Programma

Veiligheid

 

Een veilige buurt creëren

Zorgen voor de veiligheid van de burgers op haar grondgebied is een van de oudste en belangrijkste opdrachten van de overheid.

Voor de N-VA is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen, maar een geïntegreerd veiligheidsbeleid met een collectieve verantwoordelijkheid van burgers, partnerorganisaties en de overheid. Burgers zijn voor de stad een onmisbare partner in de strijd tegen criminaliteit en overlast. De politie staat tegelijk uiteraard ook ten dienste van de burger. De kwaliteit van de dienstverlening moet daarom verbeteren.

Daarnaast gaat de N-VA voor meer aandacht voor preventie van criminaliteit en overlast. Een doordachte nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via GAS zorgt er bovendien voor dat de burger niet gefrustreerd raakt door het niet-vervolgen via het parket. We moeten in Roeselare tevens nog meer instrumenten van bestuurlijke handhaving gebruiken. Daarmee kunnen we frauduleuze zaken en georganiseerde criminaliteit beter voorkomen en aanpakken (bijvoorbeeld door het intrekken van vergunningen, opleggen van GAS-boetes).

Tot slot heeft het brandweerkorps, dat sinds 1 januari 2015 opgenomen is in een hulpverleningszone over verschillende steden en gemeenten heen, een belangrijke veiligheidstaak

 

Actiepunten

1. MET MEER CAMERA’S DE VEILIGHEID EN DE OPHELDERINGSGRAAD VERHOGEN

IN DE PRAKTIJK

- De N-VA wil een schild van vaste ANPR-camera’s plaatsen rond de stad. WestVlaanderen blijft kwetsbaar voor grenscriminaliteit. Technologie kan helpen om met een beperkt aantal politiepatrouilles toch snel op te treden. Die technologie wordt reeds op andere plaatsen gebruikt. Een vaste camera met nummerplaatherkenning (ANPR) staat al aan de Jules Lagaelaan bij het station. Dergelijke camera’s moeten ook aan de invalswegen en aan de afritten van de E403 geplaatst worden.

- De N-VA pleitte reeds in 2012 om veel camera’s te plaatsen in het Roeselaarse stadscentrum. In 2014 waren er slechts acht camera’s in Roeselare, tegen eind 2018 zullen dat er 88 zijn. De N-VA wil verder investeren in bewakingscamera’s op andere risicovolle plaatsen zoals in Krottegem, aan de Sint-Michielsstraat, aan de Grote Bassin, op afgelegen parkings en op plaatsen waar wordt gesluikstort.

- We rusten nog meer politiewagens uit met slimme mobiele ANPR-camera’s, zoals nu al voor een deel het geval is.

- De N-VA wil bodycams aanschaffen voor de politiezone RIHO, waardoor de politieambtenaren gevaarlijke situaties en interventies kunnen filmen indien nodig.

2. MEER INZET OP DE WIJKPOLITIE EN MEER BLAUW OP STRAAT

Mensen en middelen moeten prioritair naar de gemeenschapsgerichte politiezorg gaan, namelijk wijkwerking en meer blauw op straat. Nu zijn er te veel inwoners die hun wijkinspecteur niet kennen of nog nooit ontmoet hebben. Het aantal wijkinspecteurs is afgebouwd, terwijl de bevolking wel toeneemt. Dezelfde 13 wijkinspecteurs moeten nu dus meer mensen bedienen. Een groot deel van die mensen woonde tien jaar geleden nog niet in Roeselare.

Veel Roeselaarnaars klagen dat de politie bij bepaalde kleine en grotere ongemakken nauwelijks optreedt. Het gaat over inbreuken op het politiereglement, hinderend dubbel parkeren, sluikstorten, verkeerschaos in de nabijheid van werken op spitsuren, gevaarlijk rijgedrag, fietsers zonder fietslicht, overlast gerelateerd aan het uitgaansleven, ... Daarom stelt de N-VA de volgende actiepunten voor om meer blauw op straat te bekomen en om meer in te zetten op de wijkpolitie.

IN DE PRAKTIJK

- Bij het takenpakket van de wijkinspecteur worden de kerntaken en de taken om uit te besteden opnieuw bekeken. Smartphones, tablets, dictafoons en andere technische hulpmiddelen moeten ervoor zorgen dat de administratieve afhandeling eventueel in een backoffice kan gebeuren, waardoor de wijkinspecteur zoveel mogelijk op terrein kan blijven.

- Er komen bijkomende wijkinspecteurs om de bevolkingstoename en de vroegere afbouw van wijkinspecteurs op te vangen. Deze wijkinspecteurs ondernemen meer acties om zichzelf bij de wijkbewoners bekend te maken.

- In de nieuwe politiepost in het stationsgebouw of in de bestaande post op de Botermarkt wordt de permanentie verzekerd, niet alleen tijdens de reguliere kantooruren, maar ook op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Dat politiekantoor kan eveneens als extra operationele uitvalsbasis dienen.

 

3. WONINGINBRAKEN EN DIEFSTAL TERUGDRINGEN 

Het aantal geregistreerde woninginbraken in de politiezone RIHO steeg van 182 in 2016 naar 194 in 2017. De geregistreerde inbraken in bedrijven en winkels daalden (van 103 in 2016 naar 67 in 2017), maar er is een opvallende stijging van geregistreerde inbraken in openbare en overheidsgebouwen. In 2017 werd dat soort inbraken 84 keer geregistreerd (een stijging met 65% ten opzichte van 2016). Vier van de tien inbraken in openbare en overheidsgebouwen gebeurde in scholen. Via onderstaande acties wil de N-VA het aantal woninginbraken en gevallen van diefstal terugdringen

IN DE PRAKTIJK

- De stad en de politiezone maakt de taak van diefstalpreventieadviseur beter bekend. In die zin wordt rond deze persoon een team geselecteerd dat actief meewerkt aan sensibilisering en het voorstellen van oplossingen dicht-bij-huis. Binnen dit kader wordt speciale aandacht gegeven aan inbraakpreventie voor openbare en overheidsgebouwen.

- De stad doet actief en met zoveel mogelijk mensen mee aan de ‘1 dag niet’-campagne. Die campagne wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten, tal van preventietips vinden en originele ideeën delen. De actie is essentieel, elke dag worden immers meer dan 150 Belgen het slachtoffer van een inbraak.

- De politiezone RIHO zal aan de inwoners een ‘Certificaat Inbraak Veilig’ uitreiken. Op de website www.certificaatinbraakveilig.be staat te lezen via welke vier stappen inwoners zo’n certificaat kunnen verkrijgen om vervolgens aan hun gevel op te hangen. De politiezone volgt met deze certificaten het voorbeeld van meerdere politiezones in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat bij huizen voorzien van een dergelijk certificaat tot 90% minder kans is op een inbraak

 

4. FIETSDIEFSTALLEN EN VOERTUIGDIEFSTALLEN VERMINDEREN

Fietsdiefstallen zijn een blijvend aandachtspunt. Er zijn grote fluctuaties in de cijfers voor Roeselare waar te nemen, en de cijfers verschillen van bron tot bron. Soms gebeuren fietsdiefstallen door georganiseerde bendes. Nu steeds meer elektrische fietsen en dure sportfietsen verkocht worden, moet ook extra aandacht daarnaartoe gaan. 

In 2016 waren er over de hele politiezone RIHO 242 meldingen van diefstal uit een wagen, het hoogste aantal sinds 2010. In 2014 waren dat er ‘slechts’ 172. Het aantal voertuigdiefstallen blijft stagneren rond de 30 per jaar over de hele politiezone RIHO. Om fiets- en voertuigdiefstallen aan te pakken, wil de N-VA volgende acties invoeren.

IN DE PRAKTIJK

- Het stadsbestuur onderzoekt de opportuniteit om fietskluizen op strategische plaatsen (bijvoorbeeld aan het station) te plaatsen door de kluizen aan te kopen of te huren. Fietskluizen verminderen het aantal fietsdiefstallen, maar zetten mensen er ook toe aan de auto aan de kant te zetten. Ze bieden een alternatief voor (met camera’s) bewaakte of onbewaakte fietsenstallingen.

- Het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om een track-en-trace systeem voor fietsers uit te rollen naar analogie met het project van de stad Mechelen.

- De stad organiseert een lokale campagne om ervoor te zorgen dat er in Roeselare een dag geen enkele fietsdiefstal, geen enkele voertuigdiefstal en geen enkele diefstal uit een voertuig gebeurt.

 

5. DRUGS WORDEN NIET GETOLEREERD IN ONZE STAD

Drugs zijn behoorlijk aanwezig in Roeselare. In het uitgaansleven (cocaïne, pillen, cannabis), maar ook op andere plaatsen. Cijfers betreffende de politiezone RIHO -waarin Roeselare veruit het grootste aandeel heeft - geven een beeld. In 2017 werden 16 personen betrapt op het gebruik van drugs, 439 personen op het bezit van drugs en 97 personen op handel in drugs. Deze cijfers vertonen bovendien een stijgende lijn.

De N-VA zet zowel in op preventie en repressie als op hulpverlening via de volgende actiepunten.

 

IN DE PRAKTIJK

- Hulpverlening is minstens even belangrijk als de klassieke preventie en repressie. Het (anti-) drugsbeleid van de N-VA gaat ervan uit dat verslaving een vorm van ziekte is. De doelstelling van hulpverlening is op zoek gaan naar genezing en is niet een vrijblijvende begeleiding.

- De N-VA wil niet enkel de dealers, maar ook de drugsgebruikers en/of -verslaafden sneller aanpakken. Daarvoor is een nieuw systeem nodig. Het parket geeft namelijk geen prioriteit aan drugsbezit inzake vervolging en seponeert dergelijke overtredingen bijgevolg vaak. Net zoals in Antwerpen nu al enkele jaren succesvol gebeurt, moeten de politie en het parket een overeenkomst afsluiten om een onmiddellijke minnelijke schikking aan te bieden aan meerderjarige drugsbezitters die op openbare plaatsen op heterdaad betrapt worden. De betrapte Roeselaarse drugsgebruikers krijgen dan de mogelijkheid: betalen of een vorm van hulpverlening volgen.

 

6. EFFICIËNTER WERKEN MET GEMEENSCHAPSWACHTEN

De stad Roeselare beschikt sinds 2014 over twee gemeenschapswachten. De stad heeft beslist om in 2018 drie bijkomende gemeenschapswachten en een teamleider aan te werven. Gemeenschapswachten werken preventief en dienen om de burger een groter veiligheidsgevoel te geven. De N-VA pleit voor volgende actiepunten: 

IN DE PRAKTIJK

- De gemeenschapswachten actiever inzetten in de deelgemeenten.

- Er zijn drie gemeenschapswachters bijgekomen en zo komt het totaal op vijf. Er wordt bijgevolg een doordacht plan opgesteld: waar en wanneer zullen de gemeenschapswachten rondlopen, welke nieuwe taken kunnen zij krijgen, hoe verloopt de verdeling over de deelgemeenten, …

 

7. VEILIGHEID IS EEN COLLECTIEVE VERANTWOORDELIJKHEID

Veiligheid is meer dan een zaak van politie en justitie alleen; het is een collectieve verantwoordelijkheid van de volledige gemeenschap. De burger is de eerste partner van de politie in de strijd tegen criminaliteit. De N-VA wil aan de collectieve verantwoordelijkheid werken via deze actiepunten. 

IN DE PRAKTIJK

- De politiezone en het stadsbestuur ondersteunen de oprichting van Buurtinformatienetwerken (BIN) beter. Roeselare beschikt tot op heden nog steeds niet over een BIN. De stad en de politie organiseren jaarlijks een informatieavond voor alle inwoners van de stad over de mogelijkheden, voorwaarden en verplichtingen bij de oprichting van een BIN. Een van die mogelijkheden ligt bij een gemeenschappelijke WhatsApp-chat die de informatie-uitwisseling efficiënter maakt.

- Specifiek voor handelaars en ondernemingen zullen de politiezone en het stadsbestuur eveneens jaarlijks een informatieavond organiseren om de mogelijkheid van een BINZ (BIN voor zelfstandigen) te verduidelijken en eventueel de oprichting van een BINZ te stimuleren.

- Het systeem van Be-Alert moet extra gepromoot worden in de stad.

 

8. INZETTEN OP EEN EFFICIËNTE EN KWALITATIEVE DIENSTVERLENING

Ondanks het feit dat er binnen de huidige budgettaire en maatschappelijke context reeds veel van de politie en haar medewerkers gevraagd wordt, is de N-VA ervan overtuigd dat er nog mogelijkheden zijn om enerzijds efficiëntiewinsten te boeken en anderzijds de kwaliteit van de dienstverlening nog te verbeteren. Dat kan aan de hand van deze actiepunten

IN DE PRAKTIJK

- Police-on-web wordt actiever gepromoot. Alhoewel dit systeem een efficiënte manier is om aangifte te doen, zowel voor het slachtoffer als voor het politieapparaat, wordt het nog te weinig gebruikt.

- De Politiezone RIHO gebruikt e-mail en/of Facebook en/of WhatsApp nog meer om met wijkbewoners, doelgroepen of burgers te communiceren.

 

9. EFFECTIEF OPTREDEN TEGEN PERSONEN MET ILLEGAAL VERBLIJFSTATUUT

De N-VA wil met gerichte domiciliecontroles en het verzamelen van informatie effectiever optreden tegen personen met een illegaal verblijfsstatuut.

IN DE PRAKTIJK

- Van zodra dat mogelijk is verzamelen het stadsbestuur en de politiezone informatie over mensen in illegaal verblijf. Tegen illegaal verblijf wordt streng opgetreden.

- Het stadsbestuur en de politie voeren gericht domiciliecontroles uit.

 

10. WAAKZAAM ZIJN VOOR RISICO’S OP GEWELD, EXTREMISME EN MOSLIMRADICALISERING

Roeselare beschikt reeds enige tijd over een Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC), omdat er in Roeselare één teruggekeerde Syriëstrijder en enkele personen die een radicale vorm van de Islam aanhangen, wonen. Waakzaamheid wordt verhoogd via volgend actiepunt

IN DE PRAKTIJK - De LIVC wordt ook volop ingezet in de preventie van radicalisering en de vroegtijdige detectie van gevallen waar het verkeerd dreigt te lopen. 

 

11. DE ORDE HANDHAVEN

Georganiseerde criminaliteit, zoals drugsproductie en -handel of het witwassen van crimineel geld via legale activiteiten is vaak sterk verankerd op lokaal niveau. De financiering gebeurt niet zelden via dekmantels zoals kapsalons, sishabars, eethuizen, cafés of valse krantenwinkels. Vaak zijn die activiteiten gebonden aan bepaalde voorwaarden of faciliteiten, zoals het verkrijgen van een (omgevings)vergunning, het toekennen van subsidies en meer. De stad kan een cruciale rol spelen bij het vermijden van criminele activiteiten op haar grondgebied door het creëren van een cultuur van bestuurlijke handhaving via de volgende actiepunten.

IN DE PRAKTIJK

- Roeselare heeft haar eigen stedelijke administratieve verordening tegen nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.

- De stad ontwikkelt een reglementair kader waardoor bepaalde uitbatingen pas toegelaten worden na het verkrijgen van een vergunning. Die vergunning kan afhankelijk zijn van de eventuele aanwezigheid van een gelijkaardige zaak binnen een straal van bijvoorbeeld 250 meter en van een gunstig stedenbouwkundig, moraliteits-, brandveiligheids- en hygiëneonderzoek. Dit wordt enkel ingevoerd indien de administratie hier niet extra mee belast wordt. Er wordt een efficiënt controlesysteem op poten gezet.

- Omdat nachtwinkels en phone shops een hoog risico vormen voor overlast, wil de N-VA Roeselare de huidige stedelijke administratieve verordening zeker niet versoepelen. De afstand waarop twee nachtwinkels uit elkaar moeten liggen moet minstens 500 meter blijven. We willen de bestaande stedelijke administratieve verordening verder uitbreiden met een derde interne zone tussen de Iepersestraat - Diksmuidsesteenweg - Westlaan, waarbinnen er geen nachtwinkels of phone shops mogen geopend worden. De N-VA Roeselare is echter van oordeel dat de bevoegde diensten, in het bijzonder de wijkinspecteurs en de gemeenschapswachters, een luisterend oor moeten hebben voor klachten van omwonenden.

Om de orde te handhaven wil N-VA Roeselare de volgende actiepunten invoeren om de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) en de zogenaamde kleine overtredingen beter op te volgen.

IN DE PRAKTIJK

- De N-VA van Roeselare streeft naar meer controle en nultolerantie in risicobuurten. Het reglement blijft praktisch ongewijzigd, maar wij gaan voor meer controle en sneller ingrijpen. Zo creëren we een grotere pakkans, ook voor kleine overtredingen.

- De N-VA van Roeselare pleit voor een effectieve, maar correcte toepassing van de GASwetgeving.

- De N-VA van Roeselare gaat tevens voor een snellere gecoördineerde controle van verdachte handelszaken, en dat niet alleen in Krottegem of in de Ardooisesteenweg, maar op het hele Roeselaarse grondgebied. Er is een gelijk speelveld voor iedereen: geen pestgedrag tegen, maar ook geen voorkeursbehandelingen van allochtone handelaars. Alle handelaars zijn gelijk voor de wet. - We doen meer controle op het verkopen van alcohol aan minderjarigen.

Om de orde te handhaven op begraafplaatsen wil de N-VA Roeselare een actiepunt omtrent het afsluiten van begraafplaatsen invoeren. 

IN DE PRAKTIJK

- De N-VA wil dat begraafplaatsen opnieuw - zoals vroeger - worden afgesloten van zonsondergang tot zonsopgang. Daarmee willen we overlast en vandalisme aan ons funerair erfgoed vermijden.

- Een begraafplaats moet een plaats van rust en sereniteit zijn. Activiteiten die daarmee strijdig zijn, worden door de politie en GAS-ambtenaren strikter aangepakt.

 

De N-VA wil kordater optreden tegen overlast die bepaalde (groepen van) personen veroorzaken. De problematiek van die personen is vaak verbonden met drugs, alcoholmisbruik, gedragsstoornissen, psychiatrische problemen,… Om de orde voor dit soort overlast te handhaven voert de N-VA volgend actiepunt in. 

IN DE PRAKTIJK - Politie, gemeenschapswachten en buurtwerkers zullen zowel preventief als sensibiliserend werken, maar evenzeer zorgen dat er gesanctioneerd wordt waar en wanneer dat nodig blijkt. 

 

12. BETER INFORMEREN

Onderstaande actiepunten zorgen ervoor dat de stad zijn inwoners beter informeert. 

IN DE PRAKTIJK

- Het stadsbestuur bezorgt haar inwoners om de twee jaar een informatieboekje waarin het politiereglement, zowel in exacte bewoordingen als in begrijpbare taal, wordt uiteengezet.

- Specifiek voor geselecteerde doelgroepen doet ze ook extra inspanningen om hen nog beter te informeren over bepaalde verplichtingen. 

 

13. EEN PROACTIEVE EN PREVENTIEVE BRANDWEER

De brandweerpost Roeselare beschermt op vandaag op zijn minst 80 000 inwoners als snelste post. De helft van de zonale uitrukken worden door de post Roeselare uitgevoerd. De N-VA ziet de rol van de brandweer meer als proactief en preventief dan repressief. Voorkomen is beter dan genezen en dat kan via deze actiepunten worden bereikt.

 

IN DE PRAKTIJK

- We voeren actief beleid om rookmelders te promoten onder de inwoners. Dat kan door een rookmelder te schenken bij de inschrijving van nieuwe inwoners in de stad bij het voltrekken van een huwelijk of bij de aangifte van een geboorte.

- We voeren een studie uit om te kijken of het huidige brandweerkorpsgebouw nog voldoet aan de noden van vandaag. We stellen onszelf de vraag: “Waar willen we binnen tien jaar staan?” 

 

 

 

 

 

Verkeer en mobiliteit

N-VA Roeselare wil dat de mobiliteit in Roeselare grondig wordt aangepakt. De mobiliteitscirculatie is momenteel ondermaats, er zijn te veel files naar het centrum. Als de N-VA de volgende legislatuur kan meebesturen, willen we deze realiteit een halt toeroepen. Het mobiliteitsprobleem willen we aanpakken door een totaalplan rond slimme mobiliteit in te voeren. In dat totaalplan is er plaats voor de wandelaar, de fietser en ook de wagen. Autoverkeer uit het centrum weren is een verkeerd uitgangspunt. De verkeersstromen moeten zo geleid worden dat ze het centrum van de stad of deelgemeenten zoveel mogelijk vermijden. Voor de N-VA is mobiliteit een speerpunt in de volgende legislatuur dat we via onderstaande actiepunten willen bereiken.

 

Auto’s in Roeselare

1. SLIMME MOBILITEIT: METEN IS WETEN

Vooraleer we parkings aan de rand van de stad toevoegen, moeten we eerst de problemen bij de wortel aanpakken in plaats van op goed geluk de mobiliteit proberen bij te sturen. 

IN DE PRAKTIJK

- Om te weten waar de problemen op het vlak van mobiliteit en parkings zich voordoen, moeten we eerst de oorzaak van deze problemen doorlopend detecteren (de verkeersdrukte meten).

- Als we die detecteren, kunnen we ook gaan bijsturen met dynamische verkeersborden en zo de verkeersdrukte onder controle houden. Als er files zijn, heeft het geen zin dat auto’s de stad binnenrijden. Met de dynamische verkeersborden worden bestuurders op een vlotte en duidelijke manier richting de centrumparkings geleid. Zo sturen we geen wagens de stad in wanner er hinder is of wanneer de parkings reeds volzet zijn. Dat alles moet gebeuren zonder dat de mensen hinder ondervinden. Het verkeer wordt op die manier op een vlotte manier door en rond Roeselare begeleid naar de parkings, aangezien slimme oplossingen de drukte in onze stad continu meten.

2. KNIP KANUNNIK DUBOISSTRAAT EN DOMIEN CRACCOSTRAAT

Begin augustus 2015 knipte het stadsbestuur de KaDowijk, een samentrekking van Kanunnik Duboisstraat en Domien Craccostraat, door. Zo werd verkeer tussen de Groenestraat en de Oostnieuwkerksesteenweg onmogelijk. Meer dan tachtig procent van de bewoners van de betrokken waren toen tegen deze maatregel. N-VA Roeselare wil bekijken in overleg met de buurtbewoners indien er nog wijzigingen moeten gebeuren met respect voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker

3. KNIP JULES LAGAELAAN

Er werden een aantal verkeerde beslissingen op vlak van mobiliteit door het stadsbestuur. De verbinding met het station werd onderbroken. Om Krottegem terug toegankelijk te maken voor een snelle afschaffing van de knip. In de Jules Lagaelaan wordt dus de knip ongedaan gemaakt om er terug traag doorgaand verkeer voor en achter het station te realiseren. Er komt tevens een “zoen en vroem” zone aan de voorkant van het station.

4. RIJRICHTING HENRI HORRIESTRAAT

De rijrichting in de Henri Horriestraat wordt terug omgedraaid. Deze ingreep werd altijd aanzien als een bizarre ingreep van het huidige stadsbestuur. Een omdraaiing zal de verkeerscirculatie ten goede komen als bestuurders naar parking de Munt navigeren. Even belangrijk, en in aansluiting op bovenstaande omdraaiing van de rijrichting, is het opnieuw volledig openstellen van de Poststraat. Een basisprincipe van goede mobiliteit bestaat uit de regel dat geparkeerde wagens in de binnenstad (Polenplein, Botermarkt) op de snelst mogelijke wijze de stad moeten kunnen verlaten. Dat zou opnieuw kunnen via het Poststraatje, via de Henri Horriestraat naar het De Coninckplein en zo naar de kleine ring van de stad. Op die manier vermijdt men de huidige ellenlange files, omdat diezelfde wagens allemaal richting de Sint-Michielskerk gedwongen worden, via de de Grote Markt tot in de Jan Mahieustraat, waarbij de wagens de volledige route stapvoets afleggen.

5. TRAKELWEG

De Trakelweg wordt terug geopend zodat een draaibeweging naar de Kaaistraat mogelijk is. De fietsers op het rondpunt moeten voorzien worden van een dubbele oversteekplaats aan de andere kant van de keerbeweging (Jules Lagaelaan), zodat de zwakke weggebruiker nooit in contact komt met het zware verkeer. Dat is een win-win situatie voor de fietser en de economie.

6. ZWAAR DOORGAAND VERKEER

In de deelgemeenten en in de kernen buiten het centrum heerst een problematiek rond het zwaar doorgaand verkeer. 

IN DE PRAKTIJK - De problematiek wordt gedocumenteerd. Om een oplossing te zoeken kan eventueel een samenwerking of overleg met buurgemeenten worden opgestart.

 

Parkeren in Roeselare

1. PARKEERBELEID IN EIGEN HANDEN

Het parkeerbeheer is momenteel in handen van een private partner. Een gevolg is dat de stad voor elk initiatief of elke aanpassing moet betalen. Daarnaast moet er toestemming gevraagd worden voor de eigen infrastructuur. De N-VA is ervan overtuigd dat het beter is om het verwijssysteem in eigen handen te nemen. Zo kan men flexibel inspringen waar dat nodig is. Dit delicaat dossier verwacht dat we kort op de bal spelen. 

IN DE PRAKTIJK

- N-VA wil onderzoeken of het verwijssysteem uit het contract van het parkeerbedrijf gehaald kan worden, zodat de stad opnieuw de bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen omtrent het bewegwijzeringsysteem en de bezetting van parkings. Door middel van het investeren in slimme technieken om de drukte in het stadscentrum te meten, krijgen we een duidelijk overzicht van de parkingbezetting in Roeselare. Zo kan de stad de bezoekers zelf op een eenvoudige manier naar de juiste parkings leiden.

 

2. PARKEREN VOOR ZORGVERLENERS.

Parking Plus stond in 2012 reeds in het programma van de N-VA. Dankzij Parking Plus worden meer parkeerplaatsen gecreëerd voor hulpverleners. Via een sticker kan een inwoner namelijk aangeven dat een zorgverlener voor zijn garage mag parkeren. Dat zorgt naast heel wat extra parkeerplaatsen in de stad ook voor minder zoekverkeer. Hulpverleners moeten bovendien minder ver wandelen met hun materiaal. Ondertussen heeft het stadsbestuur dit project gerealiseerd, maar het wordt te weinig kenbaar gemaakt om dit gegeven om te zetten in een succesverhaal. 

IN DE PRAKTIJK

- De stad onderneemt stappen om het Parking Plus-systeem meer kenbaar te maken en te stimuleren bij de zorgverleners en inwoners.

- De mogelijkheden om het registreren van een parkeerplaats te vereenvoudigen worden onderzocht om het parkeersysteem voor zorgverleners verder te optimaliseren. 

 

3. EXTRA PARKING ZUIDRAND

De stad heeft nood aan een extra parking in de Zuidrand of nabij het Polenplein bij het centrum. Zo ontlasten we de Ooststraat van zoekverkeer. Een mogelijkheid voor die parking is bij het binnenkomen van de Meensesteenweg of nabij het Polenplein.

4. TARIEF INWONERS KERNWINKELGEBIED

De parkeertarieven voor inwoners van het kernwinkelgebied zijn bijzonder hoog. De bewoners zien zichzelf genoodzaakt hun auto buiten het centrum te parkeren, want met een bewonerskaart kan men niet voor de eigen woning parkeren. De N-VA bekijkt de mogelijkheden voor een gunstiger tarief voor inwoners van het kernwinkelgebied met bewonerskaart in de parkeergarages. 

5. GRATIS PARKEREN OP DE MIDDAG

Het gratis parkeren over de middag wordt opnieuw verlengd van 12 tot 14 uur. Dit zal inwoners en bezoekers de kans geven om tijdens de middaguren van de Roeselaarse horeca te genieten.

 

Zwakke weggebruikers in Roeselare

1. ONDERHOUD VOETPADEN

De voetpaden in verschillende straten worden beter onderhouden (Ooststraat, Poststraatje, De Markt, Rumbeeksesteenweg, ...) Blinde vlekken moeten eruit door probleemgebieden actief te lokaliseren.

2. OVERSTEEKPLAATSEN

Alle oversteekplaatsen in het centrum worden voorzien van ribbel- en noppentegels voor inwoners en bezoekers met een visuele beperking.

3. ZITBANKEN VOOR VOETGANGERS

Voetgangers willen ook af en toe kunnen zitten. Daarom moeten er meer zitbanken komen. In Schotland kom je geregeld herdenkingsbanken tegen. Dat zijn stevige banken met een naamplaatje. De nabestaanden schenken deze bank zodat hun geliefde een plaatsje krijgt. Deze herdenkingsbanken kunnen ook een meerwaarde zijn voor Roeselare.

IN DE PRAKTIJK - De stad plaatst meer zitbanken voor voetgangers en bekijkt de mogelijkheden voor herdenkingsbanken.

 

4. OVERSTEKEN ZEBRA PLUS

Nadat veel voorstellen, zowel van de N-VA-gemeenteraadsleden als van betrokken burgers, op de lange baan werden geschoven, wil N-VA gevaarlijke oversteken voor voetgangers op drukke wegen daadwerkelijk veiliger maken. Er zijn al teveel ongevallen en bijna-ongevallen gebeurd met kwetsbare voetgangers aan de Spilleboutdreef, de Westlaan, de Iepersestraat, … Als extra zebrapaden of snelheidvertragende maatregelen niet voldoende resultaat geven, kiest N-VA voor meer innoverende manieren om bepaalde gevaarlijke situaties verkeersveiliger te maken. Dat kan door een extra felle verlichting met sensor boven het zebrapad aan te brengen, maar ook met ‘Smart Crosswalk Installations’ zoals in Californië, door knipperende ledlampjes in het zebrapad in te bouwen, enz. Onderzoek en ervaringen uit het buitenland tonen dat de bestuurders hierdoor overstekende voetgangers op het zebrapad veel beter opmerken. In de V.S.A. en Canada bestaan dergelijke ‘Flashing in-pavement markers’ (ook ‘In Road Warning Lights’ genoemd) al meer dan 10 jaar. 

 

5. SNELHEIDSREMMENDE MAATREGELEN

De functies van straten evolueren. Lange rechte straten nodigen uit om sneller te rijden. Maar in veel straten is een mindere snelheid gewenst. Vroeger legde men drempels of plaatste men bloembakken om kunstmatig de as van de straat te verleggen zodat de wagen moet afremmen. Dit zijn echter negatieve maatregelen. De bestuurder wordt telkens bestraft ook al houdt hij zich aan de vooropgestelde snelheid. Wagens remmen voor een drempel en versnellen na een drempel. Het gevolg is dat er meer fijn stof geproduceerd wordt en geluidsoverlast voor wie aan de drempel woont.

Er bestaan echter slimme drempels. Deze drempels worden ingesteld op de toegelaten snelheid. Indien je minder dan de toegelaten snelheid rijdt dan merk je niets van de drempel en rij je er vlak over. Indien je snelheid hoger is dan de toegelaten snelheid dan wordt de drempel actief en ervaar je de schok. Zo beloon je wie zich aan de snelheid houdt en benadeel je wie zich er niet aan houdt.

Tenslotte, de veiligheid rond schoolomgevingen is prioritair en het veilig oversteken rond het nieuw zwembad en de REO-veiling wordt opnieuw bekeken.

 

6. INFRASTRUCTUUR FIETSERS

We werken verder aan veilige fietsverbindingen, voornamelijk met betrekking tot de invalswegen van de randgemeenten naar het centrum van onze stad. Invalwegen zoals de Oekensestraat, Meensesteenweg, Brugsesteenweg, Sint-Eloois-Winkelsestraat en Rumbeeksesteenweg moeten nog verder fietsveilig gemaakt worden. 

IN DE PRAKTIJK

- Er wordt een inventaris gemaakt van wegen die fietsveiliger moeten worden gemaakt en van wegen die moeten worden aangepast zodat men niet langer in beide richtingen kan rijden.

- Daarna wordt er geïnvesteerd in veilige fietspaden aan de invalswegen.

- Bij nieuwe ontwerpen worden fietspaden ingericht die breed genoeg zijn om fietsers comfortabel te laten fietsen (in beide richtingen)

- De N-VA pleit voor een fietserstunnel tussen de Leenstraat en de Spanjestraat.

- Er wordt een fietsstraat ingericht in de Veldstraat als maatregel voor overdreven snelheid en om fietsers vlot en veilig van de stad naar bijvoorbeeld het Fabriekspand te laten fietsen. 

 

7. ELEKTRISCHE FIETSEN: OPLAADPUNTEN EN OPBERGKASTEN

Er zijn meer en meer elektrische fietsen. Oplaadpunten en opbergkasten geven fietsers comfort. Op dit moment vind je in Roeselare zes elektrische fietsoplaadpalen via het systeem van Blue Corner op de Botermarkt. Dat is echter onvoldoende. 

IN DE PRAKTIJK - Het aantal oplaadpunten wordt uitgebreid (bijvoorbeeld aan De Spil, het zwembad, de muziekschool, …).

 

8. OVERLEG FIETSERSBOND

Overleg met de Fietsersbond gebeurt intensiever en constructiever.

9. VEILIGHEID SCHOOLOMGEVING

We nemen extra maatregelen om de veiligheid van de zwakke weggebruiker, in het bijzonder van kinderen, te garanderen aan de schoolpoort en in de schoolomgeving. Die maatregelen zijn zowel gericht op de autobestuurders als op de schoolgaande jeugd zelf. In samenwerking met de lokale politie en alle scholen werken we actief mee aan een verkeersveilige schoolomgeving (bijvoorbeeld schoolfietsroutes). Ook voor het spijbelactieplan is een samenwerking met de lokale politie vereist. We betrekken ouderraden, de dienst mobiliteit, de technische dienst en alle andere actoren van alle scholen op het grondgebied. Acties om een schoolomgeving veiliger te maken kunnen bestaan uit het plaatsen van slimme verkeersborden, het aanleggen van zebrapaden en fietsoversteekplaatsen, het ter beschikking stellen van verkeersborden die kunnen gebruikt worden tijdens verkeerslessen, …

Openbaar vervoer in Roeselare

1. SPOORLOZE TRAM/BUS

De N-VA wil de mogelijkheid van een spoorloze tram/bus in Roeselare onderzoeken in samenwerking met De Lijn en bedrijven zoals VDL. Een mogelijke verbinding kan worden opgesteld vanuit een randparking via de Brugsesteenweg naar het centrum. Omgekeerd kan ook de verbinding worden gemaakt tussen een parking aan de rand van de stad, het Mammoetcenter en het centrum van de stad. De bijzondere tram is een hybride tussen bus en tram en heeft enkel duidelijke strepen op de rijstrook nodig om zijn weg te vinden. Op die manier hoeven geen dure tram- of metrolijnen te worden aangelegd, maar kan de noodzakelijke connectie van het Mammoetcenter en het stadscentrum toch worden verzorgd. Zo kunnen heel wat bezoekers naar het stadscentrum en terug gebracht worden. De mogelijkheden voor een spoorloze tram worden onderzocht.

2. OPENBAAR VERVOER VOOR VOLGENDE GENERATIES

Verder moeten we nadenken over openbaar vervoer voor de volgende generaties. Het systeem waarbij van halte naar halte wordt gereden is niet afgestemd op die generaties.

IN DE PRAKTIJK - We onderzoeken systemen om via openbaar vervoer van thuis tot aan je bestemming te geraken. - Het huidige aanbod aan lijnbussen dekt het grondgebied onvoldoende. Een proefproject dat enkele witte vlekken bedient, wordt opgezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verantwoordelijkheid (sociaal beleid, jeugd, senioren, armoedebestrijding en OCMW)

Sociaal beleid

De opdracht van het Welzijnshuis (het vroegere OCMW) Roeselare bestaat erin om de mensen aan de rand van de maatschappij de kans te bieden om terug zelfstandig hun eigen leven in handen te nemen. Vooral via tewerkstelling wordt de integratie in de maatschappij verzekerd.

1. ACTIVERING VAN LEEFLONERS

Leefloners kunnen nuttig worden ingezet binnen onze maatschappij. In Roeselare zijn er ongeveer 660 inwoners die gebruik maken van een leefloon. De talenten en competenties van leefloongerechtigden dienen ten volle benut te worden. Naast de tewerkstelling in eigen diensten wordt een nauwe samenwerking opgezet met bedrijven, interimkantoren en de VDAB.

ACTIEPUNTEN TOT DE ACTIVERING VAN LEEFLONERS:

1. De talenten en competenties van leefloongerechtigden dienen meer te worden ontwikkeld en ook ten volle benut te worden. Naast de tewerkstelling in eigen diensten via een artikel 60, wordt een nauwe samenwerking opgezet met bedrijven, interimkantoren en de VDAB. Een groter netwerk dient een vlotter doorstroom naar het normaal economisch circuit te faciliteren.

2. Leefloners worden actief begeleid in de zoektocht naar werk. Drempels die leefloners eventueel ondervinden, zoals taal en kinderopvang, dienen zo snel mogelijk weggewerkt te worden.

3. N-VA Roeselare wil dat het Welzijnhuis actiever haar bevoegdheden opneemt inzake het activeren van leefloners. Via tijdelijke werkervaringstrajecten en wijk- werken (vroegere PWA) heeft het Welzijnshuis voldoende speelruimte om te zorgen voor een effectieve tewerkstelling van leefloners. Uit de recentste cijfers blijkt dat slechts 96 personen (van de meer dan 600) in een snel traject naar werk zitten. Tijdelijke werkervaring kunnen lokale klusjes inhouden, zolang de leefloner werkervaring opdoet en iets terugdoet voor de maatschappij. 

4. Tijdens hun traject in het kader van een individueel GPMI binnen het Welzijnshuis worden de mensen ook actief basisattitudes aangeleerd. Dit kan gaan door hen actief te leren sparen, sporten, ….

5. Taallessen voor anderstaligen moeten correct gevolgd worden met strikte opvolging van de aanwezigheden. De Nederlandse taal is een essentieel onderdeel om te kunnen integreren in de maatschappij. In het kader van een individueel GMPI kunnen er sancties (inhouden leefloon 1 maand) opgelegd worden. Het Welzijnshuis dient hier nauw op toe te zien en op te treden waar nodig.

6. Het leefloon heeft steeds een tijdelijk karakter. Een strikter activeringsbeleid voor leefloners is de geest van de wet.

7. Wanneer vastgesteld wordt dat de persoon niet in staat is om te werken door invaliditeit, moet er worden uitgekeken naar andere mogelijke vormen van sociale bijstand waardoor de gepaste sociale ondersteuning kan geboden worden.

 

2. RESULTATEN EVALUEREN

In het Welzijnshuis wordt proactief nagegaan waarom mensen niet langer gebruik maken van de diensten van het Welzijnshuis. De resultaten worden geëvalueerd. Wordt er geen gebruik meer van gemaakt omdat de mensen werk gevonden hebben? Of omdat ze verhuisd zijn? Is er geen kinderopvang? Wordt er een cursus gevolgd? Uit ieder dossier kan men immers leren en zorgen voor een betere doorstroming.

3. GOEDE OPLEIDING MAATSCHAPPELIJK WERKERS

Ook via een interne opleiding moeten de maatschappelijkewerkers zich blijvend bijscholen om hun weg te vinden in de sociale zekerheid. Ze moeten weten hoe de maximumfactuur in elkaar zit en hoe de terugbetaling door de mutualiteiten gebeurt. Het kan niet dat het Welzijnshuis zaken gaat terugbetalen die via andere kanalen kunnen worden betaald. Opleiding en samenwerking met de mutualiteiten die de gepaste kennis in huis hebben, is hier op zijn plaats. 

4. SAMENWERKING WELZIJNSHUIS EN EERSTELIJNSACTOREN

De eerstelijnsgezondheidswerkers komen vaak bij mensen thuis en horen en zien dus veel. Een eerste aanzet werd gemaakt binnen het project LINEA (het lokaal initiatief eerstelijnsgezondheidszorg) waar er een nauwe samenwerking is tussen maatschappelijk werkers en eerstelijnsactoren. Om alle mogelijkheden te benutten wordt gestreefd naar bekendmaking van de vele diensten die een welzijnshuis aanbiedt. De NVA wil dat de stad en het Welzijnshuis lerende organisaties worden om de burger zo beter te kunnen bedienen.

5. DIVERSITEIT IN DE AANWERVING VAN PERSONEEL

Er moet diversiteit zijn bij het aanwerven van personeel. Dat gaat niet enkel over etnische afkomst en geslacht, maar bijvoorbeeld ook over personen met een beperking. Iemand in een rolstoel kan perfect worden ingezet in een loketfunctie. De capaciteiten van de persoon zijn van belang.

6. PATRIMONIUM: ONDERHOUDEN EN EFFICIËNT

Het Welzijnshuis heeft een uitgebreid patrimonium. Dat patrimonium moet echter worden verzorgd en onderhouden. Zo wordt er opvang georganiseerd voor alleenstaande jongeren in de Villa Vandewalle en in het Tulpenhuis. Vroeger werden deze panden onderhouden door het ‘sociaal atelier’. Dat atelier bestaat niet meer, maar er is geen volwaardig alternatief gekomen waardoor deze panden nu een onverzorgde aanblik hebben bij het betreden. Een tijdelijk onderkomen dat slordig is en waar de woonplaats eerder een opslagplaats is, creëert geen motivatie om beter te willen bekomen.

Het Welzijnshuis kan niet functioneren als een immobiliënkantoor. Als overheid ben je verantwoordelijk voor het zuinig omspringen met belastinggeld. Toch werden er heel wat woningen opgekocht in de Brugsesteenweg die niet gebruikt worden. In de toekomst wordt er geen patrimonium meer opgekocht als dat op die plaats niet nodig is

 

7. AFBOUW LOKALE OPVANG INITIATIEVEN

N-VA Roeselare wil het opvangnetwerk voor asielzoekers LOI (lokaal opvanginitiatief) in Roeselare volledig afbouwen en stoppen met de opvang van vluchtelingen.

N-VA stelt voor om het opvangnetwerk geleidelijk voor asielzoekers helemaal af te bouwen. Op dit moment beschikt Roeselare over 94 LOI-plaatsen waarvan er 34 geschorst (geen financiering van Fedasil want niet beschikbaar) zijn en 51 beschikbare plaatsen waarvan er 60 bezet zijn. Er is echter een afbouw voorzien tegen eind 2018. Dit is beslist geweest door de Federale Regering. In totaal sluiten er dus van de 124 plaatsen: 61 plaatsen en blijven er 63 open tegen eind 2018. Sommige welzijnshuizen zijn daar nu al mee bezig om volledig af te bouwen, zoals in Ronse. Vanaf volgend jaar wordt Roeselare misschien verplicht alle middelen terug te geven. Er kan beter voor gezorgd worden om de gebouwen in Roeselare opnieuw vrij te maken voor lokale doeleinden. De asielzoekers die een antwoord van het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) afwachten en geen zekerheid hebben dat ze hier mogen blijven, kan Stad Roeselare beter geen valse hoop geven door hen in woningen van het welzijnshuis in Roeselare te plaatsen. Het regeerakkoord voorzag dit reeds.

8. STADSTOELAGE BINNEN EEN STRIKT KADER

De werking van het Welzijnshuis en het Zorgbedrijf moet binnen een strikt budgettair kader gebeuren. De stadstoelage aan het Welzijnshuis en het Zorgbedrijf moet aan hun behoeften worden aangepast, zodat de instellingen hun opdracht kunnen vervullen. Een groot overschot door een te ruime toelage zet niet aan tot het rationeel aanwenden van de middelen. De toelage wordt berekend op basis van de laatst beschikbare cijfers. Cijfers vooropstellen die zes jaar verder reiken, is geen geschikte manier van werken. Er wordt geen reserve meer aangelegd. Nu stijgt die ieder jaar. Als er een overschot is, wordt het bedrag jaarlijks teruggestort naar de stadskas.

9. EFFICIËNT BESTUUR: VAN 35 JAAR NAAR 10 JAAR

De directie van het Zorgbedrijf streeft ernaar om zo efficiënt mogelijk te besturen. Daarom willen ze zich spiegelen aan de VZW-sector. Een lovenswaardig idee. Men wil de nodige rationalisaties doorvoeren over een periode van 35 jaar. De N-VA vindt dat economische nonsens: de N-VA gelooft dat dat in een veel kortere periode mogelijk is en wil streven naar tien jaar.

10. CONCURRENTIE MET DE PRIVÉSECTOR: AFBOUW HUIDIGE THUISVERPLEGINGSDIENST EN KINDEROPVANG

Het mag niet de bedoeling zijn dat het Zorgbedrijf met overheidsmiddelen de bestaande activiteiten van de privésector gaat beconcurreren. De overheid moet investeren waar de privé geen of onvoldoende middelen in investeert. Concurrentie met privésector met overheidsgeld kan niet volgens de N-VA. Wij denken dan aan de thuisverplegingsdienst die opgestart werd door het Zorgbedrijf. De dienst werd opgestart terwijl er al een goede thuisverpleging is uitgebouwd door de privésector. Daarom pleit de N-VA voor een afbouw van de huidige thuisverplegingsdienst van het Zorgbedrijf.

Dat geldt ook voor lokale kinderopvanginitiatieven. Het huis van het Kind in Roeselare biedt met hun website een goede ondersteuning voor ouders met kinderen op zoek naar opvang. Het kan evenwel niet de bedoeling zijn dat het Zorgbedrijf dit zelf organiseert. Beter voorkomen dan genezen.

11. KINDEROPVANG IN BEDRIJVENCENTRA EN WOONZORGCENTRA

In samenwerking met de WVI wordt kinderopvang in clusters van bedrijvencentra en bedrijventerreinen gerealiseerd. Dat verbetert de balans gezin/werk voor veel ouders. De kinderopvang moet echter wel in privéhanden blijven! Voor senioren is het een enorme meerwaarde dat een kinderdagverblijf gekoppeld is aan een woonzorgcentrum. Een goed voorbeeld daarvan is terug te vinden in Brasschaat. Er wordt een enorme interactie gecreëerd tussen de senioren en de kindjes.

12. NACHTOPVANG VOOR DAKLOZEN: OMLIGGENDE GEMEENTEN DRAGEN BIJ

Het Welzijnshuis organiseert een nachtopvang voor daklozen. Een goed initiatief dat wordt opengesteld voor alle daklozen. De plaats waar zij vandaan komen speelt geen rol. Per nacht zijn tien bedden beschikbaar. Nu blijkt dat de omliggende gemeenten wel daklozen doorsturen, maar geen financiële bijdrage leveren aan de opvang. Daarom moet elke omliggende gemeente die daklozen doorverwijst een bijdrage leveren in de kosten voor de nachtopvang. Dit om te vermijden dat stad Roeselare alle kosten draagt en zo een aanzuigeffect creëert.

13. ARMOEDEBESTRIJDING: MIDDELEN VOOR SCHOLEN & STIMULEREN VRIJETIJDSPAS

In het kader van de armoedebestrijding moeten de middelen zoveel mogelijk naar de scholen gaan, maar dan zonder de zoveelste studie of een extra medewerker. De toelage kan gebruikt worden om warme maaltijden te betalen voor kansarme kinderen of om de begeleiding van de ouders van deze doelgroep te voorzien. De scholen zijn het best geplaatst om te weten waar die middelen het best worden ingezet. Mensen in armoede worden gestimuleerd om deel te nemen aan het sociale leven. Dat gebeurt via de bestaande vrijetijdspas die nog beter wordt gepromoot. Het ondoelmatig gebruik van de vrijetijdspassen moet uit het systeem. Enkel de mensen die het echt nodig hebben, mogen er gebruik van maken.

Jeugd en jonge gezinnen

Roeselare is een aantrekkelijke stad om te wonen. N-VA wil dat dit ook in de toekomst zo blijft. De jeugd is dan ook de toekomst van onze stad.

1. BETAALBARE WONINGEN: VOOR EIGEN BEVOLKING

De N-VA wil volop gaan voor een beleid dat de jongeren in Roeselare houdt. Een goed middel hiervoor is zorgen voor betaalbare woningen en appartementen. Er wordt voorrang gegeven aan inwoners van Roeselare in het toewijzingsbeleid van sociale woningen.

2. JEUGDRAAD

Er wordt naar de jeugd geluisterd. De jeugdraad is daarvoor een perfect aanspreekpunt. De stad luistert naar de pijnpunten die aangebracht worden door het adviesorgaan. Er wordt gestreefd naar een jeugdbeleid dat zoveel mogelijk uitgewerkt werd in samenspraak met de jeugd zelf. Daarvoor worden de leden uitgenodigd om actief mee te denken. De jeugdraad brengt opnieuw constructief advies uit bij ieder beleidsveld met betrekking tot jeugd en kinderen.

3. BUDGET JEUGD

Het budget dat voor jeugdbeleid beschikbaar is, wordt herverdeeld zodat de middelen naar de kinderen en jongeren gaat, en niet naar omkadering. Jeugdbewegingen kunnen zo meer subsidies krijgen voor hun werking. 

4. JEUGDBEWEGINGEN: BEPAALDE DOELGROEPEN STIMULEREN.

Actief deelnemen binnen een jeugdbeweging is een goede manier om te integreren in de samenleving. Kinderen en jongeren waarvan de moedertaal niet het Nederlands is, alsook kinderen van allochtone afkomst, hebben baat aan een onstpannen namiddag waarbij de focus niet op het leren ligt, maar waarbij zij toch in een taalbad terecht komen. Het is de ideale manier om de taal te leren en zich te integreren in de stad. Ook kinderen in armoede of met een handicap hebben deugd van een namiddag bij een jeugdbeweging.

Daarom is het belangrijk om jongeren actief te stimuleren en te activeren om lid te worden van een jeugdbeweging.

Om de stimulans te faciliteren worden er subsidies ter beschikking gesteld voor de jeugdraad zodat jeugdbewegingen via samenwerking met het Welzijnshuis kinderen en jongeren uit elke doelgroep kunnen stimuleren om lid te worden van een jeugdbeweging.

 

5. SPEELPLEINWERKING: CAPACITEIT VERGROTEN & BETERE FINANCIËLE TUSSENKOMST

De speelpleinwerking wordt verder uitgewerkt. Vakantieperiodes moeten een moment van rust zijn waar een kind zich kan uitleven en waar je als gezin op een waardevolle manier kan samen zijn. Ook kansarmen moeten actief kunnen deelnemen. Om dat verder waar te maken, wordt de speelpleinwerking verder geoptimaliseerd. De capaciteit wordt vergroot zodat meer kinderen zich kunnen inschrijven in de speelpleinwerking. Dat kan bijvoorbeeld via ontdubbeling. De monitorenwerking wordt opgewaardeerd via een betere financiële tussenkomst met een correcte en tijdige betaling. Er zijn reeds volwaardige jobstudenten op de speelpleinwerkingen, zij worden dan ook goed opgeleid. Hun opleiding wordt daarom verder opgevolgd.

6. LOKALEN VOOR ELKE JEUGD- EN SPORTVERENIGING

Het stadsbestuur helpt elke jeugdbeweging en sportvereniging in hun zoektocht naar een eigen lokaal. De verenigingen worden aangemoedigd om ook via eigen kanalen op zoek te gaan naar een lokaal. De voorkeur gaat naar een investering die voor de helft vanuit de stad komt en voor de andere helft vanuit de jeugdbeweging. De verenigingen onderhouden de lokalen. Er is een jaarlijkse controle door de jeugd- en/of sportdienst.

7. ORGANISATIE TRAX-SITE

De TRAX-site is momenteel nog geen succes. De organisatoren moeten vaak zelf voor extra materiaal zorgen en ook de veiligheid is niet optimaal, waardoor security moet worden ingeschakeld. Dat zijn allemaal kosten die voor een jeugdbeweging niet gemakkelijk te betalen zijn aangezien men graag nog inkomsten over heeft voor de werking. 

IN DE PRAKTIJK

- De TRAX-site wordt beter georganiseerd. De commerciële ingesteldheid wordt verder aangescherpt om van de site een succesverhaal te maken.

- Er wordt geïnvesteerd in meer materiaal zodat organisatoren niet alles zelf moeten huren en laten installeren.

- Er wordt onderzocht of een samenwerking met een securitymaatschappij opportuun is om de veiligheid op de TRAX-site te garanderen tijdens evenementen. Een jeugdbeweging kan de kosten voor securtiy bijvoorbeeld niet zelf dragen.

 

8. ROESELARE: KIND- EN GEZINSVRIENDELIJKE STAD

Jonge gezinnen zijn een van de belangrijste hoekstenen binnen onze stedelijke gemeenschap. Ze zijn niet alleen de belastingsbetalers van vandaag en morgen, maar ze staan ook garant voor een hoog bruisgehalte van de stad. We zijn ervan overtuigd dat we in het kader van de vergrijzing van onze maatschappij een aantrekkingskracht moeten ontwikkelen naar die actieve gezinnen toe. Zo wordt de leefbaarheid van onze stad naar de toekomst toe gegarandeerd op allerlei vlakken.

De afgelopen legislatuur toetsten wij verschillende projecten af op hun kind- en gezinsvriendelijkheid en konden wij een aantal verfijningen op dat gebied afdwingen. Zo komen er ruimere parkeervakken voor gezinnen op de nieuwe expoparking en werden er vervoersaccommodatie voorzien in het station. Ook het WieMu krijgt op onze vraag aangepast sanitair en een speeltoestel in de tuin. 

 

IN DE PRAKTIJK

- Kinderen zwommen vroeger gratis tot en met de leeftijd zes jaar. Dat komt te vervallen. De stad bekijkt de mogelijkheid voor gunstige tarieven voor jonge kinderen, enkel voor de eigen inwoners.

- Er komt een geboortepremie in de vorm van een kleine rol huisvuilzakken.

- Er is ontsluiting voor nieuwe woonconcentraties voor jonge gezinnen. - Sportinitiatieven die activiteiten aanbieden op gezinsniveau worden aangemoedigd.

- Roeselare streeft naar het behalen van het label kindvriendelijke stad.

 

Senioren

1. BESTRIJDEN VAN DE EENZAAMHEID

Bij de senioren en andere sociale actoren is het probleem van vereenzaming duidelijk. We moeten rekening houden met een vergrijzende bevolking. Onze rusthuizen zijn enkel nog toegankelijk voor mensen met een grote zorgnood. In afwachting van een plaats wordt sociaal contact dikwijls herleid tot een minimum. Het probleem ‘eenzaamheid’ moet zoveel mogelijk bestreden worden. Een van de mogelijke maatregelen is het organiseren van zomeractiviteiten. Gedurende het schooljaar worden tal van activiteiten georganiseerd voor senioren. N-VA Roeselare merkt echter dat er weinig tot geen zomeractiviteiten zijn voor senioren. Stad Roeselare moet verder inspelen op dat hiaat.

2. MINDER MOBIELEN CENTRALE

Om senioren uit hun isolement te halen, is het noodzakelijk om hen naar de activiteiten te brengen. Daarom wordt er ingezet op het actief promoten van de Minder Mobielen Centrale, onder andere naar de parochiale diensten toe. De Minder Mobielen Centrale biedt vervoersmogelijkheden aan personen met mobiliteitsproblemen dankzij vrijwillige chauffeurs.

3. VERPLICHTEN VAN EEN GEMEENSCHAPSRUIMTE IN EEN APPARTEMENT

Veel senioren gaan op latere leeftijd kleiner wonen. Vaak kiezen ze daarbij voor een appartement. Er wordt echter vastgesteld dat er weinig contact is tussen de bewoners. Zo moet er onderzocht worden of het voorzien van een gemeenschapsruimte opgenomen kan worden in de bouwschriften voor nieuwe appartementen. Een dergelijke ontmoetingsplaats kan het sociaal contact stimuleren.

4. SENIORENWERKING: INTRODUCEREN VAN NIEUWE SENIOREN

Er is reeds een actieve seniorenwerking binnen de stad Roeselare. We kunnen dit enkel toejuichen. Het kan voor senioren echter een drempel vormen om er voor het eerst heen te gaan. Er moet dus actief gekeken worden naar introductie; mensen die actief naar senioren toegaan zodat ze al minstens een iemand kennen wanneer ze naar een eerste activiteit gaan. Overleg met verschillende organisaties is hier aangewezen.

5. NOOD AAN WOONZORGCENTRUM IN BEVEREN

De senioren in Beveren worden op dit moment tekort gedaan. Beveren beschikt niet over een woonzorgcentrum en de oudste inwoners zijn verplicht om uit te wijken naar Roeselare, Rumbeke of de Zilverberg. Het gezegde “een oude boom verplant men niet” is met andere woorden niet van toepassing op hen. Daarom wordt de mogelijkheid voor een woonzorgcentrum in Beveren onderzocht. 

 

 

 

Vrije tijd en milieu

Vrije tijd

Van een stad een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken mag niet onderschat worden. Een stad, wijk of buurt die aan elkaar hangt, zet dingen in beweging.

1. EEN BRUISEND VERENIGINGSLEVEN IN ROESELARE

Een levendige stad heeft volgens de N-VA een bruisend verenigingsleven nodig met gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking.

- N-VA Roeselare ondersteunt en stimuleert verder de wijk-, buurt- en straatfeesten. De wijkwerking gebeurt tot op straatniveau. Roeselare geeft feestcheques voor straat- en buurtfeesten. Er kan ook beroep gedaan worden op logistieke ondersteuning en de materiaaluitleendienst. De stad kan de straat autovrij maken indien nodig. 

- Vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van het kostbare weefsel van onze maatschappij, daarom ondersteunen we verder organisaties als Roeselare vrijwilligt. En geeft de stad elk jaar een receptie voor al haar vrijwilligers. De ideale manier om zij die zich belangeloos inzetten in de bloemetjes te zetten. De Spil dient als organisator en uitvalsbasis. In dit kader organiseert Roeselare een jaarlijks cultuurgala in de Spil naar analogie met het sportgala. Vrijwilligers worden zo in de watten gelegd als dank voor hun inzet. 

- Roeselare moet het evenement rond de cultuurambassadeur verder ontwikkelen en jong talent van eigen stad een podium geven. Ook eigen beroepsmuzikanten en –acteurs verdienen de voorkeur bij evenementen die door de cultuurdienst worden georganiseerd. 

- Via een wijkbudget mogen de bewoners beslissen wat er gebeurt met de middelen bedoeld voor hun wijk en straat.

 

2. ROESELARE ONDERSTEUNT ALS PARTNER

De N-VA wil dat de stad optreedt als katalysator van initiatieven en niet per se als trekker: als ondersteuner en partner in plaats van als degene die alles tot in de puntjes bedenkt en uitwerkt. De burgers en hun verenigingen zijn zelf immers de beste en creatiefste producenten.

- We erkennen het toenemende belang van losse, tijdelijke structuren. We evolueren mee met deze trend.

- Roeselare herbekijkt zijn subsidies. Tot op heden worden er nog steeds verenigingen gesubsidieerd zonder dat er enige verplichtingen aan gekoppeld worden. Deze subsidies dienen een voor een onder de loep genomen te worden. We koppelen in subsidiereglementen subsidies aan kwaliteit. 

3. RUIMTE EN INFRASTRUCTUUR VOOR VRIJE TIJD

Om vrije tijd optimaal te kunnen beleven, is er nood aan de plaats en de middelen om dat te kunnen doen. De stad voorziet daarvoor ruimte en infrastructuur. Samenwerkingen met andere steden en gemeentes, het bieden van topkwaliteit, respectvolle behandeling en multifunctioneel gebruik zijn daarbij belangrijke principes.

- De stad stimuleert het tijdelijk en gedeeld gebruik van ruimten.

- We vinden het belangrijk dat er voldoende en diverse infrastructuur ter beschikking van de burgers staat aan democratische prijzen. Daarbij gaan we eerder vraag- dan aanbod gestuurd te werk. Een verlaagd gebruikerstarief kan als vorm van weloverwogen subsidiëring, maar we streven wel naar een concurrentieel basistarief.

- De N-VA pleit voor een openbaar centrum in Beveren, zoals het OCAR in Rumbeke.

- We zorgen ervoor dat de publieke ruimte meer aanzet tot beweging. We houden daar rekening mee bij de (tijdelijke) inrichting van het publieke domein, bijvoorbeeld door de aanleg van speelstraten, speelbossen, trapveldjes, hinkelspelletjes, …

- Speeltuigen, rustbanken, … integreren we in de publieke ruimte.

- Aan de lagere scholen (niet enkel de stadsscholen) wordt de mogelijkheid geboden om te tuinieren in een volkstuintje. Er bestaat bijvoorbeeld al een moestuin in de SintJozefschool. Zo worden kinderen gestimuleerd om eigen groenten te kweken.

 

Sport

Sport is erg belangrijk in een lokaal gezondheidsstimulerend beleid, maar ook als sociaal bindweefsel. De interacties binnen een sportclub bevorderen de sociale integratie in de lokale gemeenschap. Dat kan door zelf mee te sporten, maar ook door zich als vrijwilliger te engageren binnen een sportclub.

De N-VA wil daarom een aangenaam sportklimaat creëren waarbinnen sport zijn sociale, gezondheids- en gemeenschapsbevorderende rol kan spelen.

De stad moet daarbij zo weinig mogelijk zelf organiseren, maar zal vooral faciliteren en in een aantal gevallen ook een regierol op zich nemen om zoveel mogelijk Vlamingen te stimuleren, activeren en begeleiden tot een kwaliteitsvolle sportbeleving in hun omgeving.

- Roeselare laat kinderen kennismaken met de sportcentra. De stedelijke sportcentra worden eenmaal per jaar omgedoopt tot een ‘kinderparadijs’ waar kinderen zich kunnen uitleven. Dit idee kan worden uitgewerkt in samenwerking met de jeugdraad.

- Roeselare zet verder in op het multifunctioneel gebruik van sportinfrastructuur. Sportaccommodaties van scholen en clubs worden verhuurd op momenten dat de gewoonlijke gebruikers ze zelf niet benutten.

- Het stadsbestuur moet beleidsmaatregelen nemen om drempels weg te werken en om extra stimulansen te geven waardoor G-sporters, seniorensporters, mensen in armoede en allochtonen actiever kunnen worden bij sportverenigingen en –activiteiten. De stedelijke sportcentra moeten daarom gescreend worden met extra aandacht voor G- en seniorensporters.

- De toegankelijkheid voor G-sporters (andersvaliden) moet maximaal zijn voor alle openbare (sport)ruimtes.

- De kostprijs van een G-werking zorgt soms voor een te grote hindernis. Wij willen daarom startsubsidies voorzien voor sportclubs die een G-werking opstarten, en verhoogde jaarlijkse werkingssubsidies voor sportclubs die reeds over een G-werking beschikken.

- Ook sportclubs kunnen een belangrijke omgeving vormen waarin niet-Nederlandstaligen onze taal op een laagdrempelige manier kunnen aanleren en oefenen. De stad steunt sportclubs die deze taak voor een deel op zich nemen.

 -Roeselare (be)weegt. Er is bewust niet gekozen voor zware crashdiëten die niemand volhoudt, en het is ook niet de bedoeling om topsporters te maken van alle deelnemers. Met Roeselare beweegt wordt samengewerkt met zoveel mogelijk verenigingen uit de stad, maar momenteel ontbreekt het recreatieve kader soms. De N-VA wil een alternatief, zoals bijvoorbeeld een wandeltocht, stimuleren. Alle acties en initiatieven staan verzameld op de website www.roeselarebeweegt.be .

-Daarnaast wil N-VA Roeselare een verdere uitbouw van ‘Roeselare loopt’ realiseren. Ook hier denken we bijvoorbeeld aan een wandeltocht (met verschillende mogelijkheden qua aantal kilometers), zodat ook gezinnen en senioren gemakkelijk kunnen aansluiten. 

-Het stadsbestuur moet buurtsportactiviteiten maximaal faciliteren. Met buurtsportactiviteiten kunnen een of meerdere aanbieders de Roeselaarse inwoners - zowel kinderen, jongeren, volwassenen als senioren - aan het sporten brengen. De N-VA wil dat er een ruim aanbod komt op maat van mensen die moeilijk aan het sporten komen.

-We moedigen initiatieven aan rond sport op het werk. We denken daarbij in de eerste plaats aan het stadspersoneel. We moedigen ook lokale bedrijven aan om hun werknemers aan het sporten of op de fiets te krijgen.

- We gaan voor een geoliede samenwerking tussen alle lokale sportactoren binnen de stad. De sportdienst en de sportraad vormen hierbij de sleutelposities. Via die samenwerking zorgen we ervoor dat blinde vlekken in het aanbod worden weggewerkt. Ook creëren we zo een aanbod op maat, waarbij iedereen een sport kan vinden die bij hem of haar past, zowel in een georganiseerde als in een licht-georganiseerde context. Een natuurloop, gecombineerd met een natuurwandeling is ook een mooi initiatief. Daarbij denken we ook expliciet aan de senioren waarbij een programma op maat zeker een meerwaarde is.

- We onderzoeken of onze subsidiereglementen moeten worden aangepast waarbij kwaliteit, jeugdopleiding en professionele omkadering de belangrijkste sleutelfactoren zijn. N-VA Roeselare pleit voor een eenvoudig subsidiereglement met meer aandacht voor sportverenigingen met veel jeugdwerking of met een specifieke investeringsbehoefte.

- We willen onderzoeken op welke manier er bijkomende infrastructuur kan komen voor sportactiviteiten op de Schierveldesite. Samen met de bestaande activiteiten en de nieuwe zwembadsite, kan Schiervelde zo verder ontwikkelen naar een breed en aantrekkelijk sportdomein. 

- De stad investeert verder in het Stedelijk sportstadion. Dat is zowel voor de betrokken sportclubs als voor de wijk Krottegem belangrijk. Een permanente sportkooi zou daar een goede optie zijn. 

- We onderzoeken de behoefte en het nut om nog bijkomende sportkooien en andere sportinfrastructuur te voorzien in wijken waar deze zaken nu te weinig beschikbaar zijn.

- De N-VA wil gebruik maken van de O.L.V-markt. Het is zeker een optie om een sportinitiatief/evenement dat momenteel in het stadscentrum doorgaat daar een nieuwe locatie te geven. In de zomer zou een petanqueplein op de O.L.V.-markt kunnen worden aangelegd

 

Cultuur

Cultuur brengt mensen samen en draagt bij tot hun verbondenheid. Cultuur wordt best niet opgelegd vanuit een hoge ivoren toren, maar is toegespitst op waar de mensen echt van houden en interesse in tonen. Cultuur vormt mee onze identiteit. Daarom is participatie van de mensen zeer belangrijk: we brengen de mensen niet alleen naar cultuur, we brengen ook cultuur naar de mensen.

1. PROGRAMMATIE

De culturele programmatie wordt opgesteld samen met de lokale cultuurgemeenschap. Hierbij gaan we zowel voor brede voorstellingen als voor doelgroepgerichte voorstellingen op maat van de lokale gemeenschap.

2. ARHUS

ARhus - Kenniscentrum Albrecht Rodenbach - was een pionier in de evolutie van een klassieke bibliotheek naar kennis- en informatiecentrum. Het is een ontmoetingsplaats om te studeren, te lezen, te debatteren, cursussen te volgen, tentoonstellingen te bezichtigen, … Het is ook een partner voor samenwerkingen met onderwijsinstellingen en bedrijven. We hebben echter ook de kinderziektes gezien. Het gebouw heeft dan wel architectuurprijzen gewonnen, maar is weinig efficiënt door bijvoorbeeld te veel verspilde ruimte en slechte akoestiek. De jaarrekeningen brengen daarenboven een bezorgdheid voor een te hoge kostprijs. 

IN DE PRATIJK

- In iedere deelgemeente moet de plaatselijke bibliotheekafdeling op meer dagen en tevens langer open zijn.

- Het moet er mogelijk zijn om boeken in te dienen of gereserveerde boeken op te halen die van de hoofdbibliotheek afkomstig zijn.

- In de lokale bibafdelingen moeten ARhus of partners ook meer activiteiten organiseren om mensen naar die lokale afdeling aan te trekken. 

3. KUNSTENBELEID

De N-VA wijst op het belang van schoolvoorstellingen van de culturele invulling van het schoolprogramma als middel om cultuur en kunst begeleid te introduceren bij kinderen en hen ervan te laten proeven. Wij vinden kunst in de openbare ruimte een belangrijk deel van een lokaal laagdrempelig kunstenbeleid. Kwaliteit staat daarbij voorop. We streven naar excellentie in plaats van middelmatigheid. Kunst moet passen in de omgeving.

We houden het “dicht-bij-huis” principe steeds in het achterhoofd. Enerzijds bedoelen we daarmee dat kunst ook in onze stad beschikbaar moet zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat voor elke cultuurbeleving een trip naar een grotere stad nodig is. Anderzijds hebben we ook voldoende oog voor kunstenaars en gezelschappen van dicht bij ons

4. MUSEA TE ROESELARE

N-VA Roeselare blijft een volwaardig museum voor Albrecht Rodenbach voorstellen. Roeselare heeft veel markante figuren voortgebracht, maar geen enkele van die figuren heeft zo lang een uitstraling gekend over gans Vlaanderen. Als niet-Roeselaarnaars gevraagd worden welke historische persoon zij verbinden met Roeselare, dan zal Albrecht Rodenbach daar zeker op nummer een staan. Net zoals Harelbeke haar Peter Benoithuis heeft, Sint-Baafs-Vijve het André Demedtshuis, Ingooigem het Lijsternest, Deerlijk het René DeClercq-huis, ... zo pleiten veel Roeselaarse verenigingen en burgers reeds jaren voor een echt Albrecht Rodenbachhuis.

N-VA Roeselare wil een museum van “stad en streek”. Roeselare heeft veel bekende en invloedrijke figuren gekend. Denk maar aan Rodenbach, Jules Lagae, Adriaen Willaert, Fred Deburghgraeve, Jempi Monsere, … Daarenboven was Roeselare een bakermat voor de textielindustrie in de 19de eeuw, waren er in 2007 vondsten van een mammoet, zijn er tal van vondsten uit de Romeinse tijd, is er de specificiteit van de Nieuwmarkt en haar bewoners, is er de kwestie waarom de universiteit van Leuven niet in de regio Roeselare kwam, ook waarom het spoorwegkruispunt niet in Roeselare maar wel in Lichtervelde kwam, hoe het kanaal Roeselare-Ooigem tot stand kwam,… Allemaal interessante gegevens die samen verzameld worden in een passend museum. 

 

5. ROESELAARSE TRADITIES

Roeselare moet haar traditie van reuzen en stoeten koesteren. De traditie van de Roeselaarse reuzen moeten we handhaven en verder uitwerken. De oude traditie van een echte reuzenstoet moeten we nieuw leven inblazen. We kunnen daarvoor samenwerken met andere steden die ook een dergelijke traditie hebben, ook uit Frans-Vlaanderen.

De N-VA wil de Albrecht Rodenbachstoet, die vroeger een aantrekkingspool was voor mensen uit en van buiten Roeselare, opnieuw georganiseerd zien. De N-VA benadrukt het belang van de Vlaamse amateurkunsten en volkstradities: onze fanfares, harmonieën, koren, dansgroepen, amateurtoneel,… staan al vele decennia in het hart van de cultuurbeleving van vele burgers. Voor hen voorziet de stad een specifieke ondersteuning.

6. CULTUREEL VERENIGINGSLEVEN

We besteden zowel aandacht aan het klassieke, georganiseerde culturele verenigingsleven als aan nieuwe vormen van cultuur en gemeenschapsinitiatieven. Het gemeenschapsvormende element is erg belangrijk.

7. NEDERLANDSE NAAM

Cultuuractiviteiten die ondersteuning krijgen vanuit de stad Roeselare moeten Nederlandstalige benamingen krijgen en moeten in het Nederlands worden aangekondigd. Uitzonderingen kunnen, maar dan met een grondige motivering.

8. INFRASTRUCTUURPROBLEMATIEK

We benaderen de infrastructuurproblematiek op een creatieve manier. Denk maar aan de herbestemming van bestaande gebouwen (oude bioscoopzalen of kerken), clusteren van publieke dienstverlening en een infrastructurele samenwerking met (kunst)onderwijs.

Vele steden en gemeenten beschouwen hun cultuurbeleid ook als een deel van de citymarketing. De NVA erkent die meerwaarde. Tegelijk benadrukken we de noodzaak van een stevig lokaal draagvlak en waarschuwen we voor een te sterke aanpak van hogerhand. “Wat lokaal gegroeid is, kan de stad nog wat extra water geven.”

We denken na over een zinvolle bestemming voor de leegstaande kerken. We doen dat met respect voor het vroegere religieuze karakter van het gebouw, alsook met respect voor het eventueel waardevolle bouwkundige aspect dat deze gebouwen zouden kunnen vertegenwoordigen. 

 

Milieu

Een beter leefmilieu voor een gezonde toekomst

1. ROESELARE GEEFT HET VOORBEELD

De stad Roeselare stuurt haar gemeenschap niet alleen in de goede richting, ze geeft zelf ook het goede voorbeeld zonder echter te betuttelen. De N-VA wil dat de eigen stadsdiensten het goede voorbeeld geven en vanzelfsprekend zelf duurzaam omgaan met energie en milieu. We willen de inwoners betrekken, zowel bij de totstandkoming als bij de uitvoering van een duurzaam beleid.

2. ZORGEN VOOR EEN BETERE LUCHTKWALITEIT

Een mobiliteitsbeleid met aandacht voor uitstootreductie: we blijven inzetten op een betere luchtkwaliteit. De uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen vermijden we zoveel mogelijk of beperken we aan de bron. Toegankelijke bossen, groene (speel)pleinen, vergroende wegen en andere natuur zijn nodig voor het opnemen van CO2 en fijn stof. Daarom kijken we waar groene plantvakken met bomen, heesters en vaste planten kunnen komen aan bestaande of nieuwe wegen. We maken het bestaan van onze bossen beter bekend en maken die ook toegankelijker voor onze inwoners. We denken daarbij vooral aan de nieuwe stadsrandbossen (het Bergmolenbos te Rumbeke en het Krommebeekbos te Beveren) die in de voorbije jaren zijn aangelegd en die in de komende jaren voorzien zijn.

3. GROEN IN DE STAD

Het omgevingsbeleid zorgt voor groene woonbuurten op maat van fietsers en voetgangers.

We organiseren jaarlijks de Dag van het Bos en de Dag van het Park, telkens op een andere locatie. We brengen de Roeselaarse parken tot leven door lichte infrastructurele aanpassingen door te voeren waardoor gezelligheid voor jong en oud wordt aangeboden. We bieden ook voorzieningen aan zoals speelinfrastructuur of draadloos internet en we stimuleren activiteiten zoals een publieke barbecue.

We zorgen voor meer groen in onze stad. Bomen en groene schermen geven verkoeling en zuiveren de lucht van roet en fijn stof. Dat weegt zwaarder door dan het ongemak van bladeren op openbaar domein. We voorzien bijkomende bomen in het stadscentrum (niet enkel in het kernwinkelgebied) en in de deelgemeenten.

We voorzien groene linten in bijvoorbeeld Krottegem, maar ook in het centrum door een verbinding te maken van de Grote Bassin (het stadspark) via de Kokelarestraat naar de kleine Bassin.

 

4. ECOLOGISCH BEHEER VAN EIGEN DIENSTEN

De stad werkt aan een ecologisch beheer van de eigen diensten, gericht op een betere luchtkwaliteit. 

- We kijken in de eerste plaats om het aantal dienstvoertuigen en salariswagens van de stad en haar satellietorganisaties te verminderen.

- We stellen een duidelijk plan op om de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie (een reductie van 40% op het vlak van CO2 in de stad tegen 2030) te realiseren.

- Met jaarlijkse maatregelen en prioriteiten halen we de energiebehoeften van onze gebouwen stelselmatig omlaag.

- We maken onze nieuwe gebouwen zo veel mogelijk energieneutraal. -

- We onderzoeken de mogelijkheden om met de WVI en private partners samenwerkingsverbanden op te zetten met het oog op het laten gebruiken van energie door andere partners en om te onderzoeken hoe we niet-gebruikte energieproductie lokaal kunnen stockeren of door anderen laten gebruiken.

- Voor kleine verplaatsingen van het stadspersoneel gebruiken we zo veel mogelijk fietsen, elektrische fietsen en bromfietsen.

- We zorgen voor de verdere afwerking van de stadsrandbossen die in het GRUP Afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare zijn voorzien. 

- We maken een bomenbeheersplan dat onder andere rekening houdt met de opvolging van snoeiwerk en een betere bescherming tegen beschadiging.

 

5. RUIMTE GEVEN AAN (ZUIVER) WATER

Investeren in een duurzaam rioleringsstelsel.

- We maken een riolenplan op waarbij we alle te vervangen rioleringen in kaart brengen. Samen met Aquafin en de Vlaamse Milieu Maatschappij bepalen we de prioriteiten van de werken die zullen worden uitgevoerd. 

6. AFVALBELEID

Zorgen voor minder afval en een duurzamer grondstoffenbeheer 

- Vanuit het principe dat de vervuiler betaalt, stimuleren we de Vlamingen om duurzaam om te springen met grondstoffen. Het verschuiven van belastingen op arbeid naar belasting op verbruik en vervuiling draagt daaraan bij.

- We willen een nieuwe kleinschalig containerpark in Beveren zoals in Rumbeke.

- Meten is weten. We zetten in op een eigen sorteeranalyse zodat we gericht kunnen werken aan het verminderen van de restfractie, specifiek in onze stad.

- We voorzien sorteerstraatjes waar dat mogelijk is. Sorteerstraatjes zijn ondergrondse afvalcontainers waarin inwoners toegang krijgen om hun afval gesorteerd kwijt te kunnen. Deze sorteerstraatjes kunnen worden ingevoerd op nieuwe wijken, bij heraanleg van pleinen en ook in de omgeving van appartementsblokken. Door het aanleggen van sorteerstraatjes kan het principe van ‘de vervuiler betaalt’ volledig worden toegepast. 

- We houden een actieve handhaving rond sluikstorten, met een strenge aanpak van de overtreders. We zetten verder in op mobiele of vaste camera’s op probleemplaatsen, zoals bij glascontainers.

- We plaatsen meer vuilnisbakken nabij de spoorweglijn om daarmee het zwerfvuil te verminderen in die omgeving. We bekijken ook waar het op andere plaatsen nodig is om meer vuilnisbakken te voorzien.

 

7. DIERENWELZIJN

Dierenleed vermijden en misbruik kordaat aanpakken: in onze maatschappij groeit de bezorgdheid over onze omgang met dieren, en terecht. Dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid die alle burgers samen moeten dragen.

-Er is nood aan een dienst rond dierenwelzijn geïntegreerd in het milieubeleid. De stad neemt dierenwelzijn mee als een integraal onderdeel van het stedelijk milieubeleid.

- We zetten informatie- en sensibiliseringscampagnes op rond dierenwelzijn.

- We voorzien een extra losloopweides voor honden. Zo vermijden we dat er in de parken van onze stad te veel hondenpoep aanwezig is. 

- De stad werkt samen met de lokale politie, de regelgeving voor de handhaving.

- De stad treedt proactief en handhavend op tegen dierenleed en -mishandeling.

- We voorzien in het politiereglement dat administratieve sancties (GAS) kunnen worden opgelegd voor dierenverwaarlozing.

 

 

Toponderwijs in het hart van onze gemeenschap

Een multi-inzetbare school De N-VA zet volop in op de ‘multi-inzetbare school’ en geeft dit concept een ruime(re) invulling. Het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur is daarbij het vertrekpunt. Voor ons is dat niet enkel een kwestie van efficiëntie, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als kloppend hart van onze samenleving draagt de school bij tot het versterken van het kostbare, sociale en lokale weefsel.

1. BESCHIKBARE SCHOOLINFRASTRUCTUUR OPTIMAAL BENUTTEN

De N-VA wil de schoolgebouwen van het stedelijk onderwijs openstellen, ook buiten de schooluren en tijdens de vakanties, bijvoorbeeld voor sport- en speelpleinwerking. Ook het verenigingsleven, hobby-, amateur- en sportclubs en andere verenigingen moeten er terecht kunnen. Op woensdagnamiddag zouden er activiteiten kunnen georganiseerd worden (spel, sport, muziek, techniek, dans, …) voor kinderen, ouders, buurtbewoners en alle andere geïnteresseerden. Ook met het vrij onderwijs en met het gemeenschapsonderwijs proberen we daarover afspraken te maken.

 

2. INZETTEN OP EEN LOKAAL FLANKEREND ONDERWIJSBELEID: ACTIEF TAALBELEID

- We voeren een actief taalbeleid Nederlands voor al onze inwoners. In dat opzicht kunnen we zelf laagdrempelige initiatieven nemen of leesbevorderingsprogramma’s ondersteunen. 

- We zetten in op het wegwerken en/of voorkomen van de taalachterstand Nederlands bij kinderen door projecten te organiseren, zowel binnen als buiten de school, zoals taalbaden Nederlands of een zomerschool tijdens de grote vakantie. Een taalachterstand kunnen we wegwerken door ook de ouders te betrekken bij het leren van het Nederlands, zowel tijdens als buiten de schooluren. 

- De N-VA Roeselare is niet tegen het bestuurlijke organisatie en efficiëntiewinsten te maximaliseren maar dat is geen schoolvergroting. De scholen moeten hun eigen cultuur en sfeer kunnen behouden waarin het kind centraal staat. Alhoewel het stadsbestuur wettelijk gezien geen inspraak heeft inzake de inhoudelijke invulling binnen de Roeselaarse scholen, is een regelmatig contact en overleg noodzakelijk. Roeselare biedt kwaliteitsvol onderwijs en dat willen we zo houden. Het is daarom van groot belang dat de diversiteit van scholen en van schoolnetten, elk met een eigen identiteit, blijft bestaan. Ook de keuze voor of tegen een brede eerste graad past in dit plaatje. Een brede eerste graad kan immers alleen in grote campussen en zal bovendien de pedagogische waarde van ons onderwijs doen dalen. Leerlingen met kapitaalkrachtige ouders zullen uitwijken naar scholen zonder brede eerste graad.

- Het is belangrijk dat het hoger onderwijs in de stad blijft bestaan en waar mogelijk stimuleren om nog meer hoger onderwijs naar onze stad te halen.

 

Welvaart en ondernemen (ruimtelijke ordening, economie en begroting)

Financieel beleid

Een transparant beleid met de begroting in evenwicht is cruciaal. Het geld van de Roeselarenaar moet op een verantwoorde manier gebruikt worden. Als N-VA willen we uitdrukkelijk inzetten op investeringen en besparen op exploitatie. Blijven investeren is noodzakelijk, terwijl het overheidsbeslag beperkt moet worden. Een goed financieel beleid is gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als lange termijn, transparantie en eenvoud. Een kerntakendebat is dan ook noodzakelijk.

- De belastingdruk in Roeselare is een van de hoogste in de provincie. Om hier iets aan te doen, stellen we voor om de aanvullende personenbelasting gradueel te verlagen: 0,1% omlaag per jaar, over de komende zes jaar. Op deze manier zakken we van 8,5% naar 7,9%. Het is belangrijk dat we iets doen aan onze dure aanvullende personenbelasting, maar we moeten er als stad ook op toezien dat we dit gelijkmatig doen om te vermijden dat de noodzakelijke investeringen in onze stad op peil blijven.

- Herleiden van de structurele werkingskosten van de stad tot het noodzakelijke minimum door het optimaliseren van de personeelsbezetting (strenger toezicht op ziektedagen, het voeren van een positief absenteïsmebeleid, samenwerking diensten, responsabilisering van de diensthoofden). We moeten inzetten op slimme besparingen, schaalvoordelen en efficiëntiewinsten (o.a. door de integratie van OCMW in de stad).

- Er wordt minder geld uitgegeven aan consultancy. Er wordt meer gebruik gemaakt van de kennis die we in eigen huis hebben, zo besparen we op het overheidsapparaat.

- We moeten het kerntakendebat houden waar iedere dienst van stad Roeselare de taak en de mogelijkheid krijgt om te besparen, efficiënter en doelgerichter te werken en dit met een opgelegd doel. Met inspraak van het personeel bekijken we hoe we dit het best kunnen aanpakken, om zo te kunnen besparen en efficiënter werken zonder extra inspanning van het personeel te vragen.

- We doen minder megaprojecten, maar meer projecten die minder geld kosten (minder luxe) en waar verschillende burgers van kunnen genieten. Ook in de deelgemeenten. Zo dient de kostprijs voor de renovatie van het stadhuis of eventuele plaatsen voor een nieuw stadhuis in kaart worden gebracht. Op basis van deze gegevens worden er beslissingen genomen.

- Pestbelastingen dienen herbekeken te worden: opbrengst belastingen afwegen ten opzichte van de inningskost. Voorbeelden hiervan zijn de GAS-boetes. 

- Publiek-private samenwerkingsovereenkomsten enkel toepassen als er effectief voordeel wordt uitgehaald voor de stadskas. Idem voor autonome gemeentebedrijven waar publieke controle altijd mogelijk moet blijven. 

- Grote uitgaven voor het Welzijnshuis, Zorgbedrijf en ARhus herbekijken. Reserveopbouw is geen taak van een sociaal bedrijf. Het is niet de bedoeling om winst te maken, dus wordt geschrapt. Deze sociale diensten nemen 13% uit de stadsbegroting.

- We moeten afstappen van de zaken die vroeger normaal waren en ieder jaar terug in de begroting komen puur omdat dit het jaar voordien ook het geval was. We beginnen ieder jaar van een wit blad. 

- We moeten als stad vooruitkijken en anticiperen op de toekomst. Dit om onze stad economisch in een sterke positie te houden. De juiste investeringen moeten gedaan worden. Een voorbeeld hoe het niet moet: er wordt maandelijks 7250 euro voorzien voor een verwijssysteem die niet goed werkt aan het parkeerbedrijf. 

- We moeten niet alles zelf willen doen als stad, maar moeten participeren in projecten waar de bevolking het voortouw neemt en deze ondersteunen.

- We doen een strenge opvolging op de investeringen en houden ons strikt aan de vooropgestelde budgetten. Daarnaast doen we er alles aan om meer werken en onvoorziene kosten te vermijden om zodoende financiële middelen te besparen. 

- Geen plat doorschuifbeleid: vermijden van bulletleningen (= leningen waarbij het volledige bedrag pas tegen het einde van de looptijd moet terugbetaald worden). We behouden steeds zicht op de totale omvang en samenstelling van de schuld en de evolutie op lange termijn om de betaalbaarheid van de leninglasten te garanderen. We lenen niet om werkingskosten op te vangen.

- We voeren een verantwoorde subsidiepolitiek. We staan voor een transparant subsidiebeleid waarbij objectieve criteria primeren en er niet aan vriendjespolitiek gedaan wordt

 

Economie

N-VA ondersteunt al wie werkt, gewerkt heeft of onderneemt.

Dat blijkt uit de realisaties van de Vlaamse en de Federale Regering:

- De lasten gaan omlaag voor ondernemers dankzij de hervormde vennootschapsbelasting.

- De forfaitaire beroepskosten in de personenbelasting worden geharmoniseerd in het voordeel van ondernemers.

- Er komt een tijdelijke superaftrek van 20% voor kleine of middelgrote ondernemingen (kmo’s) en zelfstandigen.

- We zetten in op startende ondernemers en op onderzoek en ontwikkeling. 

- Ondernemers betalen minder belastingen bij de verkoop of stopzetting van hun zaak. Het tarief daalt tot tien procent. 

- De Tax Shelter voor startende ondernemingen breidt uit naar doorgroeibedrijven.

- Sinds dit jaar is het aantrekkelijker om extra personeel aan te werven: werkgeversbijdragen dalen van 30% naar 25%. De economie in Roeselare is iets wat ieder van ons aanbelangt. Zij die uitvoeren, zij die bedenken, zij die starten, zij die blijven ondernemen en werken. Lokale economie raakt de zelfstandige, arbeider, bediende, lokale overheden en bedrijven. Lokale economie is een bron van welvaart voor iedereen. Zonder een goed draaiende lokale economie gaat het ons minder goed. 

- De dienst economie moet een echt ondernemersloket die verder gaat dan vandaag Daar kunnen ondernemers terecht voor online en offline ondersteuning. Ondernemerschap moeten we beter ondersteunen. Waar zijn de winkels en handelspanden die leeg staan? Hoeveel zijn er? Wat zijn de mogelijkheden: wat kunnen we er vestigen, hoeveel parkeermogelijkheden zijn er in de omgeving, hoeveel mensen kunnen er werken, hoe bereikbaar is het pand? Iedere ondernemer moet deze gegevens kunnen raadplegen en de dienst moet iedereen met een vraag van de nodige informatie kunnen voorzien. 

- Er dienen ook jaarlijks overlegmomenten voor ondernemers worden georganiseerd. Zo kunnen ondernemers al hun vragen stellen aan het stadsbestuur en de dienst lokale Economie. Indien bedrijven willen uitbreiden of een eventuele herlokalisatie willen doorvoeren, dient er proactief meegedacht te worden door de dienst Economie.

- We moeten in Roeselare ons eigen DNA behouden en versterken als stad. We moeten geen grootstad zijn, maar een stad zoals we 15 jaar geleden waren: een stad waar iedere buurgemeente naar op keek. De winkelstad met zijn eigen DNA, waar we veel kunnen beleven en gezellig kunnen winkelen.

- Er moet nagedacht worden over een eventuele uitbreiding van het kernwinkelgebied naar deelgemeenten. De handelskernen in de deelgemeenten dienen we te versterken: Oekene, Beitem, Beveren, Rumbeke en De Zilverberg. Er zijn echter voldoende winkelpanden in de buurt van het station. 

- Een goede economie gaat hand in hand met slimme mobiliteit. Voldoende parking en een dynamisch parkeer- en mobiliteitsbeleid. We hebben in Roeselare de voorbije jaren te weinig geïnvesteerd om de mobiliteitsproblemen in onze stad op te lossen. Dit was nochtans reeds een groot probleem bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Op heden is dit nog steeds een probleem. Meer nog, er werd niets verbeterd of opgelost.

 

We moeten als stad acties ondernemen om ondernemers te prikkelen en bestaande ondernemers warm maken om eventueel een 2de vestiging te starten. Om dit te realiseren wordt een belastingvoordeel gegeven 2de vestiging die ook gevestigd is in Roeselare. 

- Het herlokaliseren van bedrijven moet gesubsidieerd worden wanneer het bedrijf in Roeselare blijft. Dit gebeurt op vandaag enkel als de handelaar verhuist naar het kernwinkelgebied. 

- Een betere communicatie/inbreng van bestaande ervaren ondernemers moet mogelijk zijn. 

- De haven in Roeselare is en blijft een economische strategische locatie voor bedrijven. De Trakelweg moet terug open gemaakt worden zodat een draaibeweging kan gemaakt worden naar de kaaistraat. De fietsers op het rondpunt moeten voorzien worden van een dubbele oversteekplaats aan de andere kant van de keerbeweging (Jules Lagaelaan), zodat deze nooit in contact komen met het zware verkeer en we een win-win situatie creëren voor de fietser en de economie. 

- De samenwerking met vzw Shopping en centrum Roeselare moet herbekeken worden en moet een duidelijke invulling en doel krijgen met duidelijke doelstellingen. Op heden werkt het niet voldoende, kost het te veel geld en worden bepaalde kosten opgedrongen aan de handelaars zonder enig overleg. Het management moet beter communiceren en in overleg gaan met de handelaars/winkels en niet zoals nu soms met getrokken messen tegenover elkaar staan. 

- In een stad als Roeselare moet het mogelijk zijn om te wandelen en te fietsen, maar ook de wagen is welkom. We houden de wagen niet weg uit de stad maar zorgen voor een gezond evenwicht tussen wandelen, fietsen en de mogelijkheid om met de wagen naar Roeselare te komen en vlot te parkeren. Zo kunnen we mensen die er wonen, werken, of voor een kort of lang bezoek langskomen motiveren en stimuleren om terug te komen naar Roeselare.

- Wegenwerken moeten sneller en efficiënter gebeuren, en minder hinder veroorzaken. Werken zoals in de Westlaan die zes jaar lang aanslepen kunnen niet door de beugel. 

- We moeten verder gaan digitaliseren en de mensen stimuleren om zoveel mogelijk online te doen. Documenten en aanvragen moeten meer digitaal ter beschikking gesteld, geëvalueerd en gevalideerd worden zodat ambtenaren van bepaalde taken kunnen ontlast worden en we meer service kunnen verlenen aan ondernemers, bedrijven, …

- Kerken krijgen een nieuwe invulling bijvoorbeeld als kinderspeeltuin met cafetaria. Initiatieven zoals Lokaalmarkt zijn goed, maar er moet meer mee gebeuren. Op heden wordt het gebouw slechts eenmaal per week voor zes uren gebruikt, er kan meer uit het gebouw gehaald worden dan vandaag gebeurt. 

- Deelgemeenten moeten meer betrokken worden bij stad Roeselare. Nu worden deze stiefmoederlijk behandeld en kunnen ze van veel diensten geen gebruik maken.

- N-VA wil zorgen voor een forfait-parkeerkaart voor bedrijven die frequent in de betaalzone of blauwe zone werkzaam zijn. 

- Stellingbouw met inname openbaar domein worden minder getaxeerd wanneer dit voor korte termijn is. Hoe langer de stellingen er staan, hoe duurder deze worden.

- Er moet meer samengewerkt worden met scholen die jaarlijks een aantal projecten krijgen om voor de stad te realiseren die hun domein aanbelangen.

- N-VA pleit voor het aantrekken van meer kwalitatieve handelszaken en geen verdere uitbreiding van nachtwinkels.

- N-VA wil subsidies openstellen voor alle kleinhandelaars op het ganse grondgebied van Roeselare, en niet alleen in de winkelstraten.

- De handelskernen in de deelgemeenten worden versterkt.

- De N-VA wil geen nieuwe winkelcentra buiten de stad, maar wil proberen de verschillende winkelgebieden te verbinden.

- N-VA wil beter waken over het onderhoud van de winkelpanden. Zo kunnen schreeuwerige reclameboodschappen, borden en/of verlichting tegengaan worden. Onze stad dient er altijd kraaknet bij te liggen, voor en na het weekend. 

- N-VA wil de leegstand proactief aanpakken, naar het succesvolle model van “Kortrijk Zaait”. Zo wordt onder andere voorzichtig omgesprongen met pop-upwinkels. Er werd in 2018 een ‘Win je winkel’ wedstrijd georganiseerd, dit dient verder uitgewerkt te worden. 

- Door een slime mobiliteitsstad te creëren kunnen we de verkeersdruk op onze stad verminderen en kan de bereikbaarheid voor leveranciers goed gemonitord worden. 

- Wij vinden markten erg belangrijk voor onze stad en steunen marktkramers volop. Tegelijk is het tijd voor bijsturing en vernieuwing. In samenwerking met onze marktkramers kijken we hoe we onze markten nog extra in de verf kunnen zetten.

- Initiatieven zoals een Boerenmarkt en een Buurderij worden ten volle ondersteund.

 

Woonomgeving en ruimtelijke ordening

Met de ‘betonstop’ is dit aangekondigd tegen 2040. Dit wil zeggen dat er geen bebouwing meer buiten de strikt stedelijke en gemeentelijke afgebakende gebieden zal toegestaan worden. In de rand van Roeselare moet er een gebied afgebakend worden waar hoogbouw in een groene omgeving mogelijk gemaakt wordt. Verdichting is meer dan het bouwen van hoge appartementsgebouwen.

Verdichting is altijd maatwerk op maat van de stad en de bebouwde omgeving. Een goed evenwicht tussen bebouwing en kwalitatieve ruimte is belangrijk. Grondverharding bij oprit en tuin moet beperkt en /of doorlatend worden gemaakt.

Ruimtelijke ordening moet steeds rekening houden met de wijk- en buurtwerking, menselijk contact en solidariteit dienen hierbij centraal te staan.

- We moeten meer doen met minder ruimte. Daarom moet een gebied binnen de stad afgebakend worden waar hoogbouw mogelijk is. Een optie voor een dergelijk gebied ligt bij de inkom van Roeselare, waar nu nog het Spillebad is.

- Bij hoogbouw binnen de stad moeten we altijd rekening houden met bestaande inwoners en gebouwen.

- Bij grote projecten dient inspraak verleend te worden voor - en niet na - de beslissing. Ook wanneer architectuurwedstrijden worden uitgeschreven dient de bevolking de gelegenheid te worden geboden om een standpunt in te nemen, dit naast of samen met de jury. 

- De stad moet belangrijke beleidskeuzes uitdrukkelijk verantwoorden vanuit een lange termijnvisie, gebaseerd op het algemene belang en met een geïntegreerde aanpak van ruimtelijke ordering, leefmilieu en economie. 

- N-VA wil ondoordacht verkoop van Roeselaarse overheidsgebouwen stopzetten door de verkoop door een serieuze professionele bril te bekijken.

- Sociale woningbouw dient meer ingebed te worden tussen gewone bebouwing, er is geen plaats voor segregatie. 

- N-VA moedigt projecten inzake co-housing, eengezinswoningen voor singles, betaalbaar wonen/huren, serviceflats aan. In het toewijzingsbeleid wordt een voorkeur voor Roeselaarnaars opgenomen. 

- We kiezen voor meervoudig ruimtegebruik en het delen van ruimte. Zo kunnen bedrijfsparkings en sportzalen van scholen na gewone gebruiksuren nog meer worden opengesteld voor het publiek. Platte daken kunnen dienen voor groendaken of het plaatsen van zonnepanelen. 

- N-VA zet zich in voor een uitwerking van een ruimtelijk plan voor Krottegem, met als doel opwaardering van de buurt.

- We moeten in overleg met de moslimgemeenschap een nieuwe locatie zoeken voor de moskee die nu gevestigd is in de Spinnersstraat. Deze locatie is te klein en en kan de buurt niet vrijwaren van overlast. Ook de hoek van de Koornstraat en de Tramstraat vindt N-VA Roeselare geen geschikte locatie op vlak van mobiliteit en overlast.

- N-VA zet zicht in voor het uitwerken van een Grup voor Beitem om de dorpskern te vrijwaren en een mogelijkheid te bieden aan de bestaande scholen om verder te groeien.

- N-VA schenkt meer aandacht aan de deelgemeenten en wil ontmoetingsplaatsen, bushaltes en buurtwinkels opwaarderen. 

- De forfait-parkeerkaart voor bedrijven kan op heden slechts voor een uur gebruikt worden. NVA wil de duur uitbreiden. Ook parkeerkaarten voor mensen met verbouwplannen moeten snel gegeven kunnen worden. 

 

 

 

Vlaanderen en gemeenschapsvorming (identiteit, erfgoed, oorlog/vrede en integratie)

Identiteit

Het Vlaams karakter van Roeselare in het straatbeeld stimuleren. We moeten Roeselare nog nadrukkelijker promoten als Vlaamse stad. De N-VA vindt dat de Vlaamse Leeuw een symbool moet zijn dat mensen verbindt, niet verdeelt.

- Daarom zou N-VA een stimulerend beleid willen ontwikkelen om nieuwe en vernieuwde vestigingen van ondernemingen zoveel mogelijk met een Vlaamse naam te zien en hen zoveel mogelijk consequent het Nederlands te laten gebruiken. Dat kan met het toekennen van een prijs, oorkonde of subsidie.

- N-VA wil dat het stadsbestuur (officiële) Leeuwenvlaggen te koop aanbiedt in het vrijetijdsloket en op de toeristische plaatsen die door haar uitgebaat worden.

- Elke nieuwe inwoner of elk nieuw inwonend gezin krijgt een dergelijke Leeuwenvlag als onderdeel van een welkomstpakket.

- Het stadsbestuur zorgt dat de Leeuwenvlag samen met de Roeselaarse vlag elke dag wappert aan alle plaatsen waar de stedelijke administratie, de stedelijke werkplaatsen of de ondersteunende diensten zijn gehuisvest, officiële gebouwen van de stad Roeselare, van het OCMW, van het Zorgbedrijf, van de zogenaamde satellieten alsook aan de gebouwen van het stedelijk onderwijs.

- Aan de rotondes en op de kleine Ring hangen er dagelijks vlaggen: 50% Vlaamse Leeuwenvlaggen en 50% andere. Slechts in uitzonderlijke gevallen komen daar andere vlaggen.

- Het stadsbestuur organiseert waardige herdenkingsmomenten voor Roeselaarnaars die meegewerkt hebben aan de bevordering van de Nederlandse taal, en aan de culturele, politieke, sociale en economische emancipatie van de Vlamingen.

 

Erfgoed

Ons erfgoed willen wij koesteren, want het leidt tot gemeenschapsvorming. Het rijke, Vlaamse verenigingsleven is het fundament van een bloeiende gemeenschap, en verdient alle mogelijke steun. Net zoals het aanzien van onze dorpen en steden een belangrijke, gemeenschapsvormende functie heeft.

In dit opzicht wenst de N-VA Roeselare de typisch (West-)Vlaamse, en zeker Roeselaarse, tradities en folklore levendig te houden. Lokale tradities, gebruiken en volkssporten zijn de moeite waard om in stand te houden. Daarbij moet rekening worden gehouden met het feit dat tradities steeds in evolutie zijn en niet mogen verstarren. In samenspraak met de lokale erfgoedverenigingen kunnen deze tradities en gebruiken in kaart worden gebracht en kan worden nagegaan hoe ze kunnen worden verdergezet.

Ook de rijkdom van het plaatselijke dialect (woordenschat, klanken) mag niet over het hoofd worden gezien.

Hierbij denkt de N-VA Roeselare concreet aan volgende erfgoedmaatregelen:

- Het initiatief de Roeselaarse Reuzen dat verdere steun verdient;

- De beiaardconcerten die in 2017 veel aandacht kregen, maar in 2018 een zwak programma kennen;

- De Roeselaarse Klokkengilde die verdere steun verdient;

- De organisatie van een evenement rond volksmuziek;

- Het opnieuw organiseren van de Albrecht Rodenbachstoet; 

- Het organiseren van evenementen met betrekking tot de typische Roeselaarse volksaard - in het bijzonder dan de Nieuwmarkt te Roeselare of de Koolbrandershoek te Beitem - door bijvoorbeeld een tijdelijke tentoonstelling, historische spreekbeurten of wandelingen;

- N-VA wil een doordacht erfgoedbeleid, ook voor gebouwen. De inventaris die door de dienst binnen BIE werd gemaakt, moet kritisch bekeken worden;

- N-VA Roeselare wil een volwaardig erfgoedmuseum (afhankelijk van de beschikbare middelen). N-VA vindt het niet kunnen dat een stad met meer dan 60 000 inwoners geen museum voor plaatselijke geschiedenis heeft. De N-VA Roeselare wil de inventaris inzien van de stukken van dit opgedoekt museum, deze stukken terug recupereren en er een nieuw geschied- en volkskundig museum mee opstarten. Indien mogelijk worden zowel dit museum als ons archief in een en hetzelfde gebouw ondergebracht. Bij de naamkeuze kunnen we eventueel opteren voor Erfgoedmuseum Rollarium of Erfgoedmuseum Geert Hoornaert, naar de meest competente heemkundige die Roeselare ooit heeft gekend;

- De N-VA Roeselare wil een einde maken aan de stiefmoederlijke behandeling van ons stadsarchief. Door het ontbreken van een aangepaste ruimte die voldoet aan de klimatologische vereisten, bevinden zich grote delen van ons archief te Kortrijk en te Ieper. Voor ons zeer rijk stadsarchief dient er een aangepast gebouw te worden voorzien. De openingsuren van ons stadsarchief moeten klantvriendelijker worden. Ons archief is nu elke verlofperiode en het grootste deel van de zomervakantie gesloten. Als voorbeeld kunnen de stadsarchieven van Ieper, Brugge en Oostende worden genomen. Het digitaal archief van ons stadsarchief dient verder uitgebreid en op het web te worden gepubliceerd. Wij moeten ernaar streven hetzelfde niveau te halen als het Stadsarchief van Aalst. Wat zij kunnen, kunnen wij ook!

 

Funerair erfgoed

Op de Oude Stedelijke Begraafplaats, het “Oud Kerkhof” te Roeselare, alsook de begraafplaatsen te Beveren, Rumbeke, Zilverberg, Beitem en Oekene bevinden zich een groot aantal graftekens en -monumenten die een lokaal historisch belang hebben. Dit zijn graven die een historische, artistieke, volkskundige of socioculturele waarde hebben en niet als monument beschermd zijn.

Maatregelen: 

- De lijst van de graven met lokaal historisch belang die als kleine onroerende erfgoedelementen kunnen worden beschouwd, dient uitgebreid en verfijnd te worden; 

- De N-VA Roeselare vindt dat op de Oude Stedelijke Begraafplaats te Roeselare ten minste het oudste gedeelte, de militaire begraafplaatsen en het erepark der Roeselaarse slachtoffers en gesneuvelden als monument moeten worden beschermd;

- De N-VA Roeselare is van oordeel dat het bijplaatsen van een asurne op de Oude Stedelijke Begraafplaats gratis zou moeten zijn; 

- Onze begraafplaatsen moeten - zoals het vroeger was - ’s nachts terug worden afgesloten om zo gedoogzones te doen verdwijnen en vandalisme aan ons funerair patrimonium te vermijden. Tevens dient de recreatieve infrastructuur op onze begraafplaatsen tot het strikte minimum te worden herleid.

 

Integratie

Verhogen van de integratie-inspanningen zodat nieuwkomers echte nieuwe Vlamingen kunnen worden. Integratie en inburgering is uiteraard een opdracht voor een nieuwkomer. Hij/zij is immers de eerste begunstigde. Zonder integratie/inburgering is de kans zeer klein dat iemand onze taal zal aanleren en dat iemand werk kan vinden, deelnemen aan culturele, sociale of sportieve activiteiten,... De N-VA kiest voor een inclusief nationalisme. Wij nemen nieuwkomers op in onze samenleving maar zij moeten ook onze taal, gebruiken, waarden en vrijheden opnemen. Niet de afkomst bepaalt of iemand Vlaming kan zijn, maar wel de wil om hier een actieve positieve rol op te nemen in de gemeenschap. Vlaming kan men worden.

 

1. INTEGRATIE IS EEN WERK VAN IEDEREEN 

- Niet enkel kinderen van wie de ouders geen of onvoldoende Nederlands spreken, moeten een taalbad krijgen. Als de ouders met de leerkrachten van hun kinderen willen communiceren over hun kind, dan zullen ook zij intenser Nederlands moeten leren en onze taal vlotter kunnen lezen en spreken. Dergelijke ouders die geen voltijds werk hebben, zullen dus ook een verplicht taalbad moeten volgen. De verplichting zal gekoppeld worden aan het verkrijgen van steun of hulpverlening door het OCMW, de stad, het Zorgbedrijf, het SVK, de sociale huisvestingsmaatschappij, …

- Het OCMW, het Zorgbedrijf en andere organisaties die verbonden zijn aan de stad Roeselare, zullen zo weinig mogelijk steun en hulpverlening verstrekken aan illegaal verblijvende vreemdelingen. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en met een bijzondere motivatie kan dit toegestaan worden.

- We versterken het inburgeringsbeleid van de Vlaamse Regering. We willen dit doen met een meer aanklampend beleid. De focus moet hierbij liggen op het resultaatgericht werken op vlak van taalkennis, onderwijs, opleiding, emancipatie van het individu (met bijzondere aandacht voor vrouwen) en deelname aan het Roeselaarse gemeenschapsleven. We kiezen dan ook voor bijkomende initiatieven om nieuwkomers in te burgeren, bovenop het inburgeringsbeleid van de Vlaamse Regering.

- We zetten Roeselaarnaars van allochtone afkomst met hun positieve verhalen in de kijker en geven hen een actieve taak als rolmodel en coach.

- We kiezen er bewust voor om verenigingen en wijkcomités te stimuleren om nieuwkomers en mensen van andere afkomst uit te nodigen op activiteiten. Zo kunnen ze beter onze gewoontes leren kennen en waarderen.

 

2. BETERE KENNIS NEDERLANDS

Een betere kennis van de Nederlandse taal zorgt ervoor dat nieuwkomers en personen die hier al langer zijn beter opgenomen worden in het maatschappelijk weefsel. Taal is de uitnodiging om deel uit te maken van onze cultuur. Daarbij moeten taaldrempels omlaag én de taalconsummatie van zowel autochtoon als allochtoon omhoog. Het slechtste wat kan gebeuren is dat nieuwkomers de verplichte lessen volgen, en er daarna niets meer mee doen, zodat ze jaren later minder goed Nederlands spreken dan tijdens de lessen.

- We willen strikte toepassing van de taalwetgeving in bestuurszaken, in het bijzonder aan de loketten. Naar het voorbeeld van Menen zullen bezoekers enkel in het Nederlands te woord gestaan worden. 

- Naar het voorbeeld van eerdere projecten zoals ‘Elke dag Nederlands’ (Westkust) en ‘Nederlands leren? Samen proberen!’ (Roeselare) organiseren we lange termijn campagnes met lokale handelaars en werkgevers zodat hun anderstalige klanten bij hen het Nederlands kunnen oefenen, vooral als de klant duidelijk te kennen geeft dat hij dat ook wil.

- We helpen ouders met een zwakke kennis van het Nederlands met het leren van onze taal, zodat ze ook beter hun kinderen kunnen opvolgen en ondersteunen in het dagelijks schoolleven. De taaloefeningen moeten zeer concreet zijn en ervoor zorgen dat de betrokkenheid op school verhoogd wordt.

- Ten minste in de scholen van het Stedelijk Onderwijs zullen elke woensdagnamiddag cursussen Nederlands ingericht worden voor vreemdelingen die over geldige verblijfspapieren beschikken. 

- Ouders die onvoldoende Nederlands kennen, moeten aangespoord worden door de scholen om tijdens de vakantieperiodes ‘taalbaden’ te volgen. De ouders moeten hierbij duidelijk voor ogen krijgen dat het weigeren van het volgen van Nederlandse lessen een negatieve invloed op de ontwikkeling van hun kind zal hebben.

- In het stedelijk onderwijs wordt enkel gecommuniceerd in het Nederlands. Het Nederlands moet een vanzelfsprekendheid worden. Ook in de kinderopvang wordt enkel gebruik gemaakt van Nederlands, zodat de taal letterlijk met de paplepel ingegoten wordt.

- Organisaties waar het stadsbestuur in participeert, of die substantiële financiering verkrijgen van het stadsbestuur (zoals AZ Delta, CC De Spil, Het Zorgbedrijf,…), worden attent gemaakt op het belang van het Nederlands in de mondelinge communicatie met anderstalige medewerkers, bezoekers, cliënten of patiënten. Zij zullen worden gevraagd hieromtrent een beleid uit te werken. 

- De medewerkers van het OCMW zullen bij hun anderstalige cliënten wijzen op de bijkomende kansen die ze kunnen krijgen wanneer ze het Nederlands beter beheersen. Er zal ook onderzocht worden in hoeverre dit ook kan leiden tot verplichte taalcursussen.

- Ook in de speelpleinwerking is het belangrijk dat de kinderen met elkaar communiceren in het Nederlands.

- We verplichten iedereen die een leefloon ontvangt en het statuut heeft van rechthebbende inburgeraar tot het effectief volgen van een inburgeringscursus. 

- We gebruiken een buddywerking, niet alleen om nieuwkomers beter wegwijs te maken in de administratieve verplichtingen, wetgeving, reglementen en overheidsdiensten, maar ook om een vertrouwde gesprekspartner te hebben waarmee het Nederlands kan geoefend worden.

 

3. VERBETEREN ARBEIDSVAARDIGHEDEN EN ZELFREDZAAMHEID VAN NIEUWKOMERS

Het moet de bedoeling worden dat nieuwe Vlamingen ook zelfredzaam worden op sociaal-economisch vlak. Spijtig genoeg blijkt dat zeer veel nieuwkomers onvoldoende scholing en arbeidsvaardigheden hebben om succesvol te kunnen solliciteren op de arbeidsmarkt. 

Artikel 60 via GPMI (geïndividualiseerd project maatschappelijke integratie) beter benutten. Hier ligt een nog onontgonnen terrein. Het idee dat werkritme meer biedt dan enkel een dagindeling, vindt steeds meer gehoor. Je krijgt een sociaal netwerk, leert de taal te consumeren en te begrijpen, wordt ondergedompeld in het Vlaming-zijn, … En dat zijn slechts enkele van de voordelen. 

 

4. DE WESTERSE TRADITIES, DE LOKALE GEWOONTEN EN DE FUNDAMENTELE WAARDEN EN VRIJHEDEN MOETEN VANZELFSPREKEND WORDEN VOOR EN DOOR IEDEREEN

Onze vrijheden, waarden en gebruiken moeten aangeleerd, aangemoedigd, gerespecteerd en toegepast worden. We plaatsen de veerkracht en vaste grond van onze tradities centraal. 

- Er wordt duidelijk gemaakt dat de West-Europese samenleving gebaseerd is op fundamentele waarden en vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van man en vrouw, geen discriminatie op basis van ras, geslacht, geloof, seksuele geaardheid, … We vragen daarom aan nieuwkomers om een “Charter” met grondrechten, vrijheden en plichten, gebaseerd op de nieuwkomersverklaring, te ondertekenen.

- De communicatie tussen het stadsbestuur (en haar satellieten en partners) en alle inwoners van Roeselare zal steeds rechtstreeks gebeuren, en niet via religieuze of specifieke organisaties of personen die zich opwerpen als de vertegenwoordigers van een bepaalde deelgemeenschap. Doelgroepgerichte werking mag nooit een instrument zijn om de isolatie van bepaalde groepen te versterken. Het doel is altijd de deelname van de nieuwe Roeselaarnaar aan de bestaande Roeselaarse samenleving, en niet het laten ontstaan of tolereren van parallelle samenlevingen. 

- We kijken op welke manier we het verkrijgen van bepaalde dienstverleningen kunnen ontzeggen of verminderen aan diegenen die democratische waarden zoals de vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van man en vrouw, geen discriminatie op basis van ras, geslacht, geloof, seksuele geaardheid, … niet respecteren en/of verwerpen.

- We maken in de inburgeringscursussen en in de cursussen maatschappelijke oriëntatie duidelijk dat ons welvaartsmodel gestoeld is op een gezin met tweeverdieners, waardoor verwacht wordt dat vrouwen en moeders ook actief worden op de arbeidsmarkt. Na het (verplichte) inburgeringstraject, moet de stad samen met andere partners verschillende nieuwe vervolgtrajecten aanbieden.

5. VREEMDELINGENTAKS

We voeren een vreemdelingentaks in van 50 euro en dit voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfskaart. Dit moet de administratieve meerkost compenseren.