N-VA Roeselare steunt inwoners Beitem tegen bouw serres

Op 5 oktober 2017

N-VA Roeselare steunt de buurtbewoners uit Beitem en Ledegem tegen de bouw van het serrecomplex op de grens van Ledegem en Roeselaere door de firma Vermeulen Plant NV.

Het dossier ingediend door de firma is volgens N-VA onvolledig en bevat te weinig zekerheid voor de buurtbewoners. Dit kon Arne Beyens, bijgestaan door een raadsman zelf vaststellen tijdens de hoorzitting bij de verantwoordelijke deputatie van de provincie op maandag 2 oktober 2018.

Daar het bedrijf geen gebruik maakt van de landbouwgrond maar werkt met hydrocultuur (mobiele goten die bewegen doorheen de serre) wordt het serrecomplex beschouwd als een “niet grond gebonden agrarisch bedrijf” dat industriële afmetingen aanneemt.

Hierdoor moet een afstand gevrijwaard worden van minimaal 300 meter ten opzicht van een woongebied en 100 meter ten opzicht van woonuitbreidingsgebied. De bouw van de serres en exploitatie zal veel transport met zich meebrengen. Transport dat zich zal concentreren in de dorpskern van Beitem waar veel gezinnen wonen. De straten in Beitem rondom het serrecomplex zijn ingericht om te wonen, niet voor industrie waardoor het onmogelijk is om een grote hoeveelheid zwaar transport toe te laten.

De plaats waar het serrecomplex zou komen bevindt zich op wandelafstand van de tramroute tussen Menen en Roeselare. Deze fiets- en wandelroute wordt beschouwd als groene long tussen Menen, Roeselare en Ledegem. Een groot industriebedrijf in deze “groene long” zou een zwarte vlek zijn in het landschap van Beitem en Ledegem.

Er ontbreekt tevens een project-m.e.r-screeningsnota. Dit werd bevestigd en geopperd door het schepencollege van stad Roeselare.

N-VA Roeselare vindt ondernemen in Vlaanderen van kapitaal belang. Maar dan wel op de juiste locatie.

Arne Beyens, OCMW-raadslid N-VA Roeselare

Bart Delaere, voorzitter, lijsttrekker N-VA Roeselare

https://bartdelaere.com/ 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is