerntaken te destilleren. Vreemd natuurlijk. Die commissie wordt aangekondigd (ook WTV was daar, dus wij hebben dat niet alleen zo begrepen) als groots moment om antwoorden te krijgen op onze vragen. En tijdens de commissie worden niet alleen 
onze vragen niet beantwoord, maar bovendien worden we vriendelijk verzocht om zélf de antwoorden te verzinnen.

Geheime documenten

Volgens Burgemeester Luc Martens hadden wij zelfs documenten waarop stond dat wij de brandweer en politie tot meer spaarzaamheid wilden aansporen. Vreemd, want veiligheid is een kerntaak van de stad en een grote bezorgdheid van NVA. Toen ik de burgemeester vroeg om zwart op wit te tonen waar dit document te vinden was (ik vroeg het tot tweemaal toe) kreeg ik niet de intellectuele eerlijkheid die ik had gehoopt. Tot op vandaag ken ik het document niet volgens hetwelk wij politie en brandweer willen inkrimpen.

Enfin, een commissie is een technische bijeenkomst waarin beleidskeuzes worden toegelicht en waarin je je kan informeren over de beweegredenen. Wij weten niets meer dan wat we al 14 dagen weten, en te vrezen is, dat als de meerderheid intellectueel eerlijk is, ze moet toegeven dat ze het ook niet weet. En dat is nou een keer…. een farçe.


Hartige groeten,

Bart De Meulenaer

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is