Voor N-VA Roeselare bewijst verkaveling aan de Kleiputten alweer de zwaktes van de meerderheid.

Ook N-VA Roeselare vindt het bijzonder vreemd dat er aan de Babilliestraat een verkaveling kan komen, terwijl die toch buiten het stedelijk gebied van Roeselare ligt. En dat daarrond ook een groot stadsbos met ecologische, recreatieve en educatieve functies werd gepland, is al even vreemd.

Om op deze vraag een antwoord te kunnen bieden moeten we teruggaan naar overheidsbeslissingen van enkele jaren geleden. De toenmalige Vlaamse Regering werd gevormd door CD&V, sp.a en Open VLD (en dus  zonder N-VA !), en  Hilde Crevits was toen minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Zij legde op 21 november 2008 de gewestelijke uitvoeringsplannen vast.  Daarop volgende een openbaar onderzoek waarbij iedereen een bezwaarschrift kon indienen tegen een of meer onderdelen.  Dat gebeurde ook en voor onze stad ging het over het ontwikkelingsgebied van Roeselare-Oost, Roeselare-Noord en het watergebonden bedrijventerrein en overslaggebied Schaapbrug Roeselare. De Vlaamse Regering legde op 29 oktober 2010 het GRUP definitief vast, met aanpassingen op basis van de ingediende bezwaarschriften.   Opvallend is dat er in 2008 geen enkele particulier, geen enkele organisatie of onderneming bezwaar ingediend heeft tegen de inkleuring van de Stedelijke groenpool Sterrebos-Kleiputten (Grafisch plan deelplan 03). Op deze plannen werden niet enkel de  geplande locatie van het stadsbos ingekleurd, maar ook 5 gebieden voor wonen en landbouw (zogenaamd gebied “artikel 16”).

In 2012 keurde de gemeenteraad van Roeselare het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) goed. N-VA Roeselare stemde niet voor dit GRS.  Ook in 2012 heeft niemand bezwaren ingediend m.b.t. de zone nabij de Babilliestraat. De verwijzing naar de zones voor landbouw en wonen waren in dit GRS evenwel heel summier.

De politieke hamvraag is natuurlijk :  waarom werden 5 gebieden ingekleurd als specifieke zone die niet alleen een gebouw maar zelfs een verkaveling mogelijk maakt ? Voorts: in hoeverre werden hierbij bestaande bouwovertredingen en zonevreemde constructies de facto geregulariseerd ? En: wie heeft dit mogelijk helpen maken ?

Op dat ogenblik leverde de CD&V de schepen van Ruimtelijke Ordening en de voorzitter van de GECORO. De vertegenwoordigers van de Boerenbond hebben toen bepleit dat er rechtszekerheid moest zijn voor de boerderijen in dit gebied. Maar zonevreemde constructies en landbouwbedrijven laten herbestemmen tot feitelijke bouwgrond, terwijl andere recente eigendommen wel als bosgebied ingekleurd werden, gaat verder dan “rechtszekerheid bieden”. Waarom hebben de natuurverenigingen zich toen daartegen niet verzet? Waarom heeft Groen in 2008 tegen dit deel van het GRUP niet geprotesteerd?

Sinds 2008 gaf het GRUP het eigendom van de Manège juridisch dus nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eigenaar de grond ten gelde wil maken, en dat een projectontwikkelaar op de kar springt…

De huidige Roeselaarse meerderheid (CD&V, sp.a, Groen) moet nu niet doen alsof ze heel verwonderd is omdat dat dit project er komt.  Zoals elke projectontwikkelaar  heeft ook deze  al verschillende keren met het stadsbestuur aan tafel gezeten om de plannen uit te werken…

Het is bovendien onaanvaardbaar dat geen enkele schepen zich heeft verzet tijdens die voorbereidende vergaderingen, maar het stadsbestuur nu wel reageert  omdat er een niet te negeren volksprotest is. N-VA Roeselare kan zondermeer vaststellen dat dit dossier door de meerderheid in alle stilte voorbereid werd en dat ze nu doet alsof ze niet op de hoogte was. De meerderheid communiceert in dit dossier dus op onprofessionele en ongeloofwaardige wijze naar de Roeselaarse bevolking.  Dit is dan ook het zoveelste dossier waar eigenbelang en vriendendienstjes niet ver te zoeken zijn.  Maar deze Roeselaarse meerderheid gaat naar oude gewoonte haar eigen weg, zonder echt te luisteren naar de Roeselaarse bevolking.

Dit dossier roept dus heel veel vragen op! Maar de aanvraag tot het verkrijgen van een verkavelingsvergunning is wel een logisch gevolg van beslissingen van het Roeselaarse stadsbestuur en van de toenmalige Vlaamse Regering. 

 

Frederik Declercq, Bart Delaere, Chris Deneir, Lieve Lombaert, Adel Vanlerberghe en Brecht Vermeulen, N-VA Roeselare.