N-VA pleit voor een verplicht toilet in nieuwe winkels

Op 29 november 2010

Winkelen met kleine kinderen of kleinkinderen is niet altijd een pretje. Zeker niet als de ouders of grootouders plots geconfronteerd worden met de hoge nood van hun oogappel. Heel wat winkels beschikken immers niet over een toilet dat voor het publiek toegankelijk is. Een heel vervelende situatie die zorgt voor wenende kinderen, geïrriteerde (groot)ouders en winkelpersoneel dat er gefrustreerd bijloopt aangezien dit evenmin schuld draagt of een oplossing kan bieden.

Om aan deze verzuchtingen tegemoet te komen stelt N-VA Roeselare voor dat de stad een nieuwe gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitschrijft. Deze verplicht winkels met een winkeloppervlakte vanaf 150m² een toilet te hebben dat toegankelijk is voor klanten en wordt opgelegd bij vergunningsplichtige verbouwings- en bouwwerken.

Deze maatregel biedt enkel voordelen.

Uiteraard voor de betrokken kinderen, ouders en grootouders.

Evenzeer voor winkeluitbaters en –personeel. Want door deze maatregel (die in sommige gevallen slechts een beperkte bijkomende investering vergt) verhogen zij hun klantvriendelijkheid en worden onnodige  frustratiemomenten vermeden.

Zo wordt het in Roeselare nog een stuk aangenamer en efficiënter winkelen waardoor de kassa wellicht nog vlotter zal rinkelen.

Maar ook de stad vaart er wel bij:

  • verdere kind-en gezinsvriendelijke profilering
  • ook andere "doelgroepen" zullen deze maatregel toejuichen
  • de maatregel kost de stad en haar inwoners niets
  • de ambitie (cfr. beleidsnota 2007-2012) om een warme stad te zijn voor haar inwoners en wie haar bezoekt wordt ingelost

Dit door te streven naar een zo comfortabel mogelijke en aantrekkelijke stad voor elke inwoner en bezoeker in het algemeen en voor kinderen en gezinnen in het bijzonder. Vandaar ook ons streven naar meer en betere openbare toiletten en naar verversaccommodaties voor baby’s. Een voorstel dat reeds goedgekeurd werd in de gemeenteraad en stilaan praktische vorm moet aannemen. Ook zorgde de N-VA ervoor dat kinderen voortaan tot 6 jaar gratis in het Spillebad terecht kunnen.

Nu zorgt Roeselare op voorstel van de N-VA zelfs voor een nationale primeur met het voorzien van gezinsvriendelijke parkeerplaatsen.

Onlangs werd het project bib+ voorgesteld op de stuurgroep gezinsraad. Daar deed de N-VA, in persoon van Frederik Declercq, het voorstel om in de nabijheid van de ingang van dit kennis- en leercentrum ruimere parkeervakken te voorzien voor gezinnen met kleine kinderen. De doorsneeafmeting van een parkeervak zorgt bij het in en uit de auto halen van baby’s en kleine kinderen immers voor heel wat ongemakken. Een ruimere parkeerplaats kan heel wat van die ongemakken oplossen. Uiteraard dienen deze speciale plaatsen zich nabij de ingang te bevinden om te zorgen voor een maximale veiligheid van de gebruikers en vooral de kinderen. Deze speciale gezinsvriendelijke parkeerplaatsen zouden aangeduid worden met een passend logo.

Dit voorstel werd heel positief onthaald door de stuurgroep gezinsraad.

Op de gemeenteraad van maandag jongstleden legde raadslid Frederik Declercq dit voorstel dan ook voor ter goedkeuring. Bovendien stelde hij voor om bij alle nieuw op te richten parkings dergelijke parkeervakken te voorzien of deze te bepleiten bij de inrichter of beheerder. Ook op de gemeenteraad werd dit voorstel van de N-VA positief onthaald en zo goed als unaniem goedgekeurd.

N-VA Roeselare is dan ook heel tevreden dat dankzij haar voorstel onze stad opnieuw een stukje kind- en gezinsvriendelijker wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is