In hoeverre zijn stedelijke retributies kostendekkend ?

Op 20 februari 2017

De gemeenteraad besliste op 13 februari 2017 om het retributiereglement aan te passen omwille van de invoering van de omgevingsvergunning, ter vervanging van de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. De N-VA meent dat een tarief van een retributie moet rekening houden met de werkelijke kostprijs voor het stadsbestuur.

Maar het schepencollege heeft geen enkel zicht op de kostprijs.  Ze heeft een simulatie gemaakt van de inkomsten dat het stadsbestuur zou kunnen krijgen, maar geen berekening van de kosten.  Wat is de personeelskost, wat is de kostprijs van de nieuwe software, wat zijn de algemene kosten ? “Meten is weten. Zonder een kostprijsberekening is het bepalen van tarieven natte vingerwerk. Hoe meer de retributietarieven afwijken van de werkelijke kostprijs, hoe meer de kosten betaald worden uit de algemene middelen, dus door de gewone belastingbetaler”, vindt N-VA-fractieleider Brecht Vermeulen.

Belangrijk is ook dat de tarieven vergeleken worden met de tarieven van andere centrumsteden en met steden en gemeenten in onze regio.

 

Even ter verduidelijking: Wat is een retributie? 

“Een retributie is een verplicht te betalen bedrag als tegenprestatie voor een individuele dienstverlening aan iemand. Het bedrag zou in principe overeen moeten komen met de kostprijs van die dienst. Een retributie is verschillend van een belasting.  Een belasting dient voor collectieve diensten te financieren. Een retributie voor individuele.”

 

Brecht Vermeulen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is